Нова лекарствена политика в "12 без 5"

Бизнесът се съмнява в прилагането на мерките от следващия кабинет
Обновена: 17 юли 2014 14:09 | 17 юли 2014 09:27,
4
Нова лекарствена политика в "12 без 5"
Снимка: Reuters

Фармацевтичният бизнес като цяло одобрява промените в лекарствената политика, заложени в най-новия проект на Концепция за лекарствена политика.

Проектът бе публикуван преди ден от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Екипът на здравния министър Таня Андреева предлага редица промени при ценообразуването, при ДДС за лекарствата и продажбата им.

Кои са плюсовете и минусите в новата концепция за лекарствата, ще залегнат ли те в здравната стратегия? Отговори на тези въпроси потърси Investor.bg.

И от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), и от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) изразиха позитивно отношение към предложенията.

И от двете браншови асоциации обаче имат сериозни опасения за реализацията на тази концепция заради публикуването й за обществено обсъждане в последните дни от живота на кабинета 'Орешарски" и неяснотата около приемствеността й от служебния и от следващия кабинет.

Като цяло в документа са отразени добри идеи, посочват от бизнеса - предложението за диференцирана ставка за ДДС за лекарствата с рецепта и нулева за реимбурсирани с публични средства, премахването на правилото „най-ниска цена“ и замяната му със средноаритметична от трите най-ниски цени” за лекарствени продукти, включени в Позитивния списък, намаляването на референтните държави и промяната в срока на рефериране.

Като положителна стъпка председателят на БГФармА Николай Хаджидончев определи възможността за промяна в определянето на референтните държави, както и промяната в срока на рефериране – от 6 на 12 месеца. За компаниите е важно да имат сигурност, че в рамките на поне една година продуктът им е със защитена цена, смята експертът.

Хаджидончев посочи, че идеята за диференцирана ставка за ДДС за лекарствата и нулева за плащаните от НЗОК в най-голяма степен би повлияла на понижаване на цените на медикаментите. За него обаче въпросът е доколко е възможно да се реализира това предложение, тъй като поне досега липсва политическа воля за подобна мярка.

Той одобрява и идеята за по-бързото отпадане от Позитивния списък на медикаменти, които се регистрират, но на практика не се предлагат на българския пазар, което понижава цените им заради вътрешното конкурентно рефериране. Замяната на правилото „най-ниска цена“ със средноаритметична от трите най-ниски, включени в Позитивния списък, също се приема с одобрение от генеричната асоциация.

Изпълнителният директор на ARPharM Деян Денев смята, че предложените от здравното министерство мерки са „една добра основа за дискусия“, които при наличие на приемственост от следващия екип на министерството биха могли да се превърнат в реални нормативни актове. Той одобрява предложението за оценка на здравните технологии и споразумението за контрол на бюджетното въздействие.

По негово мнение навлизането на нови лекарствени терапии следва да се оценява. „Всяка нова терапия, която навлиза, трябва да има споразумение за контрол на бюджетното въздействие“, смята Денев. И допълва, че ако бюджетното й въздействие е твърде голямо, Касата ще търси начини да го намали, а това спира достъпа на пациентите до иновативна терапия.

Като нов и съществен момент в концепцията той посочи, че за първи път се обяснява ясно и конкретно какви са причините за това разходите за лекарства да нарастват – посочва се, че има обективни причини за това, поясни Денев.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Цвети преди 9 години
Само на мен ли ми се повръща от думата "концепция"?
2
0
 
3
 
! Отговори
ФАРМАЦЕВТИЧНА МУТРА преди 9 години
.... 4. Защо трябва да ви пускаме дадено лекарство , което НАИСТИНА лекува дадена болест? При положение , че може да ви пуснем други няколко , които "лекуват" ама........ НЕ напълно.... или отключват други болестни състояния за други наши лекарствени препарати! Да искате ИСТИНСКО ЛЕКАРСТВО ЗА НЕЩО все едно да искате да ни секнат отведнъж милиардите от оборот!!!! ....... Това е "НОВАТА НИ ЛЕКАРСТВЕНА ПОЛИТИКА" без значение дали ви харесва или не! Благодаря за вниманието :))))
1
0
 
4
 
! Отговори
ФАРМАЦЕВТИЧНА МУТРА преди 9 години
...... "НОВА ЛЕКАРСТВЕНА ПОЛИТИКА" - Нека да ви обясня в какво се състои с няколко изречения - 1. Повече СТРЕС и НЕРВИ за Българите - повече болести - повече ще ни се купуват лекарствата! , 2. Повече добре платени от нас "Бизнесмени в бели престилки" на които им викате "Лекари" - повече ще ни се купуват лекарствата! , 3. Повече "ХИМИКЪЛ ТРЕЙЛС" във небето над големите градове - цялата Менделеева таблица после се извалява над вас - пак различни болести - и пак ще ни купувате лекарствата! :))))...