6% от българите си взимат заплатите в плик

Европейците масово ползват стоки и услуги на сивия сектор
Обновена: 25 мар 2014 14:09 | 25 мар 2014 10:55, Надежда Бочева
25
6% от българите си взимат заплатите в плик
Снимка: Reuters

Европейците масово ползват стоки и услуги, включващи недеклариран труд, или с други думи – продукт на сивия сектор.

Около един на всеки десет европейци (11%) признава, че през предходната година е плащал за такива стоки или услуги, докато 4% споделят, че те самите са получили заплащане „на ръка“ срещу извършена работа. Това са някои от изводите в проучване на „Евробарометър“, което показва, че в Европа недекларираният труд продължава да бъде широкоразпространен, съобщава Еврокомисията.

Освен това 3% са получили от своя работодател част от възнаграждението си в брой, показва проучването.

Според Брюксел на епидемията може да се противодейства с европейска платформа за предотвратяване и възпиране на недекларирания труд. Предложение за създаването й се очаква да бъде направено през април, с цел да се засили сътрудничеството между инспекторатите по труда и правоприлагащите органи в Европа.

„Недекларираният труд не само излага работниците на опасни условия на труд и по-ниски доходи, но и лишава правителствата от приходи и подкопава системите за социална сигурност“, припомня еврокомисарят Ласло Андор.

Според него трябва да се действа по два начина: или държавите членки да прилагат политики, чрез които да се ограничава трудът в сивия сектор, или да се насърчава преминаването към законна дейност.

Проучването на „Евробарометър“, проведено в 28-те държави на ЕС, показва също, че 60% са купили продукти на сивия сектор заради по-ниските цени, а 22% споменават за услуги към приятели. 

Като основни причини за недекларирания труд 50% посочват ползите за двете страни, 21% — трудността да си намерят редовна работа, 16% — високите данъци, а 15% — липсата на други доходи.

Трудностите при намиране на редовна работа (41%) или липсата на друг източник на доходи (26%) се изтъкват особено често от жителите на Южна Европа.

Годишно европейците харчат средно по 200 евро за недекларирани стоки или услуги.

Най-търсените „сиви“ стоки или услуги са жилищните ремонти (29%), поправката на автомобили (22%), почистването на дома (15%) и храната (12%). Европейците най-често получават пари „на ръка“ при ремонта на жилища (19%), градинарството (14%), почистването (13%) и гледането на деца (12%).

В Латвия, Нидерландия и Естония има най-голям дял отговорили, които полагат недеклариран труд (11%). При все това, между отделните държави членки съществуват важни разлики в поведението и в усещането за това, какво точно представлява недекларираният труд, както и в естеството и обема на съответните услуги.

3% от отговорилите заявяват, че получават част от възнаграждението си „на ръка“ - практика, която е по-вероятна в по-малките дружества. Делът на годишните доходи, получени „на ръка“ от тях, е най-висок в Южна Европа (69%), следвана от Източна и Централна Европа (29%), докато в континенталните и скандинавските страни се регистрират по-ниски нива (съответно 17% и 7%).

И още цифри: храна, свързана с недеклариран труд, е най-вероятно да се купи в България, Латвия, Унгария, Естония, Хърватия, Португалия, Словения и Гърция.

Най-често заплатите си получават в пликове служители в Латвия (11%) , Хърватия (8%), Гърция, Словакия и Румъния (7% във всяка) и Литва, България и Унгария (6% във всяка страна).

От 2007 г. насам обаче в България намалява броят на работниците, на които им се плаща на ръка България (-8%), като у нас има втвърдяване на отношението към измамите, отчита проучването.

Въпреки че в сравнение с предишното проучване от 2007 г. общата степен на недекларирания труд изглежда не се променя, в някои отделни държави се наблюдава различни тенденции. В някои страни, като например Латвия, предлагането на недеклариран труд е намаляло рязко, а в други, като Испания и Словения, леко се е увеличило. В Гърция, Кипър, Малта и Словения се наблюдава впечатляващо увеличение на търсенето на недеклариран труд.
По време на кризата „плащането на ръка“ е намаляло, и то особено в Централна и Източна Европа, но пък е нараснало в Гърция.

