Турската армия е приведена в бойна готовност

Турски самолети разузнават над иракския град Мосул
Обновена: 12 юни 2014 14:18 | 12 юни 2014 12:32, Елка Василева
133
Турската армия е приведена в бойна готовност
Снимка: архив, Reuters

Продължава кризата с отвлечените 49 души от турското консулство в иракския град Мосул от ислямистката радикална групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Турските въоръжени сили са приведени в бойна готовност, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Още по темата
Телевизия Ал Джазира съобщи, че турски изтребители F16 от Втора военнновъздушна база в Диарбекир извършват разузнавателни полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия.

Получените разузнавателни сведения са били предоставени и на централната власт в Багдад, а действията на турската армия се координират с ръководството на иракските въоръжени сили.

Очаква се разузнавателните операции на турските изтребители да продължат през целия ден.

Според турски източници Турция подготвя коридор за извършване на операция по освобождаването на заложниците в Мосул.

Втора военновъздушна база в Диарбекир е една от най-големите бази на Турция. Тя се използва главно за операции срещу нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) и срещу нападенията откъм Сирия по границата с Турция.

Турската армия разполага с мандат, предоставен й от Великото национално събрание на Турция, за извършване на трансгранични операции в Северен Ирак и Сирия. В момента се обсъжда въпросът дали съществуващият мандат, предоставен от парламента за действия срещу кюрдските бунтовници, е достатъчен за военна операция, или е необходим нов мандат.

ИДИЛ държи общо около 80 турски граждани като заложници - отвлечените вчера от консулството и шофьори на камиони, похитени във вторник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: армияИракТурцияМосул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
33
 
! Отговори
Гришата преди 9 години
Елкеее, ***... един път да объркаш - добре ама Дирабекир да пишеш системно си е за глоба!
7
6
 
25
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Ти остави демокрацията, как така НАТО ще посяга на "народното опълчение" срещу Асад, не знаят ли, че същите се бият срещу него в Сирия?
6
5
 
29
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Супер!Почти ще стане плана.Вече май почти всички държави в Близкия изток ще се намразят взаимно.Където няма разбирателство, няма прогрес и просперитет, а никой няма нужда арабските страни да са силни.А Турция един път намеси ли се, това значи, че вече може и към техните граници да се насочат тези от ИДИЛ.
5
4
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 9 години
Диярбекир се казва! Като копирате мислете малко!
4
6
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тия военни операции сега? В Ирак се възцари демокрация, там всичко е прекрасно.Джордж Буш младши съвсем ясно го разясни няколко пъти, поне.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде ли е това "Дирабекир"? АЛООО!!!
2
9
 
32
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Нагледно така наречените "джихадисти" показаха на целия свят какво предтсавлява за тях Турция,а именно-верен другар и съюзник на ционистката джумерика
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошо за джихадистите.. ! Идват Бордо Берелите :)

Спонсорирани публикации