Путин сбъдна мечтата си - направи Евразийски икономически съюз

Споразумението беше подписано от лидерите на Русия, Беларус и Казахстан
Обновена: 29 май 2014 15:35 | 29 май 2014 12:37, Елка Василева
347
Путин сбъдна мечтата си - направи Евразийски икономически съюз
Александър Лукашенко, Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко подписаха договор за създаване на голям търговски блок, за който те се надяват, че ще се противопостави на икономическата мощ на САЩ, Европейския съюз и Китай, предаде Ройтерс.

Договорът за създаването на Евразийски икономически съюз (ЕАИС) трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики.

Документът ще влезе в сила от 1 януари 2015 година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Разбира се, нашата среща днес има особено и - без да преувеличаваме - епохално, историческо значение", каза Путин в казахстанската столица Астана.

Руският президент каза, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет, информира Асошиейтед прес.

Според Путин новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

Назарбаев заяви, че за него новият съюз е "мост между Изтока и Запада".

Беларуският президент Лукашенко каза, че създаването на Евразийския съюз ще се превърне в бъдеще в основа на политическото, военното и хуманитарно единство на Казахстан, Русия и Беларус.

Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати.

Нурсултан Назарбаев посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Същевременно президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

Путин подчерта, че Русия подкрепя стремежа на Киргизстан и Армения по пътя към евразийската интеграция.

Планира се лидерите на Русия, Беларус и Казахстан да участват във висшия евразийски икономически съвет още два пъти до края на годината - през октомври и декември, за да приемат допълнителните документи, необходими за пълноценното функциониране на Евразийския икономически съюз след първи януари 2015 година.

Създаването на ЕАИС ще позволи в перспектива да се повиши финансовата устойчивост на страните членки, допълни Путин след подписването на договора за създаването на този съюз.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин, чиито надежди да си осигури място в историята с този съюз пострадаха от отказа на Украйна да се присъедини към новия блок, отрича съюзът да е опит за възстановяване на съветската империя, която рухна през 1991 г.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2,7 трилиона долара. Казахстан и Русия са производители на петрол, пише БТА.

Освен Украйна други бивши съветски републики също отказват да се присъединят към съюза, въпреки че Армения и Киргизстан обмислят възможността за включване, отбелязва Ройтерс.
 

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
разбира се, че очаквам путин да ме зсабрани по форумите си, ошаквам путин да ме обладае, като една кончита вурст- символа на американската политика в европа. мъжете свършихме! Бог над нас, и кончита костов. отивам да се самопогреба- с ТВЪРД щръкнал от пръстта!
135
9
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До АнонименМного интересно, защото по всички индекси за човешко развитие и жизнен стандарт Русия също е извън топ 50! Престанете да оспорвате абсолютни факти с изсмукани от пръстите аргументи. Естествено, че Запада не е идеален и естествено, че е 100 години напред пред Русия по всички параметри - това е обективната истина, другото са празни приказки!
134
0
 
2
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Отлично.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
общество на омразата! = цивилизацияон.евреи, смирете се поне преди смъртта си. обществена!
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дръжте борсата.. ооопс.. пукна се поредния балон... аз съм виновен! за следващия ви да не говоря... ууупс... закъснехте с 0,1 реакция! евреи, имате ли още доказателства, че трабва да ви заобиколим, за обич не става дума, вие сте общество на омразата!
131
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БВП не измерва щастието на народа. В ЕС винаги ще бъдеш роб, докато с Евразийския съюз може да преговарят като с брат! Това е разликата. Ние можем да изнасяме в Русия, но не и в Германия, която и без това се задъхва от свръхпроизводство и се чуди на кого да си пробута произведените лъскави дрънкулки. Айде, стига с тази пропаганда колко са щастливи на запад. Ходил съм там, и там са по-големи роби даже и от нас, целия им живот е на изплащане. Лъжата за богатия запад минаваше преди 20 години.
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ньобелова награда на кой дасе връчи неразбрах натози който бомбардира цивилени невини бедни деца че това е точно тероризъм 1 степен
129
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
167. много добре! току що загуби Всичко!
128
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако има и руснаци, които биха се били почуствали преебани от "силите" на онез гадзеевевеци и барозовци, които им продадоха и долните *** за своя сметка, нека се обадят! аз ще ги подкрепя на международен мащаб!
127
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чукчита, какво ново...
126
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сам да се обречеш на изолация и забвение от останалия свят, това не го разбирам. Хората в тоя съюз ги очаква голяма мизерия и нищета. Събрали се трима производители на суровини и вирнали носа до небето, особено най-дребния от тях. Този съюз по всичко прилича на т.н. социалистически лагер. Викаха му лагер щото хората в него бяха изолирани като концлагеристи от свободния свят.
125
8
 
8
 
! Отговори
демократа Донев преди 9 години
Тримата ***!-руски вариант
124
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не съм Чист германец, но се гордея да живея в последната държава, неунищожена от юдаизма и ционизма!
123
7
 
7
 
! Отговори
евразиец преди 9 години
Първия завод за лампови компютри скоро започва работа
122
10
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До АнонименЯ се стегнете малко и стига сте писали глупости! Кажи на експортноориентирания бизнес, който продава успешно в Германия, Австрия, Франция, Италия и т.н., че трябва да се излиза от ЕС и малкото, което го имаме и него ще го загубим!Кой е в нокдаун?Русия - БВП: 2 трл. долара (при 170 млн. население)Германия - БВП: 3.4 трл. долара (при 80 млн. население)Айде сега коментирайте колко е велика Русия!?
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колхозът е тръстово обединение. неолиберасти-ешкенази!
120
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Към Евразийския съюз имало голям интерес!В Интернет пише, че вече 40 държави са проявили интерес да членуват в него.Даже в момента се разглеждала молба на Нова Зеландия да участва в митническия съюз между Русия, Казахстан и Белорусия. Виетнам също искал да участва, както и ред други държави...Нищо чудно след година - две този съюз да нарастне значително.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, аз ти предлагам да се сменим, аз ще те "редактирам", а ти отиваш в къта на забравата. нищо не постигнакте бе! но щом желаеш, ще продължа да ти доказвам от всички страни, че ще гориш в огин, муци, колкото и да ти е тъжно.
118
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин за пореден път им го сложи на ЕС и САЩ. Западняците вият на умряло! Браво на Путин! Пореден голям успех и поредна победа за него! САЩ и ЕС са в нокдаун! Ние сбъркахме съюза! Незабавно трябва да влезем в Евразийския съюз! Това е съюзът на бъдещето!
117
2
 
8
 
! Отговори
До 109 преди 9 години
А тя една стока, мани остави се... пластмасови домати, отровни пласмасови неща за деца от Китай и какви ли не ***.Вкарват ни тук световните ***, като на аборигени.Едно време по не храната беше чиста и като хората.Сега четох наскоро, че от няколко години в България не се ползва първокачествено жито за хляб. Правят "хляб" от сурогати и фуражно жито.

Спонсорирани публикации