Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО

Расмусен: Москва използва модерни техники на война
Обновена: 16 май 2014 14:21 | 16 май 2014 11:20, Елка Василева
220
Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

"Незаконните" военни действия на Русия в Украйна са довели до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а в рамките на НАТО е взето решение за засилване на мерките за колективна отбрана на всички членки. Това заяви в интервю за румънската телевизия генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

"Вярно е, че ситуацията е обезпокоителна. Незаконните военни действия на Русия в Украйна доведоха до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а ние трябва да се адаптираме към тази нова ситуация. Това е причината, поради която решихме да засилим мерките за колективна отбрана, защото това е целта на НАТО, да осигурява колективната отбрана на всички членки. Става въпрос за морски, въздушни и сухопътни мерки”, каза Расмусен.

Той уточни, че всички мерки са чисто отбранителни. “При все това трябва да сме сигурни, че военните сили са подготвени за всякакви ситуации и, очевидно, това е и ясен сигнал, който изпращаме на потенциалните агресори, а именно, дори да не помислят да нападат съюзник на НАТО. Уверявам ви, че сме подготвени да защитим всяко късче от територията на НАТО ", заяви Расмусен.

Още по темата
Той обясни, че Алиансът има самолети, полицейски сили, самолети за наблюдение във въздушното пространство на Румъния и Полша. От морска гледна точка НАТО е засилила присъствието си в Черно море и в Балтийско море и се правят редица сухопътни учения.

"Нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички съюзници. Това е нашата клауза за солидарност и означава колективна защита. Държавите, които не са членки на НАТО, може да бъдат партньори на НАТО. Например Украйна е партньор на НАТО и ние решихме да подобрим сътрудничеството с Украйна включително чрез мерки за подкрепа на Украйна за реформа що се отнася до отбраната, модернизирането на армията, осигуряването на достъп на Украйна до учения на НАТО", обясни Расмусен.

Що се отнася до мерките, които трябва да вземе предвид НАТО, за да контраатакува кибератаките и пропагандата на Русия, Расмусен каза, че на предстоящата среща на върха на Алианса през септември ще бъде приета засилена политика на отбрана срещу кибератаките.

"Ясно е, че киберсигурността ще бъде едно от най-важните предизвикателства в идните години. По време на тази криза имаше кибератаки срещу НАТО и ще трябва да засилим нашата отбранителна политика в тази сфера, нещо, което ще направим. Що се отнася до информациите и най-вече до погрешните информации, излъчвани от Русия, ще трябва да се адаптираме и към тази кампания, като дадем на разположение на обществеността коректни информации", добави той.

Расмусен каза още, че е ясно, че Русия е "силно замесена" в дестабилизирането на положението в Източна Украйна, а напоследък Москва има доста по-усложнен подход, използвайки "модерни техники на война".

"Не изключвам нищо, защото бяхме свидетели на доста по-усложнен руски подход напоследък. Русия използва модерни техники на война. Точно това видяхме в Крим. Русия прибягна и към незаконни военни действия, и към тайни агенти, които опитаха да дестабилизират положението в Крим и да осигурят претекст за окупация. Такова нещо имаше и доведе до незаконното анексиране на Крим. Сега същото нещо се вижда и в източната част на Украйна и е ясно, че Русия е доста замесена в дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна, а това нещо може да бъде използвано за възможна интервенция, евентуално по-късно. Не се знае дали ще има такава интервенция, но тази опция остава отворена, не на последно място, защото Русия разположи на границата с Украйна голям брой военни сили", каза Расмусен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО"НАТО няма никаква територия *** нещастен, говориш за суверенни държави, усещай се малко.
106
0
 
10
 
! Отговори
Бръм преди 9 години
На тоя на снимката му викали в ЕС "Бръмбара" и никой вече не говорел с него свободно, защото тайно си записвал разговорите. Не само Путин е изгорал - има доста случаи и със западни политици, ама не бият тъпана, че е голема излагация!
105
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна не е в НАТО, ще обясниш ли защо през ден си по медиите да се изказваш по проблеми, които не касаят организацията ти? Сърбия в НАТО ли беше, че се намесихте?
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сме ти бащиния!
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"територията на НАТО"Само този израз е показателен за колониалната политика на НАТО.
102
3
 
13
 
! Отговори
АМАН МАЗНИ ЖУРНАЛЯ преди 9 години
"Нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички съюзници. Това е нашата клауза за солидарност и означава колективна защита."ОППА ПАК МАЗНАТА *** - САМО ДА ПОПИТАМ КАГОТО ТУРЦИЯ ЧЛЕН НА НАТО НАПАДНА ГЪРЦИЯ ЧЛЕН НА НАТО И ВОДИХА ВОЙНА, КАТО ЧЛЕНКИ НА НАТО, КЪДЕ ВСЪЩНОСТ БЕШЕ НАТО? ТУРЦИТЕ ИЗБИХА ОКОЛО 2000 ДУШИ В КИПЪР И АНЕКСИРАХА ЧАСТ ОТ НЕГО, КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА ГНУСНАТА, МАЗНА И НАГЛА УПРАВА НА САЩ, НАТО И ТОЗИ МАЗЕН ИЗМАМНИК ДЕТО ТАКА ГОРДО ГО ЦИТИРАТЕ?
101
0
 
5
 
! Отговори
Г преди 9 години
Пътя ни минавал през босфора.....ибрик долен!!!!
100
2
 
6
 
! Отговори
Г преди 9 години
Тоя има страхотно чувство за хумор, много ме кефи....много ми прилича на нашия Роско
99
5
 
12
 
! Отговори
анти диема преди 9 години
А е законно агресорите от САЩ да нахлуват в суверенни държави, когато си поискат?
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
през 1999 година САЩ - страна от НАТО - хвърялше КАСЕТЪЧНИ бомби - забранени от шенвсакат конвенция - над Сърбия. едан такава бомба падан и у нас.Нато не направи нищо.през 2003 година Нато бе разединено по въпроса да се воюва ли с ирак или не. Сащ и Грейт британ отидоах на война под предлог че има химичесик оръжия- такива не се намериха. защо нато сега не хвърли ядрено оръжие върху САЩ.
97
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ръчкайте руската мечка да се не събуди събуди ли се незнам на къде ще вземате соросчетаа
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе вие защитихте всичко защо превърнахте воените летища в България в торища това са летища за милиарди сега не е останал и един пирон идете ги вижте можеха да се използват за спорт за сигурност за авариини кацания а са станали торищаа божее божее
95
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само пълна изолация и гавра с руската ***. Нищо друго не заслужават тези ***.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
доколкото знам Украйна НЕ Е В НАТО! или поне не беше когато Крим се отцепи.
93
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ракетата Протон-М, носеща най-мощния руски телекомуникационен спътник Експрес - АМ4Р, изстреляна от космодрума Байконур е паднала на територията на Казахстан.Путлеристите тая сутрин са като наакани по форумите!А нашенските медии МЪЛЧАТ,СТИСНАЛИ ЗЪБИ за тази новина, както ЕДНО ВРЕМЕ МЪЛЧАХА,КОГА ГРЪМНА АЕЦ В.И.ЛЕНИН (Чернобил).
92
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската ***, евразисйките руски диваци трябва да бъдат методично мачкани, за да си стоят в 19 век завинаги.
91
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех , как искам Русия да дестабализира и България , та да се оправиме веднаж за винаги с комунистическата пета колона на Русия в България!Веднага заминавам за Кърджали за да се включа в етническото опълчение там!ОТ ТУРСКИ ЕТНОСИ ---РУСКИ ДУПЕДАВЦИ НЕ СТАВАТ / затова им вервам само на тех/ДОГАН Е ПРАВ--ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА!!!Друг път, нема!!!
90
5
 
13
 
! Отговори
Приятел на Украйна преди 9 години
Украйна трябва да издигне паметник на Владимир Путин. Благодарение на него украинците разбраха колко "приятели" имат... Всяко кътче от ТЕРИТОРИЯТА на НАТО... И коя е тази територия? Всяко кътче, където иска да стъпи НАТО, може да бъде обявено за негова територия - я като член, я като партньор.... Между впрочем, г-не, Русия не е ли партньор на НАТО? Май, че "Да!", а?
89
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната днес е икономическа. Докато кремълското недоразумение дрънка оръжия, запада го размазва икономически.
88
11
 
6
 
! Отговори
Фюрер Путин преди 9 години
Чада, руски фашисти, рашисти, днес се представяте много слабо в защита на РАША! Ще ви спра заплатите, нападайте стръвно еврогейската, еврейско ционистката, американска *** иначе ще ви пратя в сибирска каторга за юфка!Ваш государФюрер Путин

Спонсорирани публикации