Миризмата на стопанина е като парфюм за кучето

Кучешкият мозък има умствени представи за стопанина си
20 мар 2014 10:26,
1
Миризмата на стопанина е като парфюм за кучето
Снимка: Reuters

Новаторско изследване как кучетата възприемат миризмите показа, че уханието на близките хора действа като парфюм на мозъка на животното, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учени от университета Емъри в Атланта откриха зона в кучешкия мозък, която реагира по-силно към миризмата на близки хора, отколкото към тази на непознати или дори на познати кучета.

"Когато хората усетят парфюма или одеколона на обичан човек, има незабавна емоционална реакция, която не е обезателно когнитивна" каза ръководителят на изследването Грегъри Пърнс.

"Експериментът ни може да показва същия процес при кучетата. Но тъй като миризмите имат много по-голямо значение при кучетата, реакцията им може да е още по-силна, отколкото нашата. Различно е, когато се прибирате и кучето скача от радост и ви лиже и знае, че предстои нещо хубаво. В нашия експеримент обаче донорите на миризма не присъстваха физически. Това означава, че мозъчната реакция е породена от нещо далечно в пространството и времето. Това показва, че мозъкът на кучето има тези умствени представи за нас, които остават, когато ни няма."

Учените са работили с 12 кучета от различни породи, като са им направили скенер на мозъка, поставяйки пред тях пет различни миризми - на самото животно, на непознато и познато куче, на непознат човек и на човек от къщата, където то живее. Мозъчната реакция е била най-силна при познат човек, следвана от познато куче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: кучепарфюмстопанин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации