"Голф" като Гълфстрийм, не като спорт

Германският автомобил скоро ще направи 40 г.
3 апр 2014 13:53,
6
"Голф" като Гълфстрийм, не като спорт
Снимка: Reuters

"Фолксваген Голф" - най-продаваният автомобил в Европа и един от най-продаваните в света, е кръстен на топлото океанско течение Гълфстрийм, а не на играта голф, предаде ДПА.

Четиридесет години след дебюта на станалото хит сред потребителите возило производителите му настояват, че моделът дължи името си на метеорологичен феномен и напомнят, че на немски език залив и играта голф се изписват по един и същ начин.

Вдъхновението за наименованието на "Фолксваген Голф" поражда въпроси още откакто италианският дизайнер Джорджо Джиджаро скицира първия модел. Голф 1 е пуснат в продажба през май 1974 г.

"Името всъщност е съкратено от Гълфстрийм - Голфщром на немски - топлото атлантическо течение, отговорно за
благоприятния климат на Европа", казва говорител на автомобилния производител "Фолксваген".

Течението Гълфстрийм (Голфщром, Заливно течение) води началото си от Мексиканския залив. Океанското течение се споменава в брошурата за първия модел, но не и играта голф.

В САЩ моделът е пуснат в продажба като Рабит (Заек), за да се избегне объркването с петролната компания "Гълф Ойл".

Потвърждение за климатичното вдъхновение за наименованието на Голф е фактът, че и други модели на "Фолксваген" са кръстени на метеорологични феномени - Сироко и Пасат носят имената на горещи ветрове, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Еол преди 10 години
Руски подводници клас "Тайфун".Камикадзе означава божествен вятър и така са наричани конкретни тайфуни вилнеещи в Японско и Източнокитайско море.Има марка скъпи спортни автомобили носещи името Трамонтана- северен вятър спускащ се по южните склонове на Алпите в Италия.
5
0
 
3
 
! Отговори
Еол преди 10 години
Това много отдавна съм го писал тук, а и то не е някаква тайна.Фолксваген са с цяла серия- Голф, Бора, Сироко, Пасат, Джета, Поло, Корадо.Мазерати- Мистрал, Бора(преди VW-то), Гибли(това е либийското име на Сироко), Камсин(северо-африкански вятър, водещ пясъчни бури).Застава- Юго(славянското име на южния вятър в Западните балкани)Руснаците също залагат на ветрове. Имат подводници клас Борей-северен вятър, Совалка Буран- северо-източен вятър водещ жестоки снежни бури
4
0
 
7
 
! Отговори
golfo преди 10 години
Юбилея за 40 годишнината у Перник на мегдана
3
0
 
9
 
! Отговори
lo_ridah преди 10 години
Те доста фаувета са на течения и ветрове кръщавани - пасат, бора, сироко джета, поло, корадо...тука са си ги разписали хората:carsvw/volkswagen-names-the-wind-connection/
2
3
 
26
 
! Отговори
ined преди 10 години
Гълфстрийма ги носи от Германия към Перник.
1
2
 
5
 
! Отговори
Абсент преди 10 години
"Джиджаро" звучи много джиджано :)))

Спонсорирани публикации