Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, пише WSJ
Обновена: 29 юли 2014 15:04 | 29 юли 2014 12:03, Екип на Investor.bg
303
Путин изчерпва опциите си за Украйна
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да откъсне града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града.

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз - най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин - руснак, издигнал се до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите „Донецка народна република“, заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ммда,мисля,че скоро руснаците ще започнат да приемат разплащания за петрол и в други валути,а и не само руснаците
181
2
 
11
 
! Отговори
до 222 преди 9 години
д-р Дмитириев,руснаците и фашистите украинците никога не са били приятели
180
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУТИН Е БИТА КАРТА!
179
4
 
16
 
! Отговори
Маймунио преди 9 години
Наближава времето когато Поросенко ще трябва да седне и да преговаря.В противен случай рискува война с Русия с предвидими за него последици.Не вярвам Путин да го остави да смаже Донецк и Луганск.Падането им би подкопало авторитета на Путин в Русия и би отворило възможност за война в Крим.
178
28
 
11
 
! Отговори
Д-р Димитриев преди 9 години
Голям *** е Путин. Првърна и украинците в смъртни врагове. Не му ли стига земята та ламти за още ? Какво пречи на братският ни руски народ да живее в съгласие със Света ? Пречат такива запартъци като Путинчо.
177
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Germanskiat vestnik Wahrheit fur deutschland, ukrainski pilot s cy- 25 priznava da e svalil Boinga.
176
9
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Има доста опции,бъдете спокойни!А при последната нито пропаганда,нито санкции,ще имат някакво значение!От Русия доста нещо ще остане,от САЩ-малко,а от Европа-нищо!
175
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин нищо не е изчерпал, просто още не е започнал. Но в приготвеният му капан не влезе. Атакуваха го локално, той им отговори глобално.
174
7
 
42
 
! Отговори
Мерси преди 9 години
Мерси за примитивната и платена антируска пропаганда! Благодарение на нея станах още по-голям привърженик на Русия и на антифашистите от Югоизточно Украйна!
173
30
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Казах ви вече, че Украйна е създадена като буферна държава и руските фанатици от Лугандон НЯМАТ ПРАВО да придвижват границата на Руската империя на запад. Затова победената Русия е подписала Будапещенски меморандум. Ако руските православни фундаменталисти не искат да живеят в демократична държава, да се изселват. Нормалните руснаци даже се бият на страната на Свободна Украйна и нокой не ги кара да говорят на украински.
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bobi, procheti nemskia vestnik Warheit fur Deutschland, pilota e dal intervu i e priznal za swalqneto na samoleta.
171
3
 
29
 
! Отговори
няма милост преди 9 години
Ако Путин чака някакво снисхождение от Запада,такова няма да има каквото и да направи,освен ако не предаде Русия,което естествено няма как да се случи.Явно американците искат война в Европа и най вероятно ще я получат след толкова много провокации.Жалко за европейските страни,които ще станат на пепел от оръжията с ядрен арсенал. Ще останат РУСИЯ,САЩ,Китай да си разпределят останалия незасегнат свят...до като се разсее дима над Европа.Дано греша.
170
5
 
0
 
! Отговори
ZABOBOL преди 9 години
Na snimkata:VLADOLF *** na zlaten tron na sin fon/chast ot ruskoto zname,cvqt,koito toi ne obicha/.USA+ROSSIQ=HUBAV SVQT,bez KGB PUTIN.Vijdam 50-100 g. napred.Ot BELIQT ZABobol.
169
4
 
3
 
! Отговори
Ната преди 9 години
вижте снимки от Донецк abunda.ru/124851-voennye-dejstviya-v-donbasse-bez-prikras-90-foto.htmlукраинското правителство е да убиваш хора :(
168
4
 
15
 
! Отговори
ПЛАЗМОДИЙ ОЛИГАРСКИ преди 9 години
"Пилотът на украинския щурмови самолет Су-25, който е летял след малайзийския Боинг 777, призна, че е стрелял от бордова картечница по самолета."
167
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vestnik Freiheid fur deutschland pise: ukrainski pilot priznava da e svalil Boinga.
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ti ne se boi za ukraincite iKiev! Tia hora sa izdarjali i golodomor i Stalin i *** i si otstoyaha nezavisimostta si srestu nenormalnoto djudje. Gledai partiata lyubima da ne falira che nema koi da ti plashta shisharkia za pechkata
165
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изчерпал?!?Още не е дошла зимата, ***.Тогава хората в Киев и въобще в Украйна ще се усетят, че са пушечно месо и че няма да изкарат зимата от студ и глад.И ще се сетят кой ги вкара в този сценарий.
164
22
 
6
 
! Отговори
Пък един с име преди 9 години
ЧУРКИН заявил,че ,,прорусите не били мародери,защото са събирали каквото падало от горе''от сваления самолет.Безумие и ужас.Колкото повече се пише за руснаците,толкова повече се убеждавам,че са нация от .....
163
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като че ли в информационната пропагандата срещу Путин се забелязва нахлуване на истерия.Малко опции,няма опции,ще трябва да се примири,Путин губи,а Путин засега си го мести от единия в другия.Поне не дава признаци на паника нито той нито пък руснаците.За разлика от НПО руските медии,които припяват в хора на истерията.

Спонсорирани публикации