Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша

В Полша призоваха: "Яж ябълки срещу Путин!"
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 10:50, Елка Василева
194
Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от Полша
Снимка: БТА

Русия забранява от днес вноса на плодове и зеленчуци от Полша, обяви руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Забраната е въведена заради нарушаване на изискванията за сертификация, както и заради открити карантинни обекти в продукцията, поясни помощник-ръководителят на службата Алексей Алексеенко.

Полша е най-големият световен износител на ябълки и основен доставчик за руския пазар. Забраната може да доведе до поскъпване на ябълките от ниския ценови клас в руската търговска мрежа, тъй като 50 процента от тях идват от Полша, посочи говорителка на търговска верига „Метро“.

Полските плодове и зеленчуци в руските магазини са между 3-4 и 15 процента от предлаганите според годишното време и реколтата. Планира се те да бъдат заменени с увеличаване на дела на руската продукция, както и на вноса от Азербайджан, Беларус, Сърбия, Израел, Турция, Аржентина, Бразилия, Иран, Китай и Таджикистан.

След като по-рано тази седмица руските власти обявиха намерението си да въведат забраната, Европейската комисия заяви, че ще "проучи внимателно" основанията за налагането й и ще вземе необходимите мерки.

Според полското земеделско министерство руската забрана е отговорът на Кремъл на санкциите на ЕС срещу Русия. В комюникето се допълва, че това е "политически натиск", упражняван от Русия.

В Туитър пък бе започната кампания под надслов: "Яж ябълки срещу Путин!", която приканва поляците да посрещнат с чувство за хумор ембаргото. Кампанията, подкрепяна от много журналисти, политици и знаменитости, е насочена основно към подпомагането на полските земеделци, които са жертва на руското ембарго.

В акаунта на кампанията в Туитър #jedjablka десетки поляци публикуват снимките си, на които се вижда как ядат ябълка или пият ябълков сайдер. На други снимки поляци представят ястия с плода.

Росселхознадзор съобщи вчера, че може да забрани вноса на цялата растителна продукция от страните членки на Европейския съюз заради редовното откриване на карантинни обекти в европейските доставки.

От днес Русия забранява също така вноса на слънчоглед, соеви зърна, царевичен грис и обезмаслено кюспе от Украйна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
21
 
! Отговори
DO 45 преди 9 години
До АнонименА АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ТРЯБВА ДА СИМПАТИЗИРАМЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ............ЗАЩОТО ДА НИ БОМБАРДИРАЛИ ЛИ.....А И КАКВО ТОЧНО НИ СВЪРЗВА С ТЯХ
42
0
 
4
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 46... хм, ами ще видим колко ще поевтинеят... следи цените на полските ябълки по магазините и дай инфо след месец.
41
24
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 44,страшно се развива руската икономика, направо лети. Аз не се сещам нещо да произвеждат руснаците, освен квас и клисави млини. Дори водката им не е най-добрата на пазара.
40
2
 
24
 
! Отговори
Американофоб преди 9 години
То пък полските ябълки едни вкусни ,вкусни ...единственото им качество е че са парафинирани и след консумация *** ви отверстия са добре смазани .....
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До zeusЕ не може вечно зимата да ги спасява колхозниците нали :))
38
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Русия дори печелиС тази глупост Обама и спонсорите му така ще сплотят Русия и Китай, че след 10 години те тотално ще владеят света, доларите ще ги ползваме за тапети, а Щатите ще са едно голямо гето.Да не забравяме Украйна... тя ще е с население 1 милион, другите или ще са избягали, или ще се умрели от глад.-----------след 10 години като дойде светлото бъдеще ще е така, но засега си облепяй стаите с рубли щото те така или иначе не струват и хартията на която са напечатани ...
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До zeusХайде сега си вземи хапченцата :)
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това били санкции. Никаде не е казано, че санкциите могат да са едностранни. И че са мо правителствата на САЩ и ЕС имат право да ги налагат. В частност полша, която най-много врещи (всички знаеме защо) за налагане на санкции, не бива да очаква субсидиране на икономиката и от санкционирания. Смешни са поляците.
35
7
 
12
 
! Отговори
МД преди 9 години
Жалка, жалка страна! Жалко, че и ние сме обвързани с тях толкова години и не можем да се откъснем.
34
4
 
7
 
! Отговори
Виц преди 9 години
Един поляк хванал златната рибка и си пожелал три пъти едно и също желание: Целия китайски народ да дойде за малко в Полша. След третото идване на около 2 милиарда китайци в Полша не останал камък върху камък, само разорана нива. Тогава рибката попитала поляка "Защо ти беше три пъти китайците да идват в Полша, виж какво направиха?", а той отговорил "Те три пъти дойдоха в Полша, но шест пъти минаха през Россия"
33
2
 
24
 
! Отговори
zeus преди 9 години
ЕС сериозно трябва да преосмисли политиката си като цяло, най-вече да следва собствените си интереси, а не тези на САЩ. Очакваните загуби за ЕС при това ниво на санкциите са 100 милиарда за следващата година, след реципрочните санкции на Русия сигурно ще станат повече. Да не забравяме, че Путин още не е използвал най-силното си оръжие - зимата ;)
32
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера защо българина симпатизира на Русия... защото ни е освободила от труците ли? Ама тази Русия вече я няма, комунистите се погрижиха. Какво хубаво сме видели от Русия след това? Нищо. ***.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 24И китайската икономика беше на нивото на италианската преди години, а сега е РЕАЛНО номер ЕДНО в света. Като сложим факта, че отношенията Русия-Китай се сближават, а руската икономика се развива с добри темпове, скоро Италия няма да има икономика, а руската и китайската ще са първите две по важност.---------ферари ще бъде заменено с чайна уол :)
30
1
 
6
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До РониCarling darling... пийни си едно ябълково сайдерче за отпускане, напрегнал си се!
29
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета коментарите и се чудя ли чудя. Може ли да се радвате на такава глупост сътворена от ***?В крайна сметка санкциите са печеливши за гражданите на ЕС-цените на плодовете и зеленчуците ще паднат.Мухахаха пак им е вътре на ***.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зимата идва Европа да му мисли за всичко което изра в последно време ,да си носят последствията
27
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха вече и Полша се граври с колхоза баси кефа :)))
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТе ако нямаха природни ресурси да са живи умрели.....AKo, ама имат, а ти ще лижеш на соломончо паси стафидките
25
17
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Мужиците сериозно са решили да минават само на газ и нафта :))))БухахахахахахахахахИ на преорентиран внос от Латинска Америка и Азия БухахахахахаЮгоизтока на ЕС само печели от това Бухахахахаха
24
28
 
2
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
Чета коментарите и се чудя ли чудя. Може ли да се радвате на такава глупост сътворена от ***?

Спонсорирани публикации