Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша

В Полша призоваха: "Яж ябълки срещу Путин!"
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 10:50, Елка Василева
194
Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша
Снимка: БТА

Русия забранява от днес вноса на плодове и зеленчуци от Полша, обяви руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Забраната е въведена заради нарушаване на изискванията за сертификация, както и заради открити карантинни обекти в продукцията, поясни помощник-ръководителят на службата Алексей Алексеенко.

Полша е най-големият световен износител на ябълки и основен доставчик за руския пазар. Забраната може да доведе до поскъпване на ябълките от ниския ценови клас в руската търговска мрежа, тъй като 50 процента от тях идват от Полша, посочи говорителка на търговска верига „Метро“.

Полските плодове и зеленчуци в руските магазини са между 3-4 и 15 процента от предлаганите според годишното време и реколтата. Планира се те да бъдат заменени с увеличаване на дела на руската продукция, както и на вноса от Азербайджан, Беларус, Сърбия, Израел, Турция, Аржентина, Бразилия, Иран, Китай и Таджикистан.

След като по-рано тази седмица руските власти обявиха намерението си да въведат забраната, Европейската комисия заяви, че ще "проучи внимателно" основанията за налагането й и ще вземе необходимите мерки.

Според полското земеделско министерство руската забрана е отговорът на Кремъл на санкциите на ЕС срещу Русия. В комюникето се допълва, че това е "политически натиск", упражняван от Русия.

В Туитър пък бе започната кампания под надслов: "Яж ябълки срещу Путин!", която приканва поляците да посрещнат с чувство за хумор ембаргото. Кампанията, подкрепяна от много журналисти, политици и знаменитости, е насочена основно към подпомагането на полските земеделци, които са жертва на руското ембарго.

В акаунта на кампанията в Туитър #jedjablka десетки поляци публикуват снимките си, на които се вижда как ядат ябълка или пият ябълков сайдер. На други снимки поляци представят ястия с плода.

Росселхознадзор съобщи вчера, че може да забрани вноса на цялата растителна продукция от страните членки на Европейския съюз заради редовното откриване на карантинни обекти в европейските доставки.

От днес Русия забранява също така вноса на слънчоглед, соеви зърна, царевичен грис и обезмаслено кюспе от Украйна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пешкокакво по-точно искаш да коментирам? У фейса не съм забелязал да има група "Сдружение американофили", в която потребителите да се поздравяват с американския химн, да се празнува публично 4 юли или коментарите да са на английски. А русофилиски/съветофилски групи има десетки. Освен това не съм забелязал някой да развява американско знаме-------колхозниците искат да убедят себе си че рашата е най-велика и затова непрекъснато го повтарят
82
18
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Александърлошо няма. Пак да кажа - раболепието на тукашните носталгици към съюза и всичко съветско е толкова гнусно, че действително се кланят на путин, ленин, дори сталин. Какво тук значи някаква си България. Стамболов е отричан и плют, а който дръзне да оспори превъзходството на съветския строй и величавата путинска фигура, автоматично става фашист и ***.
81
0
 
10
 
! Отговори
Българин до 111 преди 9 години
О, има ги и много такива, просто се зачети по-внимателно :) Неведнъж дрънкат за 'братския американски народ', спасил ни от 'руско робство' :)))
80
14
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До вернокакво по-точно искаш да коментирам? У фейса не съм забелязал да има група "Сдружение американофили", в която потребителите да се поздравяват с американския химн, да се празнува публично 4 юли или коментарите да са на английски. А русофилиски/съветофилски групи има десетки. Освен това не съм забелязал някой да развява американско знаме, докато тези със сърп и чук се съхраняват прилежно и са по-ярки от българското (ако някой въобще носи българско знаме на Альоша или на пам съв армия)
79
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или ЕС сме кръгли *** или сме марионетки на ония *** американците! С какви санкции ще плашите Русия бе, ***? Трябва само зимата да ни спрат газта и половин Европа ще гръмне - ще фалира промишлеността, а хората ще изпопукат от студ!
78
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕвропа не може без огромния руски пазар,и колкото по-бързо го осъзнае толкова по-добре за нея!-----------какъв огромен пазар бе чук, само 3% от износа на европа е за руския пазар
77
3
 
8
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До ПешкоПешко, на снимката си много секси, да ни си травестутка? Аз съм чел даже "Ябълки антоновки".А ти? Държал съм в ръце писалката и очилата на Менделеев. А ти откъде знаеш, че е имало такъв? Зер днес е модно освен "Уау!" да казват "Периодическа таблица", без да споменават даже името Му. Всъщност, не са му дали Нобелова. Защо ли? Русофобията е старо нещо, днес разцъфва русофилията, даже много американци биха предпочели Путин пред Обонго. В Германия и Австрия учат руски, турците сега радостно
76
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 години
до 99 и 105: както виждаш, има и цъкнати минуси. Което значи, че за някои 'българи' интересите на САЩ или Русия стоят над България. Това са съвременните КирякСтефчовци......
75
5
 
5
 
! Отговори
верно преди 9 години
До Пешко 93,,Волены например кисне предимно в Масква, скоро ще пусне новини на руски по алфа, ама как и да се върти, гз му е все отзад.'' Наистина - кометирай тогава екскурзиите на боко и компания през месец в щатите , или напълнения с чуждици БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - ели пак странното отношение ( ,,Чернобил е вреден , а емриканските бомби с уран полезни '') ?
74
3
 
5
 
! Отговори
Българин до 99 преди 9 години
За да си справедлив, направи такава анкета и за САЩ. Естествено е, че българите обичаме България и не ни харесва агресивната политика и на САЩ, и на Русия. Те се ритат, но ние си патим.
73
16
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Малко показатели на стокообмена между България и Путиния:"При структурен анализ за последните 5 години се забелязва, че най-голям е износът при група стоки: медикаменти, части за автомобили и кари, арматурни артикули, гроздови вина, нефтени масла, електрически акумулатори, санитарна арматура от керамика и др. Над 90% от вноса се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето." Т.е. ако путиния няма ресурси ще изнася дедов
72
4
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ преди 9 години
ЗАВИНАГИ ЗАЕДНОНяма ИЛИ
71
1
 
17
 
! Отговори
Мда преди 9 години
'След като по-рано тази седмица руските власти обявиха намерението си да въведат забраната, Европейската комисия заяви, че ще "проучи внимателно" основанията за налагането й и ще вземе необходимите мерки.'A Европейската комисия защо не проучи внимателно основанията за налагане на санкции, вместо безропотно да се подчини на исканията на чичо Сам? Щеше да установи, че такива основания липсват. Сега се сетили да проучват, когато вече сами направиха гафа.....
70
3
 
14
 
! Отговори
ЯЖТЕ БАНАНА преди 9 години
и протестирайте срещу ОБАМА.ХУБАВО ЗАГЛАВИЕ СУТРИН ЗА НАСТРОЕНИЕПоляците първи ще гризнат дръвцето. Бумеранга ще ги удари по носа.Да им са сладки .... ЯБЪЛКИТЕ НА ПУТИН
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то не мое само да спикаме. Езици много и е хубаво когато една държава подкрепя езика и културата си, а не въвежда в речниците си думи като шопинг и фешан.
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа не може без огромния руски пазар,и колкото по-бързо го осъзнае толкова по-добре за нея!
67
11
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ТКЗСнещо си се объркал сериозно
66
19
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 70,едва ли някой иска лоши отношения с Русия. Просто хората се дразнят на гнусното раболепие, стигнало дори до плямпане на руски, и отвратителното величаене на Путин, изповядвано от нашенските съветофили, не русофили (щото никой от тях не е чел Чехов например, а малцина знаят кой е Менделеев. Виж Ленин е култов). Волены например кисне предимно в Масква, скоро ще пусне новини на руски по алфа, ама как и да се върти, гз му е все отзад.
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравяме,скоро идва зимата...че може и на студенода си ги хрупат тия ябълки полските алкаши...
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе за ябълки не знам, ама нещо друго със сигурност немалка част от поляците ще "хапнат"..., а и не само те!

Спонсорирани публикации