Чуждите инвестиции - водещ двигател за сектора на имотите

Затвореният ресурс в земи и бетон създава косвено проблеми в икономиката
Обновена: 18 юни 2014 14:09 | 18 юни 2014 11:04, Миглена Иванова
5
Чуждите инвестиции - водещ двигател за сектора на имотите
Снимка: Никола Илиев

Чуждите инвестиции са изключително важни за развитието на сектора на имотите. Докато не се завърнат чуждите инвеститори на пазара, няма как инвестиционните имоти да се реализират, както и да се осъществяват нови проекти. Това коментира Виктор Генев, съдружник и мениджър "Бизнес развитие" в Консултантска къща "Амрита", на дискусията на Клуб Investor.bg на тема “Успешни практики при управлението на портфейли от имотни активи”.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че неразбирането на разликата между бизнес имотите и жилищните имоти, както и на каналите за тяхната реализация, е в основата на проблемите, свързани с управлението на инвестиционните портфейли.

Освен липсата на експертиза, ключов проблем е и липсата на бюджети за маркетинг, неразбирането на оценките, както и нежеланието на собствениците да вземат решения за портфейлите си, които не са добри и изгодни за тях.

“Затвореният ресурс в земи и бетон, който не се управлява по най-добрия начин, създава косвено проблеми в икономиката”, коментира Добромир Ганев, заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“, който модерираше дискусията.

Тодор Кавръков, мениджър отдаване под наем на Търговски център "Европа", допълни, че по време на бума на пазара различни играчи са придобили имоти и от незнание или по други причини “не знаят какво да ги правят”.

Бизнес имотите като източник на разходи – къде са проблемите

Липсата на експертиза и неразбирането на проблемите в условията на падащ пазар губят време, което е съществено за реализацията на добри приходи, и увеличават възможностите за реализиране на загуби на фона на текущите разходи за поддръжка и обслужване на данъците, коментира Ганев.

Според Константин Бояджиев, мениджър “Бизнес развитие” в Галакси Пропърти Груп, подходът към бизнес имота като към РЗП (разгъната застроена площ) също е сред основните проблеми, спъващи адекватната реализация. “Не се изкарва на преден план бизнесът, който се генерира, периодът за възвръщане на инвестицията. Особено по-малките компании и компании, които не са от бранша, не осъзнават това и масово продават с цена на квадратен метър”, коментира той.
 

Прочетете целия материал в Investor.bg


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен #3Ти да не пишеш от някоя овчарска колиба бе,оФчи? Бегай да копаш пиперо и никога не се занимавай с имоти! Това е най-добрия съвет който получаваш напълно безплатно от мен.За такива като теб този съвет е живитоспасяващ!!....."понеже аграрната продукция е конвертируема....." хахаха
4
0
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
А "умните" турци и евреи имаш ли представа,колко земя владеят.Може би не е далеч денят,когато ще разбереш това,когато се окаже,че си на тяхна територия.За целта побързай да се снабдиш с фес и почвай усилено да разучаваш Корана и Талмуда.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Апартаментите са бита карта. Кой ще инвестира в страна със сериозен демографски срив и обедняващо население. При нивите е по-различно, понеже аграраната продукция е конвертеруема и светът е изправен пред глад в глобален мащаб.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-идиотското е да се вярва на лъжата за спасителните чужди инвестиции. Като чета статията, идва ми наум, че е писана от неграмотен човек!
1
1
 
7
 
! Отговори
да преди 7 години
Умишлено е народа да е беден, чужденците могат да си позволяват да купуват наши земи и накрая ще се окажем чужди в родината си. Тъпите руснаци ще си вземат 'техните' територии. Живеем по квартири, а тея с апартаментите си купени на кредит, накрая им ги взимат защото не могат да си позволят да си изплащат дори лихвите само.

Спонсорирани публикации