Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО

Расмусен: Москва използва модерни техники на война
Обновена: 16 май 2014 14:21 | 16 май 2014 11:20, Елка Василева
220
Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

"Незаконните" военни действия на Русия в Украйна са довели до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а в рамките на НАТО е взето решение за засилване на мерките за колективна отбрана на всички членки. Това заяви в интервю за румънската телевизия генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

"Вярно е, че ситуацията е обезпокоителна. Незаконните военни действия на Русия в Украйна доведоха до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а ние трябва да се адаптираме към тази нова ситуация. Това е причината, поради която решихме да засилим мерките за колективна отбрана, защото това е целта на НАТО, да осигурява колективната отбрана на всички членки. Става въпрос за морски, въздушни и сухопътни мерки”, каза Расмусен.

Той уточни, че всички мерки са чисто отбранителни. “При все това трябва да сме сигурни, че военните сили са подготвени за всякакви ситуации и, очевидно, това е и ясен сигнал, който изпращаме на потенциалните агресори, а именно, дори да не помислят да нападат съюзник на НАТО. Уверявам ви, че сме подготвени да защитим всяко късче от територията на НАТО ", заяви Расмусен.

Още по темата
Той обясни, че Алиансът има самолети, полицейски сили, самолети за наблюдение във въздушното пространство на Румъния и Полша. От морска гледна точка НАТО е засилила присъствието си в Черно море и в Балтийско море и се правят редица сухопътни учения.

"Нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички съюзници. Това е нашата клауза за солидарност и означава колективна защита. Държавите, които не са членки на НАТО, може да бъдат партньори на НАТО. Например Украйна е партньор на НАТО и ние решихме да подобрим сътрудничеството с Украйна включително чрез мерки за подкрепа на Украйна за реформа що се отнася до отбраната, модернизирането на армията, осигуряването на достъп на Украйна до учения на НАТО", обясни Расмусен.

Що се отнася до мерките, които трябва да вземе предвид НАТО, за да контраатакува кибератаките и пропагандата на Русия, Расмусен каза, че на предстоящата среща на върха на Алианса през септември ще бъде приета засилена политика на отбрана срещу кибератаките.

"Ясно е, че киберсигурността ще бъде едно от най-важните предизвикателства в идните години. По време на тази криза имаше кибератаки срещу НАТО и ще трябва да засилим нашата отбранителна политика в тази сфера, нещо, което ще направим. Що се отнася до информациите и най-вече до погрешните информации, излъчвани от Русия, ще трябва да се адаптираме и към тази кампания, като дадем на разположение на обществеността коректни информации", добави той.

Расмусен каза още, че е ясно, че Русия е "силно замесена" в дестабилизирането на положението в Източна Украйна, а напоследък Москва има доста по-усложнен подход, използвайки "модерни техники на война".

"Не изключвам нищо, защото бяхме свидетели на доста по-усложнен руски подход напоследък. Русия използва модерни техники на война. Точно това видяхме в Крим. Русия прибягна и към незаконни военни действия, и към тайни агенти, които опитаха да дестабилизират положението в Крим и да осигурят претекст за окупация. Такова нещо имаше и доведе до незаконното анексиране на Крим. Сега същото нещо се вижда и в източната част на Украйна и е ясно, че Русия е доста замесена в дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна, а това нещо може да бъде използвано за възможна интервенция, евентуално по-късно. Не се знае дали ще има такава интервенция, но тази опция остава отворена, не на последно място, защото Русия разположи на границата с Украйна голям брой военни сили", каза Расмусен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
5
 
! Отговори
фугас преди 9 години
на този му личи от километри, че е любител на тежката артилерия, известна още като задна прашка.
126
1
 
14
 
! Отговори
Сирия преди 9 години
НАТО веднага да предаде за унищожение химическите си оръжия и касетъчните си бомби. Притежанието и използването им са незаконни, нали знаете?
125
1
 
16
 
! Отговори
Чиборатор преди 9 години
Каквото и да говори НАТО, това е изявление на САЩ ... а е ясно какво говори САЩ ... долна пропаганда ... окакаха се брутално в Украйна ... сега гледат да минимизират загубите и да навредят на Русия максимално много. За всичко беше ясно каква бе целта им: Да вкарат Украйна в НАТО и американския флот да застане на мястото на руския черноморски флот, с 2 думи, но Путин ги направи за смях ...САЩ = НАТО = ЕС ... позорници !!!
124
17
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Украйна трябва по-скоро да влезе в НАТО. Да живеят фашистите, долу комунистите.
123
1
 
