Наемите на качествени офиси в София с над 8% ръст за година

Покачването на офис наемите в Европа остава неравномерно
Обновена: 23 юли 2014 14:14 | 23 юли 2014 14:13, Миглена Иванова
0
Наемите на качествени офиси в София с над 8% ръст за година
Снимка: Reuters

До 13 евро средно за кв. м са се увеличили наемните равнища на първокласните офиси в София през първото полугодие, сочат данните на консултантската компания Colliers International. Ръстът е с 8,3% спрямо предходните шест месеца и също толкова на годишна база, отчитат от компанията.

Без промяна е останала доходността от офисите в столицата – 9,5%, като е съзмерима с пазари като Тирана, Кайро, Санкт Петербург, Джеда, Белград и други. На по-нискорисковите пазари доходността варира от порядъка на 3,5 – 4,5%.

Ръстът на наемните равнища на офисите в Европа остава неравномерен, макар че през първото полугодие се затвърждава тенденцията за подобрение, съответстващо на по-добрите перспективи пред икономиката, посочва се в нов доклад на компанията.

За периода януари-юни е регистриран ръст на наемните равнища на офисите на 17 от пазарите, които компанията наблюдава. За сравнение, през миналата година увеличение е отчетено на само 9 пазара. На 29 от тях наемите остават стабилни (32 по същото време на миналата година), а на 8 са отчетени намаления (13 през първото полугодие на миналата година).

Очаква се в Лондон да продължи да се отчита най-силен ръст на наемните равнища на офисите заради недостатъчното предлагане, което да задоволи търсенето, и нарастващото доверие на наемателите, посочва се в доклада.

На фона на възстановяването на британската икономика се очаква устойчив ръст на наемите и на водещите регионални пазари на Острова, каквито са Лийдс и Манчестър, допълват експертите.

Решенията на Европейската централна банка за паричната политика, ръстът на капитала, насочен към сектора на имотите, както и очакваното увеличение на наемите предизвикват стабилен спад на доходността от офисите, посочва се още в доклада.

Най-силен е натискът върху по-периферните пазари, които регистрираха и най-висока доходност през последните години – Дъблин, Мадрид, Атина, Барселона и други. По-умерен е низходящият тренд в градовете от Централна и Източна Европа – Букурещ, Будапеща, Прага и други.

Тенденцията за спад на доходността се очаква да продължи и през следващите месеци.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: офисинаемиЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации