Apple може да пусне "умен" часовник скоро

iWatch идва през третото тримесечие на годината
Обновена: 9 апр 2014 14:47 | 9 апр 2014 12:52, Бойчо Попов
24
Apple може да пусне "умен" часовник скоро
Снимка: архив, Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple планира да пусне на пазара своя дългоочакван „умен“ часовник през третото фискално тримесечие, пише китайският сайт Economic Daily News (EDN), като се позовава на източници от веригата на доставчиците. Допълнителен списък с материали кара журналистите от сайта да предполагат, че до края на годината Apple планира да произведе общо 65 милиона броя от своя iWatch.

Самият часовник ще се сглобява от Quanta Computer, заявяват източниците на EDN. Чиповете ще се произвеждат от Richtek Technology, докато сензорният панел от сапфирен кристал ще идва от фабриките на TPK. Освен това става ясно, че Apple ще развива процесора за своето устройство сам, но ще предаде производството му в ръцете на Samsung.

Quanta Computer и TPK вече бяха посочени като доставчици за това устройство и в предишни журналистически материали. През ноември имаше слухове, според които Quanta е получил поръчка за производството на часовника и нов модел IPAD с 12,9-инчов дисплей. А през февруари се появиха спекулации, че TPK ще снабдява Apple с гъвкави AMOLED дисплеи за неговия iWatch.

Както обикновено, подобни материали на азиатски медии за предстоящи устройства на Apple трябва да бъдат възприемани с повишено внимание. Въпреки това напоследък зачестяват материалите за предстоящ старт на продажбите на iWatch през текущата година.

Apple ще навлезе сравнително късно на пазара на т. нар. wearable (носими) устройства. Конкуренти като Samsung или Sony вече представиха второто поколение на своите смарт часовници. Въпреки това някои анализатори вярват, че производителят на iPhone ще завладее младия пазар с по-зрял продукт. За iWatch се очаква не само да се свързва с iPhone, но също така в комбинация с очакваното приложение за IOS 8 Health да служи и за т. нар. фитнес тракер.

Междувременно се твърди, че Samsung работи по вариант на своя SmartWatch Gear с вграден безжичен модул. Той би могъл да установява пряка връзка с интернет, да осъществява или приема повиквания. И за други функции, като например уведомления или фитнес проследяване, няма да се изисква смартфон. Според последната информация от Korea Herald новата джаджа може да се казва Gear Solo, но името все още не е окончателно.

По-голямата част от наличните в момента на пазара устройства, включително и тези на Samsung, предполагат наличие на смартфон за ползване на повечето от функциите. Производителите продължават обаче да интегрират по-голяма функционалност директно в своите носими устройства. Samsung представи по време на Mobile World Congress в Барселона своя SmartWatch Gear 2, който разполага с отделен музикален плеър с Bluetooth.

По този начин тези устройства биха могли да станат по-привлекателни за потенциалните купувачи, въпреки че в обозримо бъдеще няма да изместят смартфоните. Досега само малцина от тях са готови да похарчат около 300 долара за един умен часовник, който действа само като дистанционно управление за смартфона. Защото в момента често е по-лесно просто да дръпнете телефона от джоба си, за да управлявате имейли или за извършване на други задачи. Операторите също биха приветствали смарт часовници със самостоятелна връзка.

Въпреки това, един самостоятелен умен часовник, поне в сегашната му форма, също има някои недостатъци. Вградените в сегашните джаджи компоненти не са толкова мощни като тези в смартфоните. Това, заедно с малкия размер на екрана, ограничава значително броя и вида на използваемите приложения. Друг проблем е животът на батерията, който днес при модели с LCD или AMOLED дисплей е относително скромен. А ако има постоянна мобилна връзка, той ще стане значително по-къс. 

