Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО

Расмусен: Москва използва модерни техники на война
Обновена: 16 май 2014 14:21 | 16 май 2014 11:20, Елка Василева
220
Готови сме да защитим всяко късче от територията на НАТО
Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters

"Незаконните" военни действия на Русия в Украйна са довели до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а в рамките на НАТО е взето решение за засилване на мерките за колективна отбрана на всички членки. Това заяви в интервю за румънската телевизия генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

"Вярно е, че ситуацията е обезпокоителна. Незаконните военни действия на Русия в Украйна доведоха до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а ние трябва да се адаптираме към тази нова ситуация. Това е причината, поради която решихме да засилим мерките за колективна отбрана, защото това е целта на НАТО, да осигурява колективната отбрана на всички членки. Става въпрос за морски, въздушни и сухопътни мерки”, каза Расмусен.

Той уточни, че всички мерки са чисто отбранителни. “При все това трябва да сме сигурни, че военните сили са подготвени за всякакви ситуации и, очевидно, това е и ясен сигнал, който изпращаме на потенциалните агресори, а именно, дори да не помислят да нападат съюзник на НАТО. Уверявам ви, че сме подготвени да защитим всяко късче от територията на НАТО ", заяви Расмусен.

Още по темата
Той обясни, че Алиансът има самолети, полицейски сили, самолети за наблюдение във въздушното пространство на Румъния и Полша. От морска гледна точка НАТО е засилила присъствието си в Черно море и в Балтийско море и се правят редица сухопътни учения.

"Нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички съюзници. Това е нашата клауза за солидарност и означава колективна защита. Държавите, които не са членки на НАТО, може да бъдат партньори на НАТО. Например Украйна е партньор на НАТО и ние решихме да подобрим сътрудничеството с Украйна включително чрез мерки за подкрепа на Украйна за реформа що се отнася до отбраната, модернизирането на армията, осигуряването на достъп на Украйна до учения на НАТО", обясни Расмусен.

Що се отнася до мерките, които трябва да вземе предвид НАТО, за да контраатакува кибератаките и пропагандата на Русия, Расмусен каза, че на предстоящата среща на върха на Алианса през септември ще бъде приета засилена политика на отбрана срещу кибератаките.

"Ясно е, че киберсигурността ще бъде едно от най-важните предизвикателства в идните години. По време на тази криза имаше кибератаки срещу НАТО и ще трябва да засилим нашата отбранителна политика в тази сфера, нещо, което ще направим. Що се отнася до информациите и най-вече до погрешните информации, излъчвани от Русия, ще трябва да се адаптираме и към тази кампания, като дадем на разположение на обществеността коректни информации", добави той.

Расмусен каза още, че е ясно, че Русия е "силно замесена" в дестабилизирането на положението в Източна Украйна, а напоследък Москва има доста по-усложнен подход, използвайки "модерни техники на война".

"Не изключвам нищо, защото бяхме свидетели на доста по-усложнен руски подход напоследък. Русия използва модерни техники на война. Точно това видяхме в Крим. Русия прибягна и към незаконни военни действия, и към тайни агенти, които опитаха да дестабилизират положението в Крим и да осигурят претекст за окупация. Такова нещо имаше и доведе до незаконното анексиране на Крим. Сега същото нещо се вижда и в източната част на Украйна и е ясно, че Русия е доста замесена в дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна, а това нещо може да бъде използвано за възможна интервенция, евентуално по-късно. Не се знае дали ще има такава интервенция, но тази опция остава отворена, не на последно място, защото Русия разположи на границата с Украйна голям брой военни сили", каза Расмусен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
13
 
! Отговори
КЙУЗХГТ преди 9 години
Това змийче вместо да се застреля и да изчезне продължава да лъже, да има хляб за този античовешки и престъпен убиец НАТО.
86
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смазвайте руския ***!
85
11
 
5
 
! Отговори
ненов преди 9 години
на *** и съветофилите във форума им препоръчвам да прочетат писмото на Георги Димитров до сталин във връзка с руската окупация на бг през есента на 1944 година.дори Димитров се е принудил да протестира срещу убийствата грабежите изнасилванията побойщата над българското население от руския окупатор
84
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия трябва да бъде изолирана докато съвсем въшляса и рухне както ссср
83
2
 
15
 
! Отговори
чичи преди 9 години
А законни ли бяха военните действия на НАТО когато 10 години бомбардираха Сърбия? Законно ли беше прахчето, което беше предпоставка за "химическите оръжия" и нападението срещу Ирак? Законно ли беше сриването на кулите близнаци организирано от американските служби, което стана причината за нападението над Афганистан? Значи, когато НАТО (да се чете САЩ) обсипва чужди държави с бомби - това е демократично и законно.
82
2
 
9
 
! Отговори
Нечовешка наглост преди 9 години
Обвинява Русия, че използва методите, които САЩ първи използваха в Украйна. С тази разлика, че при връщането на Крим нямаше нито една жертва, докато в Киев, Одеса, Славянск, Крематорск "Грейхаунд" убиваха публично, садистично, демонически, стотици беззащитни хора.
81
1
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Г-н Рахмусен,От 5 май, с изявлението на зам. п-ля на НАТО, Русия от ПАРТНЬР става ВРАГПоискаме веднага:1. Парламента да възстанови наборната армия...2. Обама да ни подари- 600 танка "Абрамс" - М- 1200 БМП М-113- 150 БРМ "Бредли"- 120 самолета Ф-18 А/Б М или Грипен с ПКР Харпун- 60 вертол. Блекхок- 12 малки ракетни кораба- 24 ракетни катера- 6 подводници-ловци- 300 ПТРК - "Бантам"- 4 ЗРК ПатриотНалиот морето, идва "СТРАШНОТО"..., а ЦРУ ни разтури армията
80
8
 
3
 
! Отговори
ненов преди 9 години
на *** съветофилите и *** с жълто по устата във форума им препоръчвам да прочетат писмото на Георги Димитров до сталин във връзка с руската окупация на бг през есента на 1944 година.дори Димитров се е принудил да протестира срещу убийствата грабежите изнасилванията побойщата над българското население от руския окупатор
79
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 67 преди 9 години
До до муньоАз съм 63 и предполагам, че писанийцито ти е отправено към мен. Прав си - що простотия има по този свят! Ама не важи за мен. ***, Френска Гвиана е на другата страна на кълбенцето спрямо Нова Гвинея! Дагестан е в Северен Кавказ. В Поволжието цари мир и любов, руснаците са достатъчно много, да не говорим за Сибир, където са много повече от коренното население. *** си, моето момче! Работи върху себе си, чети, учи, не си губи времето да мъчиш компютъра с просташко злобеене! Успех!
78
2
 
6
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Покайте се иначе,че си останем в НАТО!
77
0
 
12
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До хмА ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА ЗА ЯДРЕНИТЕ И ХИМИЧЕСКИТЕ ОРЪЖИЯ НА САДАМ ИЗПОЛЗВАНА ОТ НАТО И САЩ ЗА ДА НАХЛУЯТ В ИРАК... А ДЕЙСТВИЯТА В ЛИБИЯ...СИРИЯ.РУСИЯ ОТГОВАРЯ ОГЛЕДАЛНО В СЛУЧАЯ ..ИЗПОЛЗВА СЪЩИТЕ МЕТОДИ НО ВСЕ ПАК В КСЛУЧАЯ ТЯ БРАНИ РУСКО НАСЕЛЕНИЕ КОЕТО ИСКА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ ФАШАГИТЕ ОТ КИЕВ!НОРМАЛНО Е ДВАТА НАРОДА ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ ЦИВИЛИЗОВАНО КАКТО СТАНА В ЧЕХОСЛОВАКИЯ И ВСЕКИ ДА ПОЕМЕ ПО СВОЯ ПЪТ!ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯТ ГРЕШКИТЕ ОТ ЮГОСЛАВИЯ..НА СИЛА ХУБОСТ НЯМАУСПЕХ НА НОВАТА ДЪРЖАВА НОВОРУСИЯ
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неразборията в Украйна е рожба на вашето котило господа американци.
75
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NATO е ошашавено че руснаците използват същите модерни начини на война които използват САЩ и НАТО за да дестабилизират Либия! Сирия, Египет и Украйна. Как си позволяват руснаците да копират методи на водене на война над които САЩ имат авторски права. Егати наглостта.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АлександърПо твойта логика и хитлер е постъпил абсолютно правилно през 38-39 година. Разлика няма.
73
0
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Интереса клати феса(или Тоталната война на САЩ срещу ЕС)youtube/watch?v=9EnQ7WW3wbcБившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър в интервю по Си Ен Ен заяви.- През последните години Русия се стремеше да покаже прогресивността си, затова малко вероятно е разпалването на конфликт в Украйна да е влизало в плановете на Владимир ПутинА старият лисугер ЗНАЕ ВСИЧКО!!!След 25 май левите и демократични сили в Европа щи имат превес над либералите-американофили и А Русия, май, ПАК ЩЕ СПАСИ Европа, ОТ ФАШИЗМА.
72
2
 
19
 
! Отговори
кк преди 9 години
Другарю Расмусен, а бе къде бяхте преди събитията на мандана? Украйна не е от вчера партньор на НАТО, и не от вчера иска да подпише договор за отпочване процедура за присъединяване към ЕС. 10 г. никой не й обръщаше никакво внимание. Но нямаше интрига. Нямаше "причина" да се доближи НАТО до границите на Русия. Изсипаха се 5 млрд. щ. д., създадоха се фашистчетата, оплескаха работата и сега благородното НАТО ще им помага. Оставете народите на Украйна и Русия. Те ще се разберат и без вас!
71
1
 
15
 
! Отговори
хм преди 9 години
Четох до израза "късче от територията на НАТО". НЕ знаех, че НАТО има своя територия. Дано г-н Расмусен да не го е казал наистина и това да е само сгрешен превод - Бог знае, че повечето са омазани. Определено изразитена Расмусен ме притесняват повече от тези на Путин.... засега. Иначе статиите на госпожата са много забавно четиво. Нямам предвид смешно или остроумно, естестено.
70
3
 
22
 
! Отговори
незаконно а преди 9 години
Незаконните действия на Русия? Ха,ха, я бе байно кажи кои са ,а аз да те питам 5 млд американски долара за подривната кампания в Украйна кой ги узакони,кой прати частна армия и снайперисти да стрелят от покрива на американското посолство,и чий го търси Америка в чужд континент на границата с Русия и в нейни исторически територии.Проклети да сте и ти и американските ти приятели за вечните огнища на война в интерес на глутница вълци,които сеят смърт единствено за повече пари
69
4
 
18
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До Анонимен 60Защо се мъчиш? Нямаш грам мозък, а блъскаш по клавиатурата!Първо, Русия се пише с ГЛАВНА БУКВА! Научи го! Финландия добре си живее с Русия. Търгуват си хората. Продават им даже най-съвременните европейски колесни бронирани машини. В Грузия има силно проруско движение. Жалката война през 2008 им тегне на съвестта, самочувствието и...кесията. Латвия и Естония са имали точно по 20 години държавност /1918-1938/. Какво мислиш, как е трябвало да постъпи Сталин през 38-***? Все едно Рус
68
1
 
29
 
! Отговори
Мъкаааа преди 9 години
Наркотиците не прощават и на шефа на НАТО. Кои ли руски агенти бяха в Киев? Може би Джо Байдън? Или Джо Бренан? А може би Виктория Нюланд? Да вярно и главния руски агент в Украйна Джон Кери? Без да има неприязън към ЕС и НАТО сега вече от естественото чувство за справедливост ще има негативни настроения дори в държавита от ЕС и САЩ. Колкото и да лъжат истината излиза постоянно и така ще героизират Русия и Путин. А българските *** и *** каквото и да говорят от тях нищо не зависи.

Спонсорирани публикации