Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, пише WSJ
Обновена: 29 юли 2014 15:04 | 29 юли 2014 12:03, Екип на Investor.bg
303
Путин изчерпва опциите си за Украйна
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да откъсне града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града.

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз - най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин - руснак, издигнал се до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите „Донецка народна република“, заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
27
 
! Отговори
Висшист преди 9 години
И от страни "екипът на Инвестор бг" да се чудиш да плачеш ли да се смееш ли...Екипът на Инвестор БГ да си ходят да си копират статийки за световната икономика, написани от някой неизтрезнял от осми декември асистент в УНСС и да не се занимават с пропаганда, защото са смешни...(съвет и към екипа на ДНЕС БГ) Журналистиката трябва НАЙ-ОБЕКТИВНО да отразява събитията, като независима страна, както и България е независима държава, не да се робува на чужди интереси, каквито и да са те!!!
21
11
 
32
 
! Отговори
морски преди 9 години
Много странно как САЩ казват на черното бяло и всички им вярват.Слава на Русия!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
24 Много отдавна не са толкова оасатанаха само басмачите
19
2
 
6
 
! Отговори
сс до 22 преди 9 години
колкото за хиляда години ирландците, каталунците за 500 години БЪЛГАРИТЕ, стотици години кюрдите, колко години вече нз палестинци и евреи, вярвай си :) Не се Гаси Туй, Що Не ГаснЕ
18
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква безмислена статия на WSJ. Путин бил под натиск? Дреме му на Путин. И голям праз, че *** ще влезат в безлюден Донецк. Хората избягаха в Русия. Това е безпрецедентна хуманитарна криза дирижирана зад океана и изпълнена доста нескопосано от киевските фашисти.
17
4
 
21
 
! Отговори
Хайл Яценюк ХА-ХА преди 9 години
Ще се справят бандеровците с 7 млн ДОНБАС и ЛУГАНСК. То не е същото да хвърляш Молотовки срещу милиционери без оръжие и да викаш "МОСКАЛИТЕ НА КЛОНА"
16
5
 
46
 
! Отговори
Висшист преди 9 години
Много ме кефи как заблудени журналисти прекопират мнението на други заблудени пропагандитски институции и искат хората да го считема за чиста монета. Цитат на Wall Street Journal за Путин...Какви са Wall Street Journal на Путин, личните му политически съветници ли, централата им е в Кремъл ли, имат офиси във всеки квартал в Русия ли? Това е все едно:"В тетрадката на Висшиста пише, че Висшиста е много готин, защото Висшиста каза така! А сега всички трябва да казвате, че съм много готин и точка!"
15
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16 Да и както виждаш от 45 милионна Украйна в момента размирните райони са сред не повече от няколкостотин хиляди население , като съм абсолщтно сигурен , че справят ли се украинците с диверсантите всичко ще утихне .
14
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не обичаш САЩ не значи че обичаш Русия, освен ако не си ***.Да не обичаш Русия не значи автоматично че обичаш САЩ.Даже изобщо не можем да говорим за обич към държава, или даже към народ, обичат се отделни хора.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Guenn,кво трябва да стане с Крим? Западът си мълчи, щото нищо не може да направи.
12
3
 
21
 
! Отговори
сс до 8 преди 9 години
да ! но хората които живеят там избират кво да правят НЕ ТИ, НЕ ОБАМА, НЕ ПУТИН, хората които са ТАМ ! Кат си такъв димократ кажи кво стаа с независимоста на КАТАЛУНИЯ ? или НА ИРЛАНДИЯ? или айде пак двойни стандарти защото така е по лесно !
11
6
 
60
 
! Отговори
ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ преди 9 години
НЕЗНАМ КАКВИ АНАЛИЗИ ПРАВИТЕ,АМА ДОСЕГА ПУТИН ВИНАГИ Е НЯКОЛКО ХОДА НАПРЕД....И ВИНАГИ Е БИЛ КОНКРЕТЕН И ТОЧЕН В ИСКАЗВАНИЯТА СИ.РАНО ПОЧВАТЕ ДА СЕ РАДВАТЕ,ГОСПОДА ***--САМИ ВЯРВАТЕ НА ВАШТА СИ ПРОПАГАНДА.......ГЕРМАНСКИЯТ ЕДЪР БИЗНЕС ДНЕС Е ПОДАЛ ОФИЦЯЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ САНКЦИИТЕ ЗА РУСИЯ.В ЧЕТВЪРТЪК ТАКЪВ ПРОТЕСТ ЩЕ ПОДАДЪТ И ФРЕНСКИТЕ И ИТАЛЯНСКИТЕ КОМПАНИИ.
10
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа са придатък на американските интереси, Европа се управлява от група апаратчици-чиновници, които се страхуват да не си загубят заплатката.Сутрин четат инструктажа от зад океана и действат, иначе няма кинти.
9
6
 
3
 
! Отговори
Guenn преди 9 години
А какво стана с Крим?
8
13
 
39
 
! Отговори
ЧЕ ТОЙ ПУТИН преди 9 години
още не ги е почнал. Само се мъчи да угоди на МЕРКЕЛ. Ама щом Германия се отметна и заигра по свирката на ХАМЕРИКА - няма какво да им цепи басма повече. То стига само газта да им спре като се правят на толкова смели. Даже няма нужда и за това - те крадльовците от КИЕВ ще свършат тая работа. НО МОЖЕ ДА ПРИЗНАЕ НОВОРУСИЯ. И след това да организира догодина ПАРАДА НА ПОБЕДАТА В КИЕВ
7
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна и Чечения си приличат по това, че преди войните там са живяли 20% рускоезично население, а след войните в тези страни няма да има нито един руснак.
6
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5 Правиш ли разлика между анексия и независимост
5
6
 
54
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Че той Путин още нищо не е направил, имайте търпение ;)
4
4
 
58
 
! Отговори
сс преди 9 години
хммм станни работи :) косово когато се отцепваха цял свят прати армии да им помагат а ся не :(двойни стандарти някакви лошото е че ще ни чака много студена зима без газ :(
3
5
 
80
 
! Отговори
Лала преди 9 години
Значи санкции срещу Русия защото продават оръжие на сепаратистите, а на американците никакви санкции че продават оръжие на сирийските терористи!Ебатти демокрацията!

Спонсорирани публикации