Законът за комасацията трябва да е част от дългосрочна стратегия в земеделието

Петя Ставрева: Важно е да всички страни да бъдат удовлетворени от подобна мярка
Обновена: 2 апр 2014 14:14 | 2 апр 2014 09:47,
1
Законът за комасацията трябва да е част от дългосрочна стратегия в земеделието
Снимка: Bulgaria On Air

Приемането на Закон за комасацията трябва да бъде част от една дългосрочна стратегия на регулиране на отношенията между собствениците и държавата, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на партия „Обединени земеделци”. Тя допълни, че е важно всички страни- в това число малки, средни и големи собственици, от една страна, и държавата- от друга, да бъдат удовлетворени.

"Важно е дали идеята за данък  ще е само върху пустеещите или и върху обработваемите земи. Трябва да се прецезира как какъв ще е ефектът от този данък", заяви Ставрева.

Припомняме, че преди дни на работна дискусия с министъра на земеделието Димитър Греков различни организации поискаха да бъде въведен данък за пустеещите земеделски земи. Земеделският министър съобщи, че работа по Закона за комасацията, чрез който да се реши проблемът с разпокъсаната собственост на земите, ще започне през май.

Ставрева подчерта, че много от собствениците нa тези пустеещи земи не са в страната. В тази връзка трябва да бъде анализирано какъв ще бъде ефектът от прилагането на подобен налог. Ставрева подчерта, че подобна ставка има пряко отношение към общините и трябва да се уточни кой ще събира данъка, къде ще се насочват средствата и т.н.

Ставрева коментира, че се повтарят порочни практики при разпределението на европейските средства за земеделие.  Тя посочи, че подобно на предходния период отново програмата за „Развитие на селските райони” ще закъснее. По думите й част от критериите по програмата не отговарят на нуждите на фермерите. Ставрева посочи, че се вижда заявка на правителството да постави като приоритет дребните производители, но според нея, ако няма дългосрочна стратегия за сектора, усилията няма да имат ефект.

Председателят на „Обединени земеделци” посочи още, че правителството, по-специално ДПС, се опитва монополизира сектора на тютюнопроизводството. По думите й е добре да има регулация, но до определени граници. Според нея, когато има прекалено много държавна намеса, ефектът няма да е особено положителен.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След 9 ти комунистите със сопи биеха и вкарваха в лагерите хората - колаци, щото не си даваха земята и животните, а сага искат да облагат с данъци наследниците, за да ги принудят да продадат българската земя на безценица на еврейския/ европейския съюз. НО ГОСПОД гледа и раздава правосъдия - Първо на Желев, след това на Кубурга, а сега иде ред на

Спонсорирани публикации