17
 
! Отговори
до 146 преди 9 години
НАТО използваше обеднен уран и бял фосфор и в Либия.
122
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до специалистите по ракетитекаквито и оръжия да е имала,русия фалира 3 пъти от 1917 насам.оръжията пак няма да им помогнат.междувпрочем афганите биха руснаците с ръчно направени оръжия и с купени от руските офицери калашници, защото руснака за долари всичко продава
121
2
 
11
 
! Отговори
жеко преди 9 години
америка се изказва от името на всички държави както винаги, единственото което имат е много добра медийна мрежа за световна пропаганда, никой няма да си позволи конфликт с русия тъй като обикновено подстрикателите си седят в кожените столове във вашингтон и нагъват понички докато другите държави дават жертви
120
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Тези продължават да си лъжат нагло и грубо. Какви "военни действия" на Русия в Украйна, че и "незаконни" при това!? Крадецът вика "дръжте крадеца". По-добре си вижтe постоянните наставнически совалки до Киев и 400 парчета Blackwater. За войските дето ги трупате в Прибалтика, Полша и Румъния, корабите в Черно море (нарушаващи конвенцията от 1936) и т.н. - да не говорим.
119
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Расмусен, заредихте ли касетъчните бомби, обеднения уран и белия фосфор? Знаеш ли, че в Сърбия все още *** и агонизират от вашата "справедливост"? Вие сте нехуманна терористична организация, маскирана като военен съюз.
118
3
 
9
 
! Отговори
:) преди 9 години
До 138:Направо *** разкажи колко са зле Протон-М на астронавтите от Apollo1, Challenger и Columbia.
117
3
 
7
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 9 години
До Анонимен 123Пшел ты ***! Ракетата "Протон" е дала най-малко фалове от всички досега изстрелвани ракети. Да видим дали Русия ще продължи да я използва за полети до МЧС-то и обратно. Вече забрани на американците да използват руските двигатели РД-180 за военни цели. Pratt & Whytney имат цялата документация за този двигател, но не могат да го произведат! Понял, бля?
116
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви територии на НАТО...? НАТО няма територии!!!!!!!И какво направи НАТО в Кипър на времето?
115
1
 
15
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
"Територията на НАТО" ?!! Територията е на страните, които влизат в НАТО, не на ши*аната организация. Отделно, откога точно Украйна влезе в Педроатлантическия съюз, че да защитавате "НАТО-вската й територия" ?
114
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По цял свят гъмна новината, че САЩ шпионира интернет пространството и телекомуникациите на съюзниците си, държавни и граждански структури, а тоя ми говори за киберсигурност и Русия. Вие собствената си *** не можете, а и не искате да оправяте, ама сте тръгнали акъл да раздавате, натовски нещастници.
113
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не само има модерни начини за водене на война, те имат най-модерните ракети, все по-модерни самолети от всякакъв тип, и отгоре на всичко не са бедни както през 1989г. нито са без съюзници. НАТО са в упадък от доста време, страните-членки непрекъснато си намаляват военните бюджети както се прави във всяка нормална западна страна. Кой би хвърлил парите си за *** военни когато може да ги даде за образование, здравеопазване и технологии които да донесат прогрес. Този на снимката има да взема.
112
3
 
17
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
Опаааа, и с какво ще пази НАТО границите си ? С няколкото батальона хомо-войници на Холондия ,Дания и Белгия ли ,или със Чуждестранния легион дето наще фермери го бият с тояги или с 28-те хиляди наши толупи дето и армия не могат да се нарекат .... Хайде холан ,по-добре да не ни почват ,щото като почнат - ще ни свършат....
111
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както защитихте Кипър в гръцко-турския конфликт, нали така *** Расмусен?
110
0
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Г-н Рахмусен,От 5 май, с изявлението на зам. п-ля на НАТО, Русия от ПАРТНЬР става ВРАГПоискаме веднага:1. Парламента да възстанови наборната армия...2. Обама да ни подари- 600 танка "Абрамс" - М- 1200 БМП М-113- 150 БРМ "Бредли"- 120 самолета Ф-18 А/Б М или Грипен с ПКР Харпун- 60 вертол. Блекхок- 12 малки ракетни кораба- 24 ракетни катера- 6 подводници-ловци- 300 ПТРК - "Бантам"- 4 ЗРК ПатриотНалиот морето, идва "СТРАШНОТО"..., а ЦРУ ни разтури армията
109
6
 
4
 
! Отговори
ненов преди 9 години
то и за германия нашето направление не третостепено а четвърто да е било,но колкото и малко германци да са били тук никога не са вършили убийства грабежи изнасилвания както руските ***.
108
1
 
11
 
! Отговори
Г преди 9 години
Не се *** с шефа на нато...той е доказан капацитет....има редица медали от президента на РБ, премиера на РБ и НС на РБ

Спонсорирани публикации