Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, пише WSJ
Обновена: 29 юли 2014 15:04 | 29 юли 2014 12:03, Екип на Investor.bg
303
Путин изчерпва опциите си за Украйна
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да откъсне града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града.

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз - най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин - руснак, издигнал се до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите „Донецка народна република“, заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
24
 
21
 
! Отговори
ДАВАЙ ПУТИН преди 9 години
Путин ги пързаля ЮДО-САКСОНЦИТЕ като малки деца в политиката. Затова са бесни и искат да разпалят война и въвлекат РУСИЯ и ЕВРОПА в нея. Ще видим - Програмата за превъоръжаване на РУСИЯ до 2020 г не могат да я спрат по никаккъв начин и това значи само едно - КРАЙ НА САЩ като световен хегемон. Отказ от долара като ОСНОВНА РЕРЗЕРВНА ВАЛУТА. И .... ШАХ и МАТ
121
23
 
18
 
! Отговори
ясно преди 9 години
След тези атаки срещу Русия,на всеки му стана ясно кой имаше сметка от тази трагедия,САЩ са свалили самолета и жертваха 300 човека за да накажат Русия която не им обръща внимание и си върви на пред,САЩ извършиха поредното престъпление срещу човечеството и трябва да си платят за това!
120
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Putin skara rusnaci I ukrainci , tova *** I Napoleon ne sa go mechtali!Mojeshe da razkara bokluka prestapnik Yanukovich I da sloji po priemliv chovek. KPSS bi napravilo taka
119
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин вече спечели 2 чеченски войни и 1 грузинска война и не е за подценяване. За разлика от Афганистан тук Русия може да разчита на много по-широк фронт от Беларус, Южна Русия, Крим и Молдова който да обкръжи Киев.
118
0
 
11
 
! Отговори
Кунфуций преди 9 години
Най-опасният човек? - Лъжецът.Мъдрият човек не прави на друг това, което не желае да му бъде сторено на него.И ако с добро накажеш враговете, с какво ще наградиш приятелите си?
117
8
 
12
 
! Отговори
да преди 9 години
Вия не се притеснявай те за Путин,той е голям политик и победите,и накрая на тази идиотщина той пак ще излезе победител,ама другите да му мислят.............
116
6
 
10
 
! Отговори
david преди 9 години
До АнонименХареса ми позицията ти. Наистина с рядко прости.. Украйна мачка народа си и на какво се надява, каква е тази безсмислена братоубийствена война, за ресурси не е, за сфери на влияние - няма как да се промени статуквото, за някакви идеали - не е, за доказване на какво е.. Умират хора без идея за какво
115
5
 
9
 
! Отговори
СИРИЛ преди 9 години
До Бобивсъщност Русия не издържа,СССР СЕ СРУТИ СЛЕД 70 ГОДИНИ "бурен възход"в средата на 80те години издваха списание "оганьок" и "спутник"там пишеше СССР произвежда с 16 пъти повече работници 16 пъти повече тахника 16 пъти повече обработваема площ 16 пъти по-малко продукция от САЩ
114
9
 
12
 
! Отговори
Братовчед преди 9 години
Е така си го кажете де, че целта ви е Русия. Не че ние не го знаехме де, само масата *** евро...ци не го разбират. Говорят ми за някаква "справедливост", "демократични" ценности. Ала-бала! Лъжа и фалш, и ЛИЦЕМЕРИЕ! Но въпреки всичко, това не ви е Горби, ще ви приседне.
113
17
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Путин си въобразява, че хората по Света са вечно пияни като неговитя поданици. Не господин Путин. Вашата агресия не се приема от цивилизованите хора. Това, че има тук таме ментално увредени ваши почитатели няма да ви спаси. Трибуналът във Хага ви очаква вече.
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakto I nie ne sme dlajni bezkraino da se podmazvame na rusnacite za Osvobojdenieto I da ni iznudvat za tova kak im padne. V kraya na kraishtata , zashto sa ni osvobodili, za da im badem blagodarni vasali zavinagi ili bezkoristno ot hristianska I slavyanska gledna tochka? Az neshto ne vijdam rusnacite da se skasvat ot blagodarnost za azbukata I hriastianstvoto. Daje naprotiv izkarvat I Kiprian I Grigorii Camblak sarbi, pogledni v tehnata wikipedia
111
12
 
10
 
! Отговори
на ли така преди 9 години
До Днпро - 1Порошенко,Аваков,Яценюук и другите бандеровски *** чака ви бесилото.......
110
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците въвеждат закон според който, фирми от страни въвели ембарго срещу Русия, няма да бъдат допускани до държавни поръчки и разработване на енергийни ресурси ...Това ще удари 200 000 работни места в Германия, според дойчовците .
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
133 това кой го казва наистина смешно
108
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
131 Освен БРИКС поне дузина като БРИКС има в света , да не говрим , че това е орел рак и щука , знам че няма да ме разбереш
107
17
 
12
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
БородайСтрелковПушилин ХАГА ВИ ЗОВЕ И ОЧАКВА !
106
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко са ***.Съсипаха си страната за да се трепат с руснаците и си мислят че някой ще им каже евала щото тия цветнокожи се мислят за нацисти.Колко щях да се забавлявам с тъпотата им .Просто да живеех в САЩ.Нищо де имам някакво успокоение че има и по-*** от българите и те не са задължително *** с препаски.
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
130 дори не си и смешен , безкрайна тъпотия
104
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин бил изчерпал позициите си за Украйна!! Айде бе! Така мислят ***, защото им си иска да е така, НО НЕ Е! Тепърва Русия ще се възражда и ще върви нагоре, колкото и да не им се иска на САЩ и запада:)))) БРИКС е вече факт, който им бърка в здравето все по-дълбоко и по-дълбоко!
103
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна = ЧЕТВЪРТИЯТ райх, но американски ...

Спонсорирани публикации