Отслабването на пазарите на труда от 2007 г. насам е увеличило частното предлагане на недеклариран труд, въпреки че връзката с нарастващата бедност не е толкова очевидна. При все това по-високата безработица и нарастващата бедност изглежда повишават приемането на плащането „на ръка“. Също така изглежда, че нивото на данъчно облагане не се отразява пряко на равнището на труда в сивия сектор, отчитат анализаторите.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами предпочитам да ги вземам на ръка, защо трябва банката да ме таксува за това, че съм си взел заплатата, която съм изработил? Банката няма заслуги за спечеленото от мен, не виждам смисъл парите ми да бъдат превеждани насила в банка.
21
1
 
6
 
! Отговори
далекопровод преди 10 години
И не 6% ами 60% че и повече така си взимаме заплатите, но на политиците положението им отърва защото ако искаха щяха да ликвидират проблема за седмица!!! А и всички приказки че след еди колко си години пенсионната система ще се срине, с вдигането на възрастта за пенсия и перспективата да не доживееш да си ползваш това за което си внасял, а и простотията всеки месец да ми бъркат в джоба за здравни и ако заболееш да те третират с погнуса за това че не искаш да си плащаш щото си бил "осигурен"
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едва ли само 6% в България вземат част от заплатите си в плик, това е твърде масово разпространена практика в родината и не знам как са извели тази статистика, при положние, че за сивия сектор едва ли има достоверна и пълна информация.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Унищожих всчкакви вземания давания с български банки РЕКЕТЬОРИ,Заплатата в пликче и никакви дебит кредит и тн идиотии Призовавам ви да закриете всякакви операции с Български ББанки хрантутници които ви крадат безбожно в вие като овце седите и гледате.Идете в САЩ.,ГЕРМАНИЯ,БЕЛГИЯ и вите обслужване в банка За всяка отверена сметка в банка освен лихва всеки месец получавате подаръци на гоишна база .Това в България е клоака с рекетьори
18
0
 
7
 
! Отговори
УУУ преди 10 години
А ТЕЗИ КОИТО СИ ГИ ТЕГЛЯТ ОТ БАНКОМАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ ОСТАВЯТ ПО 3 ЛВ НА БАНКАТА НАПРИМЕР БАНКА PIREAUS..
17
0
 
25
 
! Отговори
Заплатите? преди 10 години
С българските заплати може да се живее добре, по европейски! Затруднения има само последните 28 дни от месеца...........
16
1
 
9
 
! Отговори
TJ преди 10 години
6% не си взимат заплатите в плик според мен. Интересно кога държавата ще започне да преследва фирми, които изкарват милиони и плащат под масата
15
0
 
14
 
! Отговори
Знаем! преди 10 години
С парите от данъците държавата плаща за обществени поръчки. Обществените поръчки се печелят от престъпни групировки. Следователно всяко плащане на данъци води до укрепване на организираната престъпност. ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ СЪЗДАВАШ ПРЕСТЪПНОСТ! Тези престъпници може да убият и твоето дете. С ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ МОЖЕ ДА УБИЕШ ДЕТЕТО СИ!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е аз пък като ги получавам по карта съм на голяма далавера - хрантутя ежемесечно "обслужващата" банка и ежедневно се чудя дали някой не я е източил.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На електронните диктатори, не им харесва парите да са в брой!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички данъци в това подобие на държава,са грешно дадени пари !!Това е истината !
11
0
 
25
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
А пликовете са смешно малки.
10
2
 
18
 
! Отговори
.... преди 10 години
И аз искам да ми я дават в плик. Писна ми банките да си взимат такси, само защото заплатата ми трябва да се преведе в карта. Още не съм я получила, а вече ми одържат таксичка.
9
0
 
33
 
! Отговори
Скубиду преди 10 години
Пари в държавата няма заради едрите тарикати не залради дребните
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не виждам нищо притеснително след като българските дупедати получават безочетни пари в плик!
7
2
 
21
 
! Отговори
а преди 10 години
Каквото остане от Енелго, аптеки, болници , горива и т.н. ти го взема банкаа за такси по картите. Последно ЦКБ ми взе 3 лева месечна таксащото съм нямала движение. ОК , веднага им напарвих движение , изтеглих си всичките пари.
6
0
 
31
 
! Отговори
Gosh преди 10 години
Дребни тарикати, ама и аз да можех, и аз не бих плащал данъци, като знам кой ги разпределя. Здравната каса ли ни е наред, Пенсионното осигуряване ли ни е наред? Защо данъците, които внасям аз отиват за ***, а аз не мога да ги ползвам? Както знаете привилегиите са само под определен доход, е защо аз да внасям пари, които после не мога да ползвам, за да храня хрантутници, които по цял ден се чудят какво да завлекат?
5
0
 
18
 
! Отговори
Че преди 10 години
На държавата ли да ги дадат да ги разпредели между Местан и Цар Киро? А за тези дето са ги изкарали и платили на бюджета единственно да има доплащане , списъци с чакащи и т.н.
4
15
 
2
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Хаха заради такива дребни тарикати няма пари в тая държава. Всеки само се чуди как да покрие данъците.
3
1
 
7
 
! Отговори
Oleg преди 10 години
Az moita zaplata si ia vzimam v kutia.

Спонсорирани публикации