Бизнес климатът у нас продължава да се влошава през юли

Показателят отчита понижение във всички сектори, сочат данни на НСИ
Обновена: 28 юли 2014 14:17 | 28 юли 2014 14:17, Екип на Investor.bg
3
Бизнес климатът у нас продължава да се влошава през юли
снимка: Ройтерс

 Стопанската конюнктура в страната през юли се влошава, отчитайки спад от 3,2 пункта спрямо юни, показва анкетата на Националният статистически институт (НСИ).

Така се затвърждава обръщането на положителния тренд, започнало през юни, на фона на политическата нестабилност и сътресенията в банковия сектор. През май бизнес климатът почти достигна дългосрочната си средна стойност, отчитайки близо 5,5-годишен връх.

Тенденциите, отразени в анкетата на НСИ относно стопанската конюнктура са ранен индикатор за икономическата активност по сектори и икономиката като цяло. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през първото тримесечие нарасна с 1,2% на годишна и с 0,3% на тримесечна база.
В средата на юни Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на България с една стъпка до ВВВ-. Като причини бяха изтъкнати политическата нестабилност, липсата на реформи и високата безработица.

В началото на юли друга водеща агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива, но той вече бе на най-ниското инвестиционно ниво - ВВВ-. Събитията в банковия сектор през последните седмици не са от системен характер и не застрашават валутния борд, заяви рейтинговата агенция.

Показателят за бизнес климата* през юли отчита по-неблагоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли: промишленост (-2,1 пункта), строителство (-3 пункта), търговия на дребно (-6,2 пункта) и услуги (-2,8 пункта).

В промишлеността спадът на индикатора се дължи на влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. По отношение на персонала са регистрирани известни очаквания за неговото намаление през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през юли достига 74,2%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, но този излишък е намалял през последните три месеца

Промишленото производство забави годишния си темп на ръст до 4,9% през май, като на месечна база статистиката отчета спад на производствената активност. През същия месец цените на производител в промишлеността отчетоха първи месечен ръст от август 2013 г. Тенденцията на спад на годишна база се запази, но през май индексът се сви с по-слабо темпо в сравнение с предходните месеци.

В строителството се отчита спад в нагласите поради по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Производственият график е осигурен с договори за 4,8 месеца, като се регистрира понижение от 0,4 месеца спрямо оценката през април. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Сградното строителство показа признаци на известно съживяване през май, като общата строителна продукция продължава да се крепи на продукцията от гражданското/инженерно строителство.

В търговията на дребно влошаването на конюнктурата се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с юни.

Оборотът в търговията на дребно остана почти без промяна през май. На годишна база индексът на НСИ нарасна с 1,3%, като двуцифрен ръст имаше при търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет.

При услугите бизнес климатът се влошава поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към "запазване на същото”. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
DAAA преди 9 години
Ами пелтека Драго чая де е да обясни как летим в космоса по ръст на икономиката.....смешници за нищо не стават само да крадат ,това са днешните социалисти!!!Крадци ,крадци крадци . Чобанов Борсук такъв това не ти е университета - това е реалността!!!Боян Бероев (ДКЕВР) не е ли в конфликт на интереси! Така и не отговори как се финансира ФК - Берое!
2
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
И братушките по морето ги НЯМА
1
1
 
3
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Истината започва да излиза на яве, на Чобанов стабилната икономика полетя надолу. Лошото е, че тоя се учи на финанси на наш гръб.

Спонсорирани публикации