Течният шоколад Нутела навърши 50 г.

Годишно се произвеждат по 350 хил. тона от сладостта
Обновена: 16 май 2014 10:11 | 16 май 2014 10:11,
21
Течният шоколад Нутела навърши 50 г.
Снимка: Reuters

На 17 и 18 май Италия и целият свят празнуват 50-ия рожден ден на течния шоколад Нутела (Nutella), припомня италианският в."Република".

Прочутият продукт на италианския производител на шоколадови изделия Фереро се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април преди 50 години. За две седмици, тоест до 17 май на същата година, продуктът вече е хит на пазара и затова беше решено празнуването на половинвековния рожден ден на Нутела да се отбележи именно през уикенда на 17 и 18 май.

Точната рецепта на течния шоколад се пази в тайна. Продуктът е на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е смесица от nut - английската дума за лешник и ella - италиански суфикс.

Всяка година се произвеждат 350 хиляди тона Нутела, сочат последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща се на 1,7 пъти на обиколката на Земята. Днес Нутела се произвежда в 11 завода и в тях работят 30 000 служители.

В света 110 милиона семейства на година похапват Нутела и това означава приходи от 8,1 милиарда евро. Германия е потребител номер едно на Нутела, следвана от Франция и Италия. По повод рождения ден на течния шоколад Фереро обяви чествания в 50 държави и региона по света - от Русия до Канада, от Близкия изток до Китай, от САЩ до Австралия.

Началото на тържествата този уикенд ще бъде поставено в родното място на Нутела - град Алба. Там още от сутринта барове, сладкарници, сладоледаджийници, ресторанти ще предлагат лакомства на основата на Нутела. По улиците на града през целия ден ще бъдат раздавани бурканчета с Нутела.

В неделя честванията в Италия ще приключат с голям концерт в Неапол, който ще се излъчва на живо в интернет.

В Париж също ще има концерт в чест на Нутела в неделя.

Тържествата в света ще завършат в Ню Йорк с концерт в понеделник близост до парка на Медисън скуеър.

Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро - синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро - измисля рецептата на Нутела на основата смесицата на шоколада и лешниците, за да икономиса ценното какао.

По повод рождения ден на Нутела в Италия се появи и марка, посветена на течния шоколад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Аналозатор преди 6 години
Разликата между евтините и скъпите течни "шоколади"(всъщност това е лешниково - какаова паста) е в количеството вложени лешници. При Нутела е 13%. При по-евтините е до 6-7%, има и пълни ментета с под 1%. Проблема е, че вместо краве масло се влага доста по-вредното палмово масло, защото е евтино и с подходяща консистенция. Останалото е реклама. Течен шоколад се продава, но е доста по-скъп и се среща рядко.
19
0
 
0
 
! Отговори
Fortune Cookies преди 9 години
Най добрите !!!Най вкусните !!!Най късметлийските !!! Опитайте нашите курабийки с късметчета с течен шоколад Нутела sweetfortunehouse
18
0
 
1
 
! Отговори
Firefly_b преди 9 години
Любимият ми течен шоколад! Честито!Както винаги обаче коментиращите са много компетентни и от всичко разбират. Каква била политиката на производителите, какво и колко ГМО се ползвало. Българина умее най-добре две неща: да дава акъл и да се изказва по всички въпроси, и да злобее. Лично мнение.
17
6
 
3
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Нутела е ужасен продукт, чела съм за доста нерегулярности, за злоупотреби и т.н. Нищо което се произвежда така масово не може да бъде качествено и fair trade. Освен това производителите ползват ГМО - Ferrero, Nestle и т.н. гиганти. Не мерси. Който има акъл в главата си ги прави тия вкусотии вкъщи. А ако не достигне същи вкус, значи му трябва химична лаборатория за да успее.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ния дваесе годишно мисо ядохми, че 50 годишен шоколад ли ша на уплаши?!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12Те и Nestle имат политика да не изкупуват какао от такива фирми, но си затварят очите, както всички други компании.
14
0
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Било е течен шоколад, или поне при тях все още е. Но при нас си е някаква смесица от какао, имитация на лешници, много захар и всякакви ***. Контрол никакъв. Разликата във вкуса на бурканче купено тук и в Италия или Франция е коренно различен. Извод - Нутела, да, да, ама не!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕдинФинети е гръцко менте на чипита :)
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох, как ще е намажа мойта довечера с нутелка..... "кифлата" имам предвид...
11
0
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Съмнявам се че нутела е замесена в това с плантаците те копуват готовата продукция от фирми които добиват какао, но и те не са цвете за миринсане ГМО транс мазнини и тн не мн полезно да си похапваш шоколадчето всеки ден.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как издевателстват над отвлечените малки деца да работят в Африканските плантации за без пари събирайки какао, не се споменава. ***!
9
2
 
12
 
! Отговори
Един преди 9 години
Лавацца, финети, нутелла, паста, пица, спагети, вино, сладолед, капучино ... символ на италианската кухня. Тя е наложена в световен мащаб и е здравословна. Италия е страната с най-много столетници. 50 г. на пазара! Честито!
8
0
 
3
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
честито!!!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как беее, целия свят ще празнуваме, ще опънем софри, ще веем знамена, ще гърмим фойерверки.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е течен шоколад, а какаово-лешникова паста. Течният шоколад е коренно различен.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Che' mondo sarebbe senza Nutella!
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво и има на новината пък сега? Дразни ви, че не става дума за *** и руснаци ли ? Като не ви интересува не я четете
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"На 17 и 18 май Италия и целият свят празнуват 50-ия рожден ден на течния шоколад Нутела (Nutella)"Малко преувеличихте, не смятате ли?
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добрият, никакви Финетита и тем подобни не могат дори бледо да го наподобят, макар и съставките да изглеждат еднакви.
1
19
 
10
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Това сериозно ли го пускате като новина?!

Спонсорирани публикации