Още хардуерни новини можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Samsungappleумни часовници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
жаден преди 10 години
айрян ша прай ли?
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурен съм, този сега и пулс ще мери, и кръвна захар без да взима кръв, и сатурация, и педометър и компас и ГПС( упс, забравихм те един ГПС не мофгат да направят...) и сателитен телефон, и ядреномагнитен резонанс ще прави и всичко това ще е иновативно и креативно. Само дето и на айфоня името даже не беше измислено то Епъл, ам акарай, ще им го припишем та да мирясат феновете ;)
17
1
 
3
 
! Отговори
Apple преди 10 години
Иновацията е, че както всичко пускано от Епъл досега, няма да е като нищо друго виждано преди. Най-вероятно устройството изобщо няма да е часовник, а здравен датчик, следящ освен пулс, така и кръвната ти захар и UV лъчението върху кожата ти. Ако Епъл реализират всичко това, за което се твърди към момента, отново ще преобърнат света. Другите нека си пускат "умни' часовници с камерки и микрофончета да си говориш от китката ;)
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма значение, че са се сетили късно, това ще е иновация. Както всичко друго, произведено от Apple.
15
0
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
А да беше написал и колко им е вътрешният дефицит и каква част от дълга им е изкупен от други държави? ***.
14
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
Нa CES тази година представиха и умна четка за зъби с bluetooth, която се свързва с телефона ти и дава статистики и т.н. Може да потърсиш в интернет ;) Иначе не е кой знае какво, аз съм с електрическа и тялото й е доста голямо, едва ли им е проблем да добавят 1-2 малки чипа :)
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И по какви въпроси ще мисли умния часовник ?
12
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Те и за това не стават.Може в държави като Сомалия,Того и Буркина фасо.Иначе баш за часовник това е много, много под минимума
11
4
 
8
 
! Отговори
До ЛусиФАР преди 10 години
Всяка година САЩ затъва с няма да ти казвам колко трилярда.Това е пре-достатъчно да заключим темата и разговора.
10
1
 
6
 
! Отговори
Сомалиец преди 10 години
А нещо за ядене и пиене може ли да тече от тия урутки ???
9
4
 
7
 
! Отговори
статус символи преди 10 години
Продуктите на Apple имат стойност единствено като мъжки вторични полови белези - статус символи.
8
16
 
10
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
До Анонимен 3Ама тези американци много ***! Брутният им Вътрешен Продукт е 17.2 БИЛИОНА долара, а на изключително умните руснаци е 2.55 билиона! Понеже са изключително *** вече 75 години са на чело на света и всяка техническа новост идва от тях, а също от 10те най престижни университети 9 (!) са също при ***. Така че червенушко не се Аби. Ако толкова ги мразиш имигрирай в Северна Корея - там в момента готвят ракети заредени с коремно-чревни газове и скоро ще ги унищожат...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
iсиктир
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Часовници от тоя сорт има от поне 5 години на пазара.Дисплея е малък ,ползването му като средство за разговор е малко неудобно ,възможно е и да пробие пазара ,но е възможно да наследи и Н Гейдж като провал.Лично за мен часовника е механично бижу ,а разните му функции се изчерпват с измерване на времто и датата.След агресивна рекламна кампания може да стане хит.
5
7
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
Обожавам такива като теб, мога да намеря тези "твои" мисли в много форуми, където папагали като тебе циклят едно и също за всеки, който изразява някакво мнение. Другият банален лаф е отправянето на предизвикателство сами да изобретим нещо. Абе аланколу, всеки потенциален клиент може да изрази задоволство или недоволство от това накъде е тръгнал да се развива даден продукт. Само овце като тебе могат да се кефят на часовник с интернет и телефонни разговори.
4
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обожавам всезнайковци. Акъл за всичко се дава, ама всичките по панелките живеят. Ами дайде да ги видим вашите гениални идеи, уважаеми всезнайковци! Идеи, които ще превземат пазара така, както го прави Apple. А, да, забравихме, че всезйайкото винаги е недооценен. Той щял да е милионер, ако не бил глупавият му шеф, който нищо не знаел. Всички около него са ***, той може и знае всичко. Но пак си е в панелката.
3
4
 
12
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
"Междувременно се твърди, че Samsung работи по вариант на своя SmartWatch Gear с вграден безжичен модул. Той би могъл да установява пряка връзка с интернет, да осъществява или приема повиквания."Само на мене ли ми се струва, че нещата започнаха да излизат извън контрол? Да очакваме ли и "смарт" четка за зъби с интернет, GPS и аудио система? Нахакали процесор в часовник и вече е "смарт", че и гениално изобретение едва ли не.
2
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Apple нямаше американския пазар пълен със затъпели американци, тази фирма отдавна да беше фалирана и ликвидирана.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Освен това става ясно, че Apple ще развива процесора за своето устройство сам, но ще предаде производството му в ръцете на Samsung."Ама иначе който ги знае, уж са във "война" помежду си.

Спонсорирани публикации