Турската армия е приведена в бойна готовност

Турски самолети разузнават над иракския град Мосул
Обновена: 12 юни 2014 14:18 | 12 юни 2014 12:32, Елка Василева
133
Турската армия е приведена в бойна готовност
Снимка: архив, Reuters

Продължава кризата с отвлечените 49 души от турското консулство в иракския град Мосул от ислямистката радикална групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Турските въоръжени сили са приведени в бойна готовност, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Още по темата
Телевизия Ал Джазира съобщи, че турски изтребители F16 от Втора военнновъздушна база в Диарбекир извършват разузнавателни полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия.

Получените разузнавателни сведения са били предоставени и на централната власт в Багдад, а действията на турската армия се координират с ръководството на иракските въоръжени сили.

Очаква се разузнавателните операции на турските изтребители да продължат през целия ден.

Според турски източници Турция подготвя коридор за извършване на операция по освобождаването на заложниците в Мосул.

Втора военновъздушна база в Диарбекир е една от най-големите бази на Турция. Тя се използва главно за операции срещу нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) и срещу нападенията откъм Сирия по границата с Турция.

Турската армия разполага с мандат, предоставен й от Великото национално събрание на Турция, за извършване на трансгранични операции в Северен Ирак и Сирия. В момента се обсъжда въпросът дали съществуващият мандат, предоставен от парламента за действия срещу кюрдските бунтовници, е достатъчен за военна операция, или е необходим нов мандат.

ИДИЛ държи общо около 80 турски граждани като заложници - отвлечените вчера от консулството и шофьори на камиони, похитени във вторник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: армияИракТурцияМосул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
7
 
13
 
! Отговори
Поне до сега преди 9 години
нищо добро не е дошло от тях , военната промишленост която имахме ни я ликвидираха именно те , а оръжията както и тютюна бяха огромните пера които пълнеха бюджета на страната , онзи ден прекратиха Южен поток ,щото *** на Байдън стана мажоритарен собственик на украинските тръби и познай колко газ ще мине през тях ако се отвори Южен поток... загива си България !!!
107
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако беше реалист, нямаше да си поклонник на руснаците според мен. Но твоя работа.
106
0
 
10
 
! Отговори
не съм преди 9 години
гласувал за комунистите никога ,но съм реалист и не съм поклонник на американците , апък що се отнася за аграрната тема ,верно е ние ви храним вие само се напъвате да изядете това което ние правим ...,затова *** ви се разнасят из цялата страна ,нищо по-добро не произвеждате!
105
0
 
6
 
! Отговори
Лора преди 9 години
църквата Св.София и започнаха да се показват замазаните изображения на светците.Голямо е учудването,а също и страхът,тъй като едно от изображенията,което започва да се показва на купола е на Всемогъщият/част от мозайка/.Доста стари пророчества от Атон говорят за последните събития,които се случват в момента с голяма точност.Едно е сигурно,че "знаците на времето"са твърде много. /превод от гръцкия печат/
104
2
 
8
 
! Отговори
Лора преди 9 години
На 31май2014 пред музей-църквата Св.София в Инстанбул хиляди мюсюлмани се молиха и искаха от Доган Св.София да бъде джамия.Доган отвърна на множеството,че има време за това,като каза,да напълнят първо Синята джамия,и тогава ще говорят за Св.София.Има обаче едно старо гръцко пророчество,което казва"Когато Всемогъщият се покаже на купола на Св.София,тогава градът ще премине към гърците"Земетресението преди няколко дни,което разлюля Гърция и съответно и Турция,пропука мазилките на стените в църкват
103
0
 
0
 
! Отговори
До 115 преди 9 години
А, стигнахме до аграрната тема. Там си много вещ.
102
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ако можеше да се пише по цял ден по форумите колко велика е Русия и да се чете щеше да е много хубаво.Обаче ти си заложил на едното. Четенето не ти се отдава,иначе нямаше да хвалиш руснаците по цял ден. А и ти личи,че си ***, но нахален.Типично за провинциалист-комунист.
101
1
 
2
 
! Отговори
Явно не можеш преди 9 години
... да се съсредоточиш върху една мисъл повече от 30 секунди .... жалко ,че такива тикви раснат в столицата ,затова сме на това дередже .... я кажи можеш ли да различиш жито от пшеница , интелкто клонящ към 0?
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Където руснаците са стъпили е мизерия. Целият соц.лагер беше мизерен. Така е и КНДР,Куба. Може ли да сравниш Южна Корея икономически и като стандарт на живот със Северна Корея .Няма как.
99
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Личи ти колко си чел. Като участват с изтребители значи не участват във войната ли? *** провинциален. Кой въоръжава,кой пилотира изтребителите, руснаците. И накрая - Северна Корея й дава ориз САЩ и Южна Корея.
98
0
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 9 години
О грамотни "столичанине" чел съм брат доста повече от теб ,за разлика от американците ,там руснаците участват само със изтребители ,галфоне неграмотни ,поне гледай виасат Хистори ,там самите американски пилоти ,свалени от руснаците го казват... ц ц ц ,то бива да си бос ,ама повече от босия не трябва
97
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти ли точно казваш кой е слаб по история бе провинциалист неграмотен. СССР е от воюващите страни в Корейската война. Седни да четеш ,че по цял ден възхваляване на Русия в този форум пак ще падате на изборите. Така не става.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕВАЛЛА КОМШУЛУКА!!***
95
4
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 9 години
Слаби сте по история ,в Корея се биха Китайците , ако се бяха били рашките нямаше да има две Кореи...
94
16
 
8
 
! Отговори
ЕВАЛЛА КОМШУЛУКА!! преди 9 години
ПОКАЖЕТЕ ИМ НА ТИЯ ВЪШКАРИ , КАКВО МОЖЕ ЕЛИТНИЯ АСКЕР!БЪЛГАРИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИСТИНСКИ ВОЙНИЦИ , САМО В ТУРСКАТА АРМИЯ!ВСИЧКИ ЕНИЧАРИ НА СУЛТАНА СА БИЛИ ,БЪЛГАРИ И МАКЕДОНЦИ!НЕЩО ПОВЕЧЕ :КОГАТО КЕМАЛ АТАТЮРК ЗАВЗЕМА ВЛАСТТА , НАРЕЖДА НА ЧЕТНИЦИТЕ ОТ МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕНИЕ ДА РАЗСТРЕЛЯТ ОХРАНАТА НА СУЛТАНА!КОГАТО МУ СЕ ПЛАЩА ДОБРЕ...И БЪЛГАРИНА Е ГОТОВ НА ВСИЧКО!И АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ДПС , ЗАЩОТО ТЕ МИСЛЯТ ЗА ХОРАТА И СИ ПЛАЩАТ ВИНАГИ!КОМУНИСТИТЕ СА *** !НИЩО НЕ ПЛАЩАТ!!
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква мечка са тия пияници бе. Какво направиха в Чечня? Отказаха се като бити мечки тия пияндета. Какво направиха в Афганистан- нищо. Какво направиха в Корея, една мизерна държава. Руснаците са империалистическа държава,какво ги възхваляваш.
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво правеха руснаците в Корея. Я кажи,защо не отговаряш ,а избирателно задаваш въпроси. Защо подпомагаха Севернокорейските комунисти,които нападаха Южна Корея? Откъде накъде ще нападат да завоюват Южна Корея. Ако не бяха ООН и американците и западните партнъори сега Южна Корея можеше да е същата мизерна като Северна.
91
0
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 9 години
Хм, тъпан такъв ,изброените от мен нападнати от Щатите страни са повече от твоите , и за Грузия бъркаш ,не Русия нападна Грузия ,а точно обратното , и какво оставаше на мечката да махне с *** и да я смачка , пък и де отиваш там ,виж какво направиха със Сърбите ,ако си мислиш че ще ни помогнат на нас жестоко се лъжеш...
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега сравни коя Корея е подобре. Подкрепяната демократична Южна Корея или подкрепяната и въоръжавана от Русия СССр Северна Корея. Смешен си.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите,подкрепяни от Русия СССР поддържаха комунистическите режими,които идваха с революции и паднаха икономически.

Спонсорирани публикации