Ким почете съветски войник, спасил дядо му от атентат

Лидерът на Северна Корея прати венец на гроба му в Сибир
Обновена: 28 апр 2014 14:07 | 28 апр 2014 10:34, Елка Василева
49
Ким почете съветски войник, спасил дядо му от атентат
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Посланикът на Корейската народнодемократична република в Русия Ким Ин Чже посети Новосибирска област, за да почете паметта на съветския войник Яков Новиченко, спасил севернокорейския лидер Ким Ир Сен, като предотвратил покушение срещу него през 1946 г., съобщи ИТАР-ТАСС.

"За подвига на Новиченко знаят всички корейци – от най-малките деца до възрастните. Сега, когато той вече не е между нас, нашата любов продължава и спрямо неговото семейство", каза посланикът.

Той положи на гроба му венец лично от днешния лидер на КНДР Ким Чен Ун - внук на Ким Ир Сен, и участва в митинг пред дома на Новиченко в село Травное в Новосибирска област. Тържествено бе открита и мемориална плоча в памет на героя, чието име носи и местното училище.

Яков Новиченко е участник в редиците на съветските войски, освобождавали Корея от японска окупация през Втората световна война. На 1 март 1946 г. на митинг в Пхенян той предотвратил покушение срещу Ким Ир Сен, като покрил с тялото си граната, хвърлена от неизвестен по трибуната.

Новиченко получил много и тежки травми, загубил част от лявата си ръка и едното око, но останал жив. След демобилизацията той се върнал в родното си село, където и починал пред 1994 г., пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До Крис:случайно познавам един от старите партийци които по комунистическо са ходели в Корея. И от разказите им добивам представата за тотална мизерия на 99% от населението за да живее 1% като махараджи. За последните 20 години не са се променили нещата, та малко ме съмнява да виждаш по далече от патката си. И тая велика сила освен да плаши съседите си с оръжие друго не прави. Севернокорейската икономика е 2% от южнокорейската и ако Русия не и беше опростила дълга да са загинали като гърците.
34
4
 
4
 
! Отговори
Крис до 19 преди 9 години
Абсолютно невежество проявяваш моето момче. Да , там животът едва ли е по-добър от този тук, но с подобни изказвания, че там няма интернет и телефони направо показваш колко си невеж и колко си зле. Лошото е , че голяма част от българите сте такива, невежи и с промити мозъци. Казвам "сте" въпреки, че и аз съм Българин, само че аз виждам по-далече от патката си за разлика от такива като теб , плиткоумници ... Ако тази държава не беше изкуствено изолирана от света щеше да е водеща сила
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен45--а каква е гаранцията че Обонго няма да я пусне над Русия--имайки предвид натрупаният "опит"
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендо 42--тогава нека всяка държава да притедава ядрено оръжие,за да има мир.А не САЩ да мери със своя двоен аршин.------май от друга планета идвате, сащ не са единствените които имат ядрено оръжие, каква е гаранцията че кремлинския чешит няма да пусне бомба над америка ?
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендо 42--тогава нека всяка държава да притедава ядрено оръжие,за да има мир.А не САЩ да мери със своя двоен аршин.
30
1
 
4
 
! Отговори
ьььь преди 9 години
До НагоренПопокатепетълДобре бе....какво тебе те Е..Е какво става в С.Корея???? А обясни...или следваш линията на евроатлантическите ценности??? Искат си комунизъм--нека си го строят.Било диктатура--еми не ходи там....Имали ядрено оръжие--ще имат--защото вече веднъж са били демократизирани...и това оръжие гарантира съществуването им.И все повече държави искат да притежават ТАКИВА" гаранции"....Защото заплахата и агресора в света идва от САЩ...
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 9898до 24-- А къде е гаранцията за мира на планетата--в САЩ?????? Нещо не мислиш с главата си....или забрави коя държава ЕДИНСТВЕНА е използвала атомно оръжие.....а стига глупости--бъдете поне малко обективни------гаранция Франция , както се казва никой не дава гаранции за нищо, а за атомната бомба вече ме заболяха пръстите да пиша, има информация чети.и било е война не забравяй
28
3
 
1
 
! Отговори
9898 преди 9 години
До Анонимендо 24-- А къде е гаранцията за мира на планетата--в САЩ?????? Нещо не мислиш с главата си....или забрави коя държава ЕДИНСТВЕНА е използвала атомно оръжие.....а стига глупости--бъдете поне малко обективни
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
блядa нaвиченко или тaм кaкъвто, след грaнaтaтa е бил първия руски киборг едноок, еднорък мa жив гaдинaтa хa, хa, хa
26
2
 
3
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До 27Писанията ти показват тотално объркване на нещатаИ САЩ, и Русия и Китай са атомни сили, но там действа все пак принципа на някакво разделение на властите. Има действащи институции и международни договори, които уреждат НЕИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ!Северна Корея не е част от такива договори,защото до момента няма такова оръжие, но ако произведе и както не е страна по тези договори, някой може ли да гарантира,че няма да изнудва всички ? Те с Южна Корея не могат да сключат мир, та...
25
1
 
5
 
! Отговори
Св. Ястреб Родопски преди 9 години
До Анонимен 36"и ти ли щего осигуряваш мира *** ?""Война в името на мира е като изнасилване в името на девствеността!"Приятен ден! :-))))
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Св. Ястреб РодопскиДо Анонимен 29"много бъркаш ако не са те (американците) изобщо мир няма да има"Баце, ти какво кадиш, цоцаш или смъркаш?! Трябва да е нещо много силно, щом прекъсва връзката между мозъка и пръстите на ръката! :-))))-----и ти ли щего осигуряваш мира *** ?
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АманЗападни Блюдолизци който ме пращат да избирам къде да емигрирам в Северна Корея или на Запад. Не искам да емигрирам никъде. Северна Корея не ме интересува ,но не ми дава акъл как да живея колко да са прави краставиците, колко да са щастливи кокошките, колко много да обичам пед--те и как САЩ и ЕС са пътеводна светлина за всички народи. Всичко това го правят Еврогейският съюз и САЩ-------това се казва правила, свикнали сте да си правите каквото искате в БГ-то и затова идва тежко...
22
7
 
9
 
! Отговори
Св. Ястреб Родопски преди 9 години
До Анонимен 29"много бъркаш ако не са те (американците) изобщо мир няма да има"Баце, ти какво кадиш, цоцаш или смъркаш?! Трябва да е нещо много силно, щом прекъсва връзката между мозъка и пръстите на ръката! :-))))
21
1
 
7
 
! Отговори
Св. Ястреб Родопски преди 9 години
Някое (без)отговорно лице от екипа на този сайт изглежда има слабост към хората с името Ким. Миналата година по цял ден ни заливаше с новини за Ким Кардашиян, тази година четем само за Ким Чен Ун!Поне другарката Ким ми беше по-харна за окото, отколкото другаря Ким!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 29ХАХАХАХАХАХАХАХА , не го казвай другаде ,че много ще ти се смеят!!!!:)))Оставям те без коментар!:))))))))----------ми само помисли , със *** си ли ще спреш настъпващите араби към БГ ?надявам се да не ти е тясна халката :)
19
3
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
ХАХАХАХАХАХАХАХА , не го казвай другаде ,че много ще ти се смеят!!!!:)))Оставям те без коментар!:))))))))
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 24Аме че американците не строят ли атомни бомби? Не само че произвеждат атомно оръжие на конвейр ами и системно се занимават с бъркане във вътрешните работи на суверенни държави!Според мен те са много повече заплаха за мира в Света!-------много бъркаш ако не са те изобщо мир няма да има
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой няма да пожелае да живее в Северна Корея, в това съм сигурен. Но, да не забравяме, че това е държава без данъци, държава без безработица, държава която осигурява безплатен апартамент за всяко семейство, държава в която образование, здравеопазване, детски гради е безплатно.
16
3
 
10
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Аме че американците не строят ли атомни бомби? Не само че произвеждат атомно оръжие на конвейр ами и системно се занимават с бъркане във вътрешните работи на суверенни държави!Според мен те са много повече заплаха за мира в Света!

Спонсорирани публикации