До края на май ДКЕВР ще мисли за цената на тока

Комисията събра 36 млн. лева от таксата за ВЕИ за три месеца
Обновена: 28 апр 2014 14:02 | 28 апр 2014 13:30,
38
До края на май ДКЕВР ще мисли за цената на тока
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

До края на май работната група към ДКЕВР ще е готова със становището си за цената на тока от новия регулаторен период, съобщи председателят на комисията Боян Боев пред журналисти.

Тогава ще станат ясни всички разходи по веригата и ще бъде проведено широко обществено обсъждане за цената на електроенергията.

„Всички искат повишение на цените, но нашата работа е да седнем и да анализираме направените разходи, начина, по който се определят, и тогава да вземем нашето решение“, поясни още той.

В отговор на въпроса какво повишение е поискала държавната НЕК, Боев обаче отговори, че „не може да се сети в момента“.

Той не можа да посочи какво е средното увеличение, което искат всички дружества по веригата, защото се анализират няколко сектора – топлоенергетика, енергетика и доставка на газ. Той заяви, че е „оставил на спокойствие работната група“ да анализира ситуацията. 

Заедно с ценовото решение ДКЕВР ще представи и компенсаторния механизъм за покриване на разходите за изкупуване на зелена енергия. Припомняме, че в момента няма такава схема, след като от Върховния административен съд (ВАС) отмениха последното решение на енергийния регулатор за изкупуването на електричеството, произвеждано от възобновяеми източници.

Липсата на подобен механизъм всъщност е в основата на спора между НЕК и трите електроразпределителни компании. ЕРП-тата коментират, че са прихванали разходите за изкупуване на зелена енергия. От НЕК обаче са категорични, че неполучените средства са заплаха за цялата енергийна система и затова подадоха жалба до ДКЕВР за липсващите средства.

След това оплакване от държавната енергийна компания ДКЕВР започна процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е събрала 36 млн. лева от новата такса за достъп на производителите на електроенергия от възобновяеми източници. Тези средства са за първото тримесечие на годината и в момента са в бюджета на регулатора, разясни Боев пред журналисти.

Той коментира още, че ДКЕВР очаква нареждане кога да преведат в държавния бюджет тези милиони, каквото е законовото изискване.

Припомняме, че в Закона за бюджета за тази година бяха вписани очаквани годишни приходи от около 160 млн. лева от таксата за ВЕИ производителите. Тази такса беше въведена изненадващо и в последния момент - като предложение, внесено между първото и второто четене на законопроекта в Народното събрание. Тя се изчислява, като се умножи преференциалната цена по количеството изкупена енергия по 20%.

Анализите обаче показват по-малки приходи от очакваните. Нещо повече, ситуацията може и да се задълбочи с оглед ограниченото производство на енергия от ВЕИ мощности през април.

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами токът е намален с 5% ако още не си разбрал. Ама то верно, че тикво-геберастите стопляте по-бавно.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МУТРАТА пращаше SMS до медиите и звънеше в ефир, когато се сети,ОРЕШАРСКИ организира открит диалог с медиите.МУТРАТА риташе мачлета и си правеше ПР с лентички,ОРЕШАРСКИ работи тихо без да вдига много шум, но резултатно.МУТРАТА увеличи за 3 години 4 пъти тока (общо с 58%),ОРЕШАРСКИ го намали макар и само с 5%.МУТРАТА беше слуга на Олигархията,ОРЕШАРСКИ служи на народаМУТРАТА ли си искаш, материале или ОРЕШАРСКИ ?
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е първото българско правителство от Прехода, което не коленичи пред западните колонизатори и защитава интересите на БГ-народеца. А не като Боко Тиквата, който се беше продал на Еврогейовете, само и само да се снима с Меркел.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз искам заплата 5000 евра, ама никой не ми я дава....
21
1
 
2
 
! Отговори
tt преди 9 години
да минат изборите и да продължим по старому.народа?-да го духа.
20
1
 
4
 
! Отговори
akud преди 9 години
:):):) "До края на май ДКЕВР ще мисли за цената на тока" фактически след изборите ще обявят сигурното увеличение на така.............. малки българчета сме
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали някой е чел изказване на Бареков по темата нали той беше борец против монополите!?
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"(ДКЕВР) е събрала 36 млн. лева от новата такса за достъп на производителите на електроенергия от възобновяеми източници" Браво на великият ум измислил това! Миналата година в съда падна точно таксата достъп която бяха наложили. А и такса се плаща когато някой извършва някаква работа или услуга. Тази такса също ще падне в съда и тогава тези пари ще ги връща кой и кой ще ги калкулира в цената на тока? Вдигат само прах а дефакто не променят нищо към по-добро или поне не за всички а само за техните
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 26Как какво?! Що за въпрос - ми търсеха се опорни точки и продължаваме в тази посока!
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страната ни произвежда три пъти повече електроенргия отколкото потребява и пак сме на загуба.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пряка отговорност ако не се вземат мерки срещу ЕРП-тата ще носи не ДКЕВР а правителството и подкрепящите го партий защото от тази комисия нищо не зависи и това всичи го знаем много добре.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е логиката токът от ветрогенераторите и слънчевите панели да е толкова скъп? Явно много пара се *** от там..
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако това правителство не направи нещо по въпроса за ЕРП-тата както се пъчеше,си мисля че на някой отговорни другари хич няма да им харесат резултатите от евровота.Пък и на следващите които ще дойдат определено няма да им е лесно да вдигат цената на тока защото всяко нещо си има граници специално ГЕРБ имат опит в това.Така че извода е че заради общото благо трябва да се вземат лицензите и да се назначат служебни управляващи,под контрола на държавата и да престанат кражбите в ЕРП-тата.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато ВЕИ започнат да продават тока на цени като АЕЦ, тогава ще имат бъдеще. А ако продължавате да изнудвате държавата, скоро хората ще разберат откъде им идва високата цена и ще хвърчат перки и панели.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво има да мислят?ВЕИ е бъдещето.
10
0
 
10
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
До края на май ще мислят за цената на тока, а в юни за нови джипове и нови имоти край морето с обещание, че тока скоро няма да поскъпва. До следващото тримесечие.Някои сбъдват мечтите си с много труд и работа, други с много мислене, трети с дебели комисионни.
9
1
 
16
 
! Отговори
ки преди 9 години
Докато има задължителното изкупуване и субсидиране в полза на каквито и да е било енергийни източници няма свободен пазар и конкуренция!!! Докато има излишни посредници и паразитни структури цената ще остава висока.
8
3
 
19
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
Не са смешници в ДКЕВР, те просто изпълняват партийната повеля. Смешниците сме ние, че за N-ти път се поддадохме на манипулациите на ***, че пак им дадохме властта и , че за пореден път ще им сърбаме попарата.Няма да има протести и няма да има предсрочни избори, те към това се стремиха, да убият енергията на хората...и успяха. Не са ни виновни нито Ран, нито Ът, нито който и да е измамник, виновни сме си ние, че не искаме или не можем да проумеем елементарни истини.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението вече е взето и е за увеличаване на цената на тока. В противен случай щяха да го кажат преди изборите. След увеличението ще видят събитията от Майдана на живо. Просто този народ няма накъде повече да отстъпва.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА ХА ХАоставка,оставка, оставка

Спонсорирани публикации