Остеоартрит – факторите и рисковете от появата му

Затлъстяването е сред тях
Обновена: 27 май 2014 20:22 | 27 май 2014 20:17, Михаела Лазарова
9
Остеоартрит – факторите и рисковете от появата му
Снимка: freeimages.com

Артрозата е дегенеративно ставно заболяване, което засяга милиони хора по света. Броят им нараства доста стремглаво през последните години. Състоянието се характеризира с възпаление, което се случва, когато хрущялът се износи и ставата започва да се трие буквално „на сухо“, защото веществото, което играе роля на буфер при триенето, намалява. 

Това постоянно триене причинява болка, скованост и ограничава движението. Много от причините за възникване на остеоартрит, за съжаление, са извън вашия контрол. Но все пак има някои фактори в начина ви на живот, които могат да увеличат риска от поява на болестта или влошаването й. 

За да намалите този риск, вижте от какво трябва да се пазите и кои са факторите от начина ви на живот, които ускоряват дегенеративните процеси. 

Възраст 

С напредване на възрастта риска от развитие на състоянието се увеличава, затова и артритът се свързва с по-възрастни хора. Според статистиките повечето хора, диагностицирани с болестта, показват симптомите около 70-годишна възраст. Но все по-нарастваща тенденция е състоянието да се наблюдава и при по-млади. 

Фамилна анамнеза 

Почти сигурно е, че сте застрашени от болестта, ако в семейството ви има страдащи от остеоартрит. Ако сте на възраст около 30 години, но изпитвате болки в ставите, скованост рано сутрин или при продължително седене и стоене, трябва да обърнете специално внимание на тези симптоми. 

Диагностиката на артрита разчита основно на фамилната анамнеза, затова е добре да се информирате дали някой от вашето семейство в по-близък кръг страда от заболяването. Това може много да помогне на лекуващия ви лекар. 

Пол 

Полът играе огромна роля за артрита. Като цяло жените страдат много повече от заболяването, отколкото мъжете, и развиват много по-прогресивно симптомите. Преди 55-годишна възраст обаче по-често биват засегнати мъжете. 

Спортни травми 

Ако сте професионален спортист, вероятно знаете колко голям е рискът от увреждане на хрущялите и сухожилията. Ако спортувате за удоволствие, трябва да имате предвид увеличения риск от появата на първите симптоми на артрит при прекомерно натоварване.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: здравеболки в гърба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Нина преди 9 години
да,таблетките са наистина добри. действат много добре на кожата и ставите.
8
0
 
0
 
! Отговори
Виктор преди 9 години
Хидраплениш,няма друго решение за тези проблеми.
7
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 9 години
съгласна съм.малко са момичета които блъскат като луди във фитнеса а не осъзнават,че трябва да се приема колаген и хи-ва киселина,за да се предпазят от травми.
6
0
 
0
 
! Отговори
Кънчо преди 9 години
много е важно женската половинка да проумеете,че ефективните тренировки изискват грижа за ставите.
5
0
 
0
 
! Отговори
Кънчо преди 9 години
именно. аз ползвам Хидраплениш,препоръчах го и на моята приятелка,която започна с фитнес тренировките.
4
0
 
0
 
! Отговори
Крум преди 9 години
никак не е за подценяване този проблем.наистина е важно да се приемат нужните медикаменти с които да се предпазим от подобни проблеми.
3
0
 
0
 
! Отговори
Невена преди 9 години
затова е важно да се вземат мерки навреме. един обикновен фитнес може да доведе до ставни проблеми. не трябва да подценяваме колагени и хиалуроновата киселина-има добавки,които ако се приемат облекчават болките.
2
0
 
2
 
! Отговори
учудена преди 9 години
Как да се предпазим от възраст, фамилна анамнеза и пол? Авторът, ако знае как, да даде предложение
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Михаела, а аналният секс помага ли?

Спонсорирани публикации