Фонд "Земеделие" спешно търси за животновъдите още 4 млн.

Вземат решението за разпределение на парите в началото на юни
Обновена: 7 май 2014 10:19 | 7 май 2014 10:15,
7
Фонд "Земеделие" спешно търси за животновъдите още 4 млн.
Снимка: БТА

Министърът на земеделието Димитър Греков свиква спешно Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”, за да намери още 4 млн. лв. в помощ за животновъдите, съобщава БНР.

Фермерите са недоволни, че управата на фонда е гласувала по-малка сума за бранша по националната схема за подпомагане. Преди дни животновъдите заплашиха, че ако правителството не изпълни обещанията си към тях, ще излязат на протест след 10-ти май.

Окончателно решение за разпределянето на парите няма да бъде взето на днешната среща обаче, а в началото на юни, уточни Греков.

„Когато говорим за парите, които животновъдите получават от държавата, има два вида подпомагане, които са независими един от друг. Първият вид е т. нар. схеми за национални доплащания, които използват финансовия ресурс от Европейския съюз (ЕС).

Вторият вид е държавната помощ, т.нар. de minimis, която използва финансов ресурс от Министерството на земеделието и храните. Държавната помощ е започнала да се прилага от 2008-а година и досега е прилагана само 4 пъти“, посочи земеделският министър.

„През 2014-а година ние с едно решение взехме парите да са 11 млн. лв. Решението беше много спорно и бурно, тъй като действително ние сме обещали на животновъдите тези средства да са 15 млн. лв.

Наличните средства, с които разполагаме във фонда, са 11 млн. лв. Това не означава обаче, че ние ще спрем на тези 11 млн. Така е записано в решението - ние ще търсим още 4 млн. лв., за да можем да достигнем нивата от 2008-а година“, поясни още той.

По думите на Греков част от необходимите пари – малко под 3,7 млн. лв., са налице. „Нали разбирате, че средствата във фонда не са предназначени единствено и само за животновъдите“, посочи земеделският министър. От тези почти 3,7 млн. лв. например малко над 1,3 млн. лв. са предназначени за пчеларите.

Димитър Греков допълни, че при евентуална актуализация на бюджета и при наличието на неразпределени средства във фонда още в началото на юни може да бъдат изплатени още 4 млн. лв. на животновъдите

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11 МИЛИОНА ЗА ЖИВОТНОВЪДИТЕ И 1,38 ЗА ПЧЕЛАРИТЕ,А ПЧЕЛИТЕ НЕ СА ЛИ ЖИВОТНИ,А МОЖЕБИ СА РАСТЕНИЯ
5
0
 
5
 
! Отговори
от село преди 9 години
Най голямата далавера е в животновъдството ,пари от фондове ,обори с животни и без животни ,важно е да намериш цаката на кого да пуснеш гювеч.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам има ли връзка, но сутринта по новините съобщиха, че от ЕК няма да признаят 3,5-4 млн лв по проекти на Земеделското министерство, с които близки до правителството крупни земеделци са си накупили масово джипове. Тези средства трябвало да покрие българското министерство... Та се чудя всъщност дали м-р Греков толкова се е загрижил за обикновените земеделци или как да покрие (прикрие) собствената си издънка... Вие как мислите?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фонда да вземе да се погрижи за заплатите на служителите си,че не са мръднали ат 4 -5 години.Мирославчо и замесниците му, само си джиткат със служебните коли.За персонала на дфз - К*Р!
2
0
 
6
 
! Отговори
wtf преди 9 години
Ало депутатите, върнете мерцедесите, които купихте преди 2 месеца и дайте на земеделците! *** комунисти!
1
0
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Тогава престанете да крадете фондовете!!!

Спонсорирани публикации