Могат ли 20 долара да спасят индийската икономика

Дете изпрати заделените си пари на шефа на Централната банка
18 май 2014 17:45,
29
Могат ли 20 долара да спасят индийската икономика
Снимка: Рагурам Рахан, Reuters

През септември миналата година правителството на Индия обяви, че се бори с обезценяването на индийската рупия спрямо долара. Тогава ученичка на 10 години изпратила писмо до изпълнителния директор на централната банка на страната, придружено с 20 долара, пише БиБиСи.

Шефът на Централната банка на Индия Рагурам Рахан поел поста на 4 септември миналата година. Ден след това Лайла Индира Алва му изпратила писмото.

"Чух за икономическата криза по новините и за спада на рупията спрямо долара", написало детето.

Лайла живее в предградие на Делхи и не е човек, който се интересува от икономика. Като всяко 10-годишно дете играе с приятели и се занимава с други дейности - чете, пее, свири на китара и плува.

Но през лятото започнала икономическата криза, производствеността намаляла, рупията падала спрямо долара, а дефицитът растял.

Лайла виждала заглавията във вестниците и чувала разговорите на родителите си относно кризата. Детето започнало да се притеснява, че хората няма да имат пари да живеят и всички ще станат бедни.

Един ден Лайла се върнала от училище и попитала майка си дали може да пише писмо на Рагурам Рахан, който тъкмо щял да оглави Централната банка. "Може би той ще може да помогне на икономиката", казва малкото момиче.

В писмото си Лайла написала: "Моля ви, дайте идеи как да се подобри нашата икономика. Искам хората да идват в Индия, без да мислят, че държавата е корумпирана".

Тя също така решила да прибави към писмото и 20 долара, които родителите й били дали по време на ваканция в Израел. "Икономиката има повече нужда от тези пари, отколкото аз", пише ученичката. Тя смята, че всеки може да отдели по малко пари и така Индия да прогресира.

10 дни по-късно Лайла получила писмо от шефа на банката. То й отговорил лично, че е много трогнат от нейния жест. В писмото били сложени и 20-те долара, които момичето било пратило. Също така Рахан я поканил да го посети следващия път, когато отиде в Мумбай.

"Мислех си, че е често срещано да пишеш на директора на Централната банка, мислех, че дори няма да го прочете и ще ми отговори някой друг", разказва Лайла.

Тя била разочарована, че й връщат парите. Но родителите й обяснили, че има други начини да се подпомага икономиката.

През ноември бащата на Лайла отишъл в Мумбай по работа и завел дъщеря си при г-н Рахан.

Детето било много впечатлено от сградата на банката. На срещата Лайла попитала Рахан защо не могат да се печатат повече пари, за да не са бедни хората. Той й обяснил, че това ще доведе до инфлация и разказал какво означава това.

Зад неговото бюро имало портрети на предишните ръководители. Лайла била учудена защо там няма жени. Рахан предположил, че тя може да стане директорка на институцията някой ден, но детето предпочита да стане фотограф, писателка или певица.

Първоначално Лайла си мислела да обмени 20-те долара в рупии и да ги похарчи, но в крайна сметка решила да ги увековечи, като ги сложи в рамка заедно с писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво. Ето и продължението на историята:Директорът много се трогнал от постъпката на момичето и го взел за жена. Осмата под ред.
22
0
 
7
 
! Отговори
Азис Шпека преди 9 години
Надявам се поне един разумен човек да го прочете.Индия е огромна, та както казва един мой приятел индиец:Каквото и да кажеш за Индия е вярно - в Индия живея злодеи,живеят добри хора, живеят глупави, живеят и гении. В последно време има огромен прогрес в тази страна, незабележим за останалите,прогрес примесен с традиции. Честно казано, "Беднякът Милионер" ми бешемного по-близко до сърцето от китайските нинджи, които летят по дърветата,след това около земята и т.н. Нека не задълбавам - уважавайте всички народи и нации.
21
1
 
16
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 9 години
До АнонименА при нас не се намери дете да изпрати 5 лева на Орешки! Той нямаше да ги върне!
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А при нас не се намери дете да изпрати 5 лева на Орешки!
19
0
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
По документалните филми, се пуска за фон Индия или Африка, когато става въпрос за мизерия.Препоръчвам ви филмът ''GANGES BBC''. Може би го има в Колибка с превод. Много е качествен.
18
0
 
18
 
! Отговори
Darvoto преди 9 години
Сигурно Индия само по Дискавъри сте я виждали. Някои все пак сме поживели там, и не мизерията не е най-страшна. Най-страшното е липсата на воля за промяна , приемането на всичко без желание за борба. Именно това легитимира парадокси като Анвиа(най-скъпия частен дом в света) издигнат в средата на мизерията в Мумбай.П.С : Момиченцето от статията е от 1% най-високо образованото и обезпечено финансово население. Лятна екскурзия в Израел, повечето хора в Индия едвам стигат до съседния щат.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бил съм в Индия и е уникален ***. Смрад и бедност каквато тук не можем да си представим. У нас цивилизацията е на светлинни години напред. Не ми пука за статистики-матистики.
16
0
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Няма да си губя времето за да видя какво си чел, но направо мога да ти кажа, че говориш глупости. Това е съвкупната покупателна способност като Индия има над милиярд население, а Германия 80 милиона, така че не ми сравнявай човек за човек а ходи се скрии някъде.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Индия е на 3то място ама там живеят 1.2 милиарда
14
0
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
google - ''под долар на ден'' - първият линк.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИндия е на 3то място по БВП даже :)
12
1
 
3
 
! Отговори
гай баньо преди 9 години
До Анонимен10Точно така.Само че там разправят тока бил без пари.Та не знам...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трогателно,чак се разплаках.Явно в Световната банка/където този банкер до вчера беше колега на нашия Дянков/ ПР агентите работят перфектно.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма част от *** наистина идват от Индия и Пакистан. повечето са изгонени още преди хиляди години защото не влизали в критерия дори на най-низшата каста.До колкото съм запознат в България идват през турското робство, и са доведени с цел да шпионират за турците, ако чуят за бунт да се обадят.Най- фрапантното е че през 1878г. в България е имало 20-30 хил. ***.И все пак има и работливи ***.
9
10
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Индийците нямат нищо общо с ***!Те са арии като нас!А *** са коренното население на Индия,покорени при нахлуването на ариите!Първоначално не ги закачали,но след като видяли какво представляват,ги натикали в най-долната каста!След години им писнало от *** простотии и ги изгонили от Индия!
8
0
 
26
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Индийският милиардер Мукеш Амбани е на 5 място в света - той да се бръкне по-дълбоко и подкрепи народа си ! Да продаде къщата си на Антилите, например и да издържа умни младежи да учат. В Индия има много умни млади хора, но и там образованието куца яко.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА ти си толкова подготвен,че няма на къде,Това дето го наричаш покупателна способност е БВП.Нормално е да е висок,все пак страната е почти с размерите на континент а като нселение да не говорим.Това което прави един народ богат или беден е усреднената стойност на единица от населението.Там Индия е на почти 150-то място.Около 4000 долара.За сравнение това което наричаш *** (България) има почти двойна стойност- 7к долари.Знаеш как е тук в БГ,представи си ги тия там двойно по-бедни.
6
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Детето започнало да се притеснява, че хората няма да имат пари да живеят и всички ще станат бедни."Нека да станат бедни, кво ми пука, още по добре - аз нали не съм беден и съм си добре. В сравнение с другите мизерници ще съм богат.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обяснявам на невежите *** които се изказват неподготвени от ***: Индия е третата в света по покупателна спосоност. Първа е САЩ, втора Китай и трета е Индия. *** е на 69 място.Wikipedia - List of countries by GDP (PPP)
4
0
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До 123Също така у нас нямаше да върнат парите на детето ... :)

Спонсорирани публикации