Джулиан Асанж е готов да се предаде на полицията

Създателят на WikiLeaks има здравословни проблеми и се нуждае от помощ
Обновена: 18 авг 2014 14:22 | 18 авг 2014 12:58, Елена Кирилова
19
Джулиан Асанж е готов да се предаде на полицията
Джулиан Асанж. Снимка: архив Ройтерс

Създателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж обмисля да напусне еквадорското посолство, в което живее, и да се предаде на полицията, предава Sky News.

След като прекара две години затворен в сградата, намираща се в центъра на Лондон, австралиецът ще даде пресконференция по-късно днес, на която се очаква да обяви следващия си ход.

Твърди се, че основателят на WikiLeaks се нуждае от болнично лечение, свързано с неговите сърдечни и белодробни проблеми. Но при непрестанното му наблюдение, откакто поиска политическо убежище от Еквадор през юни 2012 г., и наличието на полицаи, които патрулират около посолството денонощно, той ще бъде арестуван в мига, в който напусне сградата.

"Господин Асанж даде интервю за вестник вчера, в което звучеше много отчаян“, разкрива кореспондентът на Sky News Мартин Брънт. По думите му от интервюто става ясно, че Асанж има сериозни здравословни проблеми.

"Той твърди, че има сърдечни, белодробни проблеми, лошо зрение и високо кръвно налягане, а всичко това е резултат от двете години в посолството на Еквадор“, допълва журналистът.

Брънт твърди, че Асанж първоначално очаквал, че в рамките на няколко месеца ще бъде намерено дипломатическо решение на неговите проблеми.

43-годишният мъж е разследван от американските власти от 2010 г., когато сайтът WikiLeaks публикува секретни военни и дипломатически документи.

Той получи политическо убежище през 2012 г. Освен това в Швеция е издадена заповед за ареста му по обвинения за сексуално нападение над две жени. Асанж обаче отрича обвиненията.

Създателят на WikiLeaks твърди, че не иска да иде в Швеция, защото се страхува, че ще бъда екстрадиран в САЩ, където ще бъде разпитван.  

Още новини за технологии четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: WikileaksДжулиан Асанж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
циника преди 9 години
Иначе странно как за Асанж,който захранваше медиите с наготово с инфо, сега същите тези медии не проявяват никакво съчувствие и не