Умни светофари сами решават кога да пуснат трафика

Учените вярват, че ще се спестят огромни емисии газове
19 май 2014 15:20,
5
Умни светофари сами решават кога да пуснат трафика
Снимка: Reuters

Специалисти от университета на Торонто, Канада, са проектирали система от интелигентни светофари, които адаптират червената и зелената светлини според текущия поток от автомобили и намаляват времето за изчакване, предаде ДПА.

Умните светофари използват специална система, базирана върху Теорията на игрите, алгоритми за изкуствен интелект и пътни сензори. Компонентите позволяват на системата да "научава" как да се адаптира към текущия трафик. Дизайнерите на умния светофар сравняват познавателната му способност с тази на бебе, което се учи да ходи.

Досега учените успешно са оптимизирали функциите на отделни светофари, за да облекчат движението, но това води до още по-сериозни проблеми със задръстването на следващите пресечки.

Давайки възможност на светофарите сами да включват червената и зелената светлини на определени интервали според текущото движение, специалистите смятат, че ще бъдат спестени милиарди долари от загуба на време и ограничени емисии на вредни газове.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
cqla angliq ot sumati i vreme e oburudvana s tqh . siemens gi proizvejda i podurja.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С прости думи: Data Mining + Congnitive Systems. Само че, тези методи са доста безсмислени за светофарите. Едни сензори, които просто измерват трафика и спрямо това регулират сфетофарите са доста по-просто решение и функциониращо. Не виждам с какво ще допренесе научаването на един трафик от сфеторарите. Защото това са изключително огромни база данни, които са статично решение спремо динамично получваните резултати от сензорите. Не вярвам да си наложат проекта.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато го чакам да измисли кога да *** пусне и кога не ще извадя "ютията" изпод седалката и ще ми стане на умни и нам си какви светофари!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откриха топлата вода! Че това преди повече от 50 години се експериментираше на кръстовището на " Раковски" и " Руски" в София!Принципа беше с вкопани в асфалта датчици да се регулира в момента по натоварения трафик и да командва светофара за пропускане на по- големия поток от транспортни средства

Спонсорирани публикации