Ще пребори ли Бенфика проклятието на Гутман

52 години по-късно португалците имат шанс за триумф в Европа
Обновена: 14 май 2014 14:06 | 14 май 2014 13:40,
4
Ще пребори ли Бенфика проклятието на Гутман
Снимка: Reuters

Преди година Бенфика загуби финала в Лига Европа от Челси, но има нов шанс да сложи край на 52-годишната суша на континенталната сцена. Липсата на успехи в евротурнирите върви ръка за ръка с популярната история за това как навремето треньорът на Орлите Бела Гутман проклел клуба.

Е, проклятието на Гутман е на повече от 50 години, но всъщност никой не знае какво точно е казал унгарецът от еврейски произход. Класическата версия на фразата, изречена при печално известното му напускане през 1962 г. е следната: "В следващите 100 години Бенфика няма да спечели КЕШ". Може да се спори обаче относно достоверността на изявлението.

Причината за внезапното напускане на Гутман е банална. Ръководството на Бенфика отказало да му плати премия за двата поредни успеха в турнира за КЕШ. Според алтернативната версия за проклятието, специалистът заявил, че ще минат сто години преди португалски отбор да успее да спечели КЕШ два пъти поред.

Който и вариант да предпочитате, прогнозата на Гутман – действителна или въображаема – до момента се оправдава напълно. След напускането му Бенфика действително не е печелила нищо в Европа. При това в този период Орлите пет пъти играха на финал за най-престижния европейски клубен трофей.

През 1963 г. Милан детронира Бенфика, а Интер ги надвива две години по-късно. Манчестър Юнайтед на Мат Бъзби сломява съпротивата на Орлите на "Уембли" в продълженията през 1968 г., ПСВ Айндховен ги пречупва с дузпи през 1988 г., а великият Милан на Саки – с минималното 1:0 през 1990 г.

Последният финал се играе във Виена, където Гутман почина преди 33 години. Тогава легендата на Бенфика Еузебио отива да се помоли на гроба му да оттегли проклятието си, но и това не помага.

Миналата година Орлите стигнаха до финала в Лига Европа, игран на "Амстердам Арена", само за да претърпят поредното си разочарование. Челси грабна трофея благодарение на попадението на Бранислав Иванович в продълженията.

Гутман бил изключително противоречива и колоритна личност и се наслаждавал на това да бъде в центъра на вниманието. Смелите решения и дръзките изказвания били негова запазена марка. За разлика от много свои колеги, той смятал, че никога не трябва да се застоява дълго в един и същи клуб.

"Треньорът прилича на укротител на лъвове. Той се справя с животните, докато е сигурен в себе с и не изпитва притеснения. Но щом в очите му се появи и намек за страх, той е загубен", обичал да повтаря Гутман.

Що се касае до честата смяна на работодателите, унгарецът веднъж отбелязал: "През първия си сезон треньорът работи спокойно, вторият е по-труден, а третият – фатален".

Но всъщност Гутман почти не се застоявал повече от 2 години начело на един и същи тим. Той се превърнал в постоянен скитник, непрекъснато предавал доверието на шефовете си или бил предаван от тях. От 1945 до 1967 г. Гутман сменил клуба цели 18 пъти. Винаги, когато ставало нещо, което не му харесвало, големият треньор си вдигал шапката и си заминавал.

Типичен пример за поведението му е случилото се в румънския Чоканул, където Гутман получавал заплатата си в плодове и зеленчуци заради тежката ситуация в страната. Шефът на клуба се опитал да му реди състава, при което унгарецът отвърнал: "Виждам, че разбирате от футбол. Желая ви късмет!" и си заминал.

В Кшпещ (по онова време – Хонвед) Гутман бил в доста напрегнати отношения с Ференц Пушкаш, след като наследил баща му на скамейката. Веднъж "Галопиращият майор" се опитал да убеди свой съотборник да не спазва указанията на Гутман на почивката. Тогава Гутман седнал на трибуните, след което взел трамвая за вкъщи и никога повече не се върнал.

Може би най-чудноватото си изказване унгарецът направил през 1955 г., когато бил уволнен от Милан, макар че росонерите били на първо място и играели страхотен футбол. "Уволниха ме, макар че не съм нито престъпник, нито хомосексуалист", заявил Гутман пред журналисти.

Въпреки тежкия си характер, унгарецът бил блестящ тактик. Може да се каже, че той има голяма заслуга за първата световна титла на Бразилия, спечелена през 1958 г. Именно Гутман изнесъл революционната схема 4-2-4 в Южна Америка, когато работил начело на Сао Пауло, с който спечелил щатското първенство.

Но най-големите си успехи унгарецът постигнал в Португалия. Първоначално той водил Порто и отмъкнал титлата под носа на Бенфика през 1959 г. След което напуснал и оглавил Орлите, най-големия съперник на Драконите. В Лисабон спечелил още две шампионски титли, както и две КЕШ. Той залагал всичко на атаката и твърдял, че головете на съперниците не го притесняват, защото смята, че неговият отбор може да вкара повече попадения.

Именно това се случило на финала през 1962 г. в Амстердам, където Реал М повел с 2:0, а после дръпнал и с 3:2 с хеттрика на Пушкаш, но в крайна сметка Бенфика обърнала мадридчани с 5:3 благодарение на Еузебио. След последния сигнал Пушкаш дал на младока от Мозамбик фланелката си в знак на възхищение.

Всъщност именно Бенфика е единственият клуб, в който Гутман се задържал три цели сезона. Унгарецът може би щял да продължи да изгражда империя, подобна на тази на Реал М в края на 50-те. Звездите Еузебио и Марио Колуна го боготворели. Това обаче не се вписвало в характера му и той решил да натисне висшестоящите и да поиска напълно заслужена премия.

"В следващите 100 години Бенфика няма да спечели КЕШ."

52 години по-късно Бенфика е само на 90 минути от това да сложи край на черната си серия в Европа. Тимът на Хорхе Хесус достигна до финала с атакуващ футбол, подобно на онзи, който практикували отборите на Гутман. Но ще могат ли Орлите най-после да прогонят духа на гениалния унгарец?

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кекъв еврейски произход бе *** - еврей-християнин и тн - това е само религия
2
5
 
5
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Дано да спечелят. Инак Бела Гутман си е ясен. Еврейн, искал по-високо възнаграждение, отказана му и той проклина отбора. Евреин= пари=проблеми= Кончита Вурст
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако си купят още *** да тичат и да маат по терена- става.Иначе не.

Спонсорирани публикации