Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, пише WSJ
Обновена: 29 юли 2014 15:04 | 29 юли 2014 12:03, Екип на Investor.bg
303
Путин изчерпва опциите си за Украйна
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да откъсне града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града.

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз - най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин - руснак, издигнал се до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите „Донецка народна република“, заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
2
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен За да защитява някои дома си,то трябва някои друг да го е нападнал-Никой никога не е нападал руското население в Украина.Това са просто престъпници.
201
0
 
2
 
! Отговори
hjg преди 9 години
ДО ГУРБЕТЧИЯКЪРДЖАЛИЙСКА ОБЛАСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛИ И ДА ПРЕМИНЕ В ТУРЦИЯ ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ ТЯ НЯМА СУХОПЪТНА ГРАНИЦА С НЕЯ. ИМАТ ЯМБОЛСКА И ХАСКОВСКА И БУРГАСКА ОБЛАСТИ И ВЪОБЩЕ В БЛИЗОСТ ДО ТУРЦИЯ У НАС НЯМА ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ. ПЪРВИЯТ ГРАД ОТ ЗАПАД НА ИЗТОК СЛЕД КЪРДЖАЛИЙСКА ОБЛАСТ Е ИВАЙЛОВГРАД, В КОЯТО ОБЩИНА НЯМА И СПОМЕН ОТ ТУРЦИ.
200
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шахтаробикновени хора,които защитават домовете и семействата си-------------От какво и от кого?
199
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РумбоИма доста опции,бъдете спокойни!А при последната нито пропаганда,нито санкции,ще имат някакво значение!От Русия доста нещо ще остане,от САЩ-малко,а от Европа-нищо!------------------браво бе *** добре ти е промит мозъка :)
198
1
 
5
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Напоследък нашите "медии" съвсем се наведоха. Имам усещането, че имат назначени западни политкомисари, които да им контролират писанията и тв предаванията. Истината е, че в Украйна войната си продължава. Заблудените укри имат досега над 7500 убити, 11000 ранени и 6000 безследно изчезнали и дезертирали. Потенциалните възможности на тази слаба държава са пред изчерпване. Затова западните гадове се принудиха вече и войници да им дават. Вчера са убити няколко US *** близо до Донецк! А вие вярвайтe
197
2
 
12
 
! Отговори
Шахтар преди 9 години
До do ShahtarТова кой ти го каза?Това са мои приятели и колеги,с които съм работил,повечето от тях са служили в украинската армия,родени са и са израснали в Украйна.яко са ви промили мозъците тук..Там умират обикновени хора,които защитават домовете и семействата си.това е ситината,всичко останало са измислици..Идете и вижте,само че там стрелят,а тук е лесно да се правите на герои,нали?
196
1
 
0
 
! Отговори
do Shahtar преди 9 години
Ave , ti si poburkan otxsqkude , za kakuv ezik se borqt , kakvi gi drunkash .90% ot "opul4encite " sa ot Ruska teritoriq .
195
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯЗащото ***,Крим беше автонимен окръг в състава на Украйна...И референдума си е напълно законен..ти си по *** от патката Псаки,бе..лягай да спиш и не ръси повече простотии,хаха
194
5
 
3
 
! Отговори
Кънчо преди 9 години
До хахаСигурно имаш нещо руско. Баба ти 1944 се е веселила с красноармейци, затова поддържаш *** ***.
193
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Крим имаше референдум както в Косово.
192
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 240 Ти ако си мислиш че един ден албанците в Косово,Албания и Македония няма да се обединят в една държава значи си сляп.Тепърва и нас ни чака това с българите в македония.
191
5
 
8
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До Маймунио Дори и да "падне" Донецк,че и Луганск,нищо в Украйна няма да е същото!Съпротивата ще се трансформира в по-скрити форми,но няма да изчезне,и винаги,ще е трън в *** на Киев,който и да дойде на власт там!По всяко време,тая съпротива може да бъде подновена,и да е още по-силна!Колкото до Крим,там вече наистина ще ги гази мечката,ако Украйна се реши на силов сценарий!Тогава вече, може и Киев да падне!
190
3
 
12
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
как се опитват да ни манипулират,хора защо вярвате на ес и терористите от хамстерикански афганистан
189
4
 
13
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
До Анонимен: МОЖЕ ,НО СВЕТОВНОТО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ Е НА ДРУГА ДАЛАВЕРА ! А , ТЯ Е ,ЧЕ СВЕТОВНИЯ УБИЕЦ И ЖАНДАРМ ,САЩ , СА ВЕЧЕ В ИЗОЛАЦИЯ И Е ВРЕМЕ ДА СИ РЪФАТ ДОЛАРА ,КОЙТО ЗА НИЩО НЕ СТАВА !
188
3
 
13
 
! Отговори
хаха преди 9 години
По скоро търпението на Путин кум Украина,ЕС и САЩ се изчерпва...И като свърши....ще ядете бой като прасе в чужда градина...Не че сега украинците не ги млатят,де...Успехите им в понеделник се изчерпват с това че сепаратистите са убили само един батальон пехота,гръмнали са 5-6 танка,15 бтр и само два СУ-25...
187
1
 
11
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ДО ГУРБЕТЧИЯЕЙ, ТОЛКОВА ВРЕМЕ ВСЕ НЕ ПИШЕШ КОЛКО ТИ Е ХОНОРАРА ОТ ТУРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ МИТ ЗА ДРАСКАНИЦИТЕ ТИ ТУК...
186
0
 
3
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯСам се сети защо е по- евтино за Турция. Всеки има свой отговор на този въпрос, но истината ще е някъде по средата.
185
2
 
14
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
:)По- скоро запада подцени Путин, като по време на Олипиадата реши да направи държавен преврат в Украйна и в отчаянието си свали самолет с 300 души на борда. Руснаците ще намерят на кого да продават газ и петрол, въпроса ние от кого ще ги купуваме и на каква цена?
184
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е доста по-различна, а тя е че колкото и да се обединяват срещу Русия не може да се скача....
183
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ционистката пропаганда. Това е то да губиш и пак да се биеш в гърдите. Като гладни мръсни хиени са се обединили да лаят срещу Русия. ЗА всички са очевидни аматьорските им провокации и смешната им пропаганда. ЗА късмет 90% от хората са на страната на Русия.Дори и в САЩ никой не подкрепя милитаристичната политика на Обама. Обикновените хора и в северна америка знаят, че руснаците са прави да защитят страната си. От 90 година до днес НАТО се разширява в посока Русия.Толкова са нахални!!!

Спонсорирани публикации