КТБ беше с неустойчив бизнес модел, смята Хампарцумян

Това обаче било изолиран случай
Обновена: 13 авг 2014 14:13 | 13 авг 2014 09:54,
64
КТБ беше с неустойчив бизнес модел, смята Хампарцумян
Снимка: архив, Булфото

Случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) показва, че банката е с неустойчив бизнес модел и е избран път на бърз растеж, който не е донесъл успех, коментира пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Още по темата
Той посочи още, че избирайки своята банка, потребителите трябва да преценяват всички обстоятелства, а високите лихви са сигнал за по-голям риск. Банкерът коментира още, че за КТБ е имало много информация по медиите, на базата на която някои граждани преценяват, че е рисково да си държат парите там, а други разглеждат тези данни като застраховка за средствата им.

За Левон Хампарцумян обаче КТБ е изолиран случай за българската банкова система. Той цитира и думи на бившия премиер Пламен Орешарски, който признал, че банката е „особен случай”.

Лоша банкова практика е да не се покрива пълният размер на кредита със залога, смята банкерът. Има техники банките да се предпазят от шокови кризи и повечето банки в България работят по този начин, категоричен беше още той.

Дали КТБ ще заработи, ще може да се прецени след оценката на одиторите, обясни Хампарцумян. Той коментира, че ликвидна подкрепа от държавата се дава до 72 часа, „без въпроси, без да се интересуваме какво става в банката”, за да бъде овладяна банковата паника. След това паниката спада и банката продължава своята работа.

В случая с КТБ този момент е изпуснат и сега се прави детайлен анализ, който да покаже какво е състоянието на банката и как най-добре да се съхрани това, което е останало. Според Хампарцумян одиторите в КТБ ще бъдат готови със „суровия доклад” до средата на септември и на базата на тези данни БНБ и правителството ще могат да търсят решение за банката.

Според банкера Международният валутен фонд (МВФ) „без много шум ще даде техническа помощ” и по отношение на КТБ. Искането на БНБ Фондът да анализира финансовата система, както и първите стъпки за въвеждането на банков съюз, са начинът да бъде възстановена репутацията на централната ни банка.

„Това е по-добре, отколкото някакъв комитет, който няма достъп до документите заради банковата тайна, и невинаги имат компетентност”, коментира още Хампарцумян, визирайки идеята на работодателите и синдикатите специален комитет да анализира ситуацията в КТБ.

Най-драматичният сценарий за КТБ ще е ликвидацията на банката, но има и други варианти, като например „добрите активи” да работят и да печелят, което ще позволи да бъдат изплащани депозитите и надгарантираните нива от 100 хил. евро в максимално близък до стойността им размер, смята Хампарцумян.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Депозант преди 9 години
Да ме прощаваш Ле' чо, за драстично по-високи лихви ли говорим или за такива дето я има процент, два я не? Дори ти да ми предложиш например лихва 15% няма да ти дам и лев, но такова нещо няма. След като си председател на Банкова та асоциалция ако не се лъжа защо не посъветвахте колегите си от КТБ да обравят "БИЗНЕС МОДЕЛА" или пък по-навреме да ги докладвате на БНБ да вземат мерки да не се стига до подобен резил. Нашият народ има една поговорка "Като се обърне колата - пътища много".
48
0
 
3
 
! Отговори
Безимен преди 9 години
Хайде, хайде. Поредният по темата как вложителите, заслепени от локомия, не са преценили риска... А къде да си държат парите??? В гръцките и италианските банки може би?! Я стига дрън-дрън и прах в очите. Уважавани банкери и финансисти в хор твърдят, че проблемът не е в самата банка, а криминално-политически, изкуствено предизвикан, но разрешим без никакви сътресения за данъкоплатеца, лесно и бързо! Но на лошите им трябва още време за промиване на мозъци, а и разчитат, че всяко чудо за 3 дни.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки знаеше какво е КТБ, обаче високите лихви се ослаждаваха на депозантите докато другите баламурници взимаха 2 пъти по-малко лихви. Ц. Василев и Пеевски бяха много лоши, но пък даваха добри пари, нали така? Както печелиха, депозантите сега да бъдат така добри да понесат отговорността т.е. загубите си.
46
0
 
6
 
! Отговори
Пърцунян Пръцков преди 9 години
Този намазан "разбирач" да ми отговори защо булбанк искат 22% лихва за кредит?И каква е линейната връзка на процента с неговата заплата?Излезе и той от дупката да се изплюе по темата
45
0
 
0
 
! Отговори
KTB Supporter преди 9 години
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯvizte: *** zasedatel com
44
0
 
4
 
! Отговори
булба преди 9 години
чакаи от един химик да ти управлява парите.моля сменете му снимката на този защото ми се повръща от него.от мен няма да види един лев в неговата банка.ако имам ще си ги ям и пия ,но на такива хищници няма да ги дам.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
bloomberg/news/2014-03-11/unicredit-posts-record-loss-on-bad-loans-goodwill-writedowns.htmlUnicredit, банката на Левон със загуба от 15 милиарда евро за тримесечие. За 3 месеца 15 милиарда евро загуба. Не първата, а поредната. Добре че Италия като държава налива непрестанно пари в Уникредит, иначе щеше да си безработен химик.Браво Левон, много устойчиво развитие на Уникредит, грохнала докрай, помпана с държавна помощ е Уникредит.Най-добре млъкни, гащите ти са оцапани.
42
0
 
1
 
! Отговори
Петя преди 9 години
Да онагледим тъй наречения БАВЕН РАСТЕЖ - промоционална лихва 1,5% НА МЕСЕЦ, годишен процент разходи - 23,71% Източник: vimax.bg/kupi-na-izplashtane
41
0
 
2
 
! Отговори
bezime преди 9 години
Ето един наистина според мен честен анализ каква банка е КТБ добре е да го прочетете , за да видите и друга гледна точкаnovinite.bg/articles/76124/Quo-vadis-***--chast-parva
40
1
 
9
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Този виц е измислен за Левон Хампарцумян. Върви Моше - богат евреин по пътя и хвърля пачки долари. След него върви арменец- банкера Левон, събира пачките и му ги дава. Повярвахте ли на Хампарцумян.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 33то голям акъл трябва,вземаш парите на хората на депозит на по 2-3 процента и ги раздаваш на 10-15,и двоикаджия по математика би се справил/ зора е да имаш кои да те вкара в кацата с меда,а тоя левончо вече е потънал в меда целия и не му се излиза
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука пак някои здраво трие,що го защитавате бе,за затвора е уронва престижа на банката,има приет такъв закон ако не знаете,утре трябва да има бърз процез без право на защита
37
1
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПЛЮЙ СЕГА ПО КТБ СЛЕД КАТО ВИДЯ, ЧЕ ПРИКЛЮЧИ!!!А ПРЕДИ: НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ БАНКОВАТА СИСТЕМА Е СТАБИЛНА БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ НАГОВОРИ ТОЯ!
36
0
 
3
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До Анонимен от 37Арменец е... ако питаш каква е разликата, не съм сигурен.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
депозите могат да ви ги изплатят и изцяло но няма срок за изплащането,може внуците ви да вземат последните суми,на месец примерно по 20лв без да плащат лихви
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
арменец дава ли акъл мисли. Той с костов продадоха БГА балкан на еврейте за стотинки и направиха си банка
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя и тои сигурно е евреин,само те са такива мазни
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има много хора за разстерл в тази държава и точно тези хора държат милиардите, откраднати от народа.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добре работи с чуждите пари,има акъл човека
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова злоба не съм виждал скоро??И тоя тип се показа на хоризонта, кога ли ще изревът и неговите клиенти?Защо той нарича хората лакоми и алчни? Къде да си държиме парите, в къщи ли? В кой век живееме? Много ми падна в очите това чудовище!!!!

Спонсорирани публикации