Путин сбъдна мечтата си - направи Евразийски икономически съюз

Споразумението беше подписано от лидерите на Русия, Беларус и Казахстан
Обновена: 29 май 2014 15:35 | 29 май 2014 12:37, Елка Василева
347
Путин сбъдна мечтата си - направи Евразийски икономически съюз
Александър Лукашенко, Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко подписаха договор за създаване на голям търговски блок, за който те се надяват, че ще се противопостави на икономическата мощ на САЩ, Европейския съюз и Китай, предаде Ройтерс.

Договорът за създаването на Евразийски икономически съюз (ЕАИС) трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики.

Документът ще влезе в сила от 1 януари 2015 година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Разбира се, нашата среща днес има особено и - без да преувеличаваме - епохално, историческо значение", каза Путин в казахстанската столица Астана.

Руският президент каза, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет, информира Асошиейтед прес.

Според Путин новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

Назарбаев заяви, че за него новият съюз е "мост между Изтока и Запада".

Беларуският президент Лукашенко каза, че създаването на Евразийския съюз ще се превърне в бъдеще в основа на политическото, военното и хуманитарно единство на Казахстан, Русия и Беларус.

Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати.

Нурсултан Назарбаев посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Същевременно президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

Путин подчерта, че Русия подкрепя стремежа на Киргизстан и Армения по пътя към евразийската интеграция.

Планира се лидерите на Русия, Беларус и Казахстан да участват във висшия евразийски икономически съвет още два пъти до края на годината - през октомври и декември, за да приемат допълнителните документи, необходими за пълноценното функциониране на Евразийския икономически съюз след първи януари 2015 година.

Създаването на ЕАИС ще позволи в перспектива да се повиши финансовата устойчивост на страните членки, допълни Путин след подписването на договора за създаването на този съюз.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин, чиито надежди да си осигури място в историята с този съюз пострадаха от отказа на Украйна да се присъедини към новия блок, отрича съюзът да е опит за възстановяване на съветската империя, която рухна през 1991 г.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2,7 трилиона долара. Казахстан и Русия са производители на петрол, пише БТА.

Освен Украйна други бивши съветски републики също отказват да се присъединят към съюза, въпреки че Армения и Киргизстан обмислят възможността за включване, отбелязва Ройтерс.
 

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
21
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
От днес светът вече не същия. Еднополюсния свят с доминацията на САЩ е в историята. Остава да се извади на бял свят Златната Рубла. Когато се пътува през Русия и грубо проследиш на къде отиват влаковете и с какво са натоварени и ако си завършил поне гимназия лесно ще разбереш на къде е икономическата активност на Русия! Да го питам сега Плевнелиев от къде ще ни докара газ. Изтърва и комисионната от Шеврон, заминаха си слава Богу. Хубав ден за света!
195
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не я мислете. Това е държава, която дори да се постави в пълна изолация, пак ще е добре. Да му мислим ние и еврогейовете.
194
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте в Гугъл снимки на "Moscow International Business Center" и тогава говорете за "изостаналата" Русия. :)
193
2
 
20
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Забравете за "старата" Русия! Вижте, какво прави НОВА Русия! Тя върви само напред по пътя си. САЩ не се нуждаят от приятели, те се нуждаят само сателити. Русия никога няма да бъде сателит на САЩ! Ако Европа (ЕС) иска да бъде сателит на САЩ- хайде, това е нейният избор. Но не Русия!
192
15
 
2
 
! Отговори
работещ преди 9 години
До Така си е и Анонимен:И какво работите в Русия за 3400 евро или за 2-3000 долара? Май пак ни разказвате цветните си сънища. Или пък, да не би да перете парички или да раздавате подкупи, на такива като Герхард Шрьодер, например, ама на балканско ниво? И колко е средната преживаемост (възръстта, на която се гътват или изчезват) на агенти като вас?Или, може би не сте си хили хапчетата, отново?
191
2
 
18
 
! Отговори
Така си е преди 9 години
До Анонимен> "В Русия никой не иска да ходи"...Коя е държавата с най-голям брой имигранти в света(след държавата на имигрантите САЩ, разбира се)? Познай от три пъти? С тая пропаганда стил "Работническо дело" няма как да знаеш, че в Москва заплатите са по 2-3 хиляди долара!Вземам чисто 3400 евро. В Москва. През последните 8 години. Не съм на държавна служба. Така че - прав си.
190
14
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Чудно, халал да му е на *** "мечтата". Той си я "осъществи" баш по съветски - "фильм не шведский, а советский, и не "Баба отдалась солдатам", а "Судьба солдата"" или пък: "Хотели как лучше, а получилось как всегда (***)". Като ги гледкам тримата *** съветоидни юнаци, кеф ми става и естествено се сещам за ГЛАВНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ ПУТЛЕРОВИТЕ ПРОСТОТИИ - УКрайна НИКОГА НЯМА ДА Е В ТОЗИ "съюз", а БЕЗ Украйна ТОЙ Е НИЩО. Четох, че даже и Киргизстан не го искал.
189
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво !!!! Дано и България някога влезне в този съюз !!!
188
25
 
6
 
! Отговори
222 преди 9 години
Освен природни изкопаеми и земен газ, с какво друго ще търгуват?С високите си технологии където ги нямат или мощните си индустрии, ще направят поточна линия за русофилски червенотиквиници, за да се включите и вие в нея.
187
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България и без да я канят скоро ще се озове пред вратите на съюза защото там ни е мястото за просперитет....ДАНО ПО СКОРО СТАНЕ ТОВА.
186
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В Русия никой не иска да ходи"...Коя е държавата с най-голям брой имигранти в света(след държавата на имигрантите САЩ, разбира се)? Познай от три пъти? С тая пропаганда стил "Работническо дело" няма как да знаеш, че в Москва заплатите са по 2-3 хиляди долара!
185
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин пак се изложи като кифладжия. Събрал две марионетки и ще прави съюз - ха ха ха.
184
4
 
33
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Китай ще има много силни връзки със съюза, не ги мисли. Хората се развиват и се опитват да не са зависими от САЩ и Запада, а вие само злобеете, като *** свекърви.
183
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** пак е преписала от опорните точки на господарите! "Никой не искал да се присъедини към Евр.Съюз"...елементарно,***, елементарно
182
1
 
10
 
! Отговори
до 228 преди 9 години
ЕАИС е в съюз с Китай чрез БРИКС и ШОС. Виж 224.
181
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да правиш евразийски съюз без Китай е все едно да правиш европейски съюз без Германия.--------------------------------------------------------------Че то идеята му е да е контра на Китай, ако не разбираш на къде бият нещата.
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бънди, очаквах подобен отговор, но не очаквах да се изнервиш толкова.Нищо, животът ти не е свършил, никога не е късно да попътуваш и ти малко, свят да видиш.
179
1
 
11
 
! Отговори
ДО ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
А колко има в Канада? Знаеш ли как строи магистрала на торф? Отговора е никак. Затуй преди за приказваш глупости вземи се образовай. Да ти дам жокер, ако построят магистрала преди зимата, то зимата като замръзне ще се разместят земните пластове и напрелет ще имат хармоника. Този проблем е решен хастично с влаковете, но не и с високо скоростни пътни отсечки.
178
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да правиш евразийски съюз без Китай е все едно да правиш европейски съюз без Германия.
177
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евразийския съюз е мътвороден и няма никакво бъдеще.

Спонсорирани публикации