Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, пише WSJ
Обновена: 29 юли 2014 15:04 | 29 юли 2014 12:03, Екип на Investor.bg
303
Путин изчерпва опциите си за Украйна
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да откъсне града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града.

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз - най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин - руснак, издигнал се до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите „Донецка народна република“, заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин изчерпва и опциите си за сваления Боинг.
161
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 198Няма какво друго да се добави.Много точно казано!
160
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да водиш диалог с комунист, все едно да спориш с телевизора!Всичко при комуниста се свежда до :далаверакелепирРоболепничене пред началствотоПреклонение пред РусияиПРЕДАТЕЛСТВО СПРЯМО БЪЛГАРИЯ!
159
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лумпенаРеферендума в Донецк и Луганск по същество не е по-малко легитимен и от Косовската декларация за отцепване от Сърбия, ама ето - Косово стана независима държава, подкрепена от почти всички "европейски" лидери, САЩ и нас... и по една случайност там се намира и най-голямата база на НАТО в Европа. ЛНР и ДНР се отцепиха, щото не признават властта на превратаджийте в Киев и всички педроатлантици (и ние в кюпа) започнаха да налагат санкции, щото ония държат за Русия. Демокрация в действие.
158
5
 
25
 
! Отговори
преди 9 години
Прави сте,войната в Украйна трябва да спре! Без враг от вън украинците ще се избият сами вътре. Западът няма никакъв шанс да въведе ред в тази държава.След година ще има нова война,но тогава войната ще е със САЩ и ЕС окупаторите
157
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радо, по- добре да стоим на студено, отколкото да ни топли енергията от ядрения разпад на урана.
156
2
 
22
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Усещам, че тази зима ще сме на студено...
155
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби--184;Русия създава прецеденти.Защо избиваше чеченците ,без да се съобразява с техните исканияза независимост а защитава и помага на руските отзепници в Украйна.
154
2
 
20
 
! Отговори
преди 9 години
До Шопсмешник,Путин,няма да ви вземе заводите,вие ще ги нарежете за скрап..............дежавю от България
153
2
 
15
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Оф ,пак не успях да дочета до края тия глупости.Тия няма да се уморят да лъжат, брей.От къде толкова сили?.Ама то луд умора няма ,така си е.
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--179;Защо Сталин стана съюзник на Хитлер? Двамата са еднакво виновни за ВСВ.
151
2
 
7
 
! Отговори
преди 9 години
Dano rusnacite vi sprat gaza prez noemvri,do proletta shte ste po-meki ot pamuk.
150
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Будали, вземете се събудете! Мислите ли, че Европа (и в това число Германия основно, защото ЕС се издържа основно от тях) ще си спрат кранчето на газта заради претенциите на напикан чернокож ушко? Ако няма прекалено много задкулисие, това няма да се случи. Ако има - то тогава трябва да се събудите час по- скоро. Събудете се и за локалната политика. Кога Плевне или Вигени се допитаха до волята на народа относно Украйна и Русия? Ставайте, че не остана време! Събуждайте се!
149
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А те в Киев референдум направиха за да свалят президента... Като сме законни, да сме законни изцяло. Не може едните да са незаконни, а другите да са законни. Не може Косово да е законно, а източна украйна да не е. Или може? Май може. А може ли? Или не може? А как и защо може и неможе? Кой казва дали може или не може? А защо казва така?
148
5
 
4
 
! Отговори
blanco преди 9 години
До ЗАПАДНАЛА ЕВРОПАako evropa e zapadnala ostanaliq svqt kak 6te go nare4e6-srednovekoven?ili ti sravnqva6 evropa s nqkoq izvynzemna civilizaciq
147
3
 
21
 
! Отговори
ким чен ун преди 9 години
абе др Путин що не вземе да ни даде малко ядрен арсенал да видите как покафенява западното крайбрежие на хамерика
146
6
 
2
 
! Отговори
лумпена преди 9 години
добре ще дам пример от "новата история". Грузия 2008 .
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
179 А зад Путин кои седят
144
15
 
15
 
! Отговори
лумпена преди 9 години
както Хитлер през 1938 година се обявява за защитник на "етническите германци" в Судетската Област , така днес Путин се обявява за защитник на "етническите руснаци" в източна Украйна.впрочем целта на Хитлер е била да анексира Судетите,това в момента прави Путин.историята е списък от повторения.
143
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малеее, много русофоби има тука бе! Ама има и за какво да ги е шубе, не че няма :))Но проблема си е техен, нали така?!

Спонсорирани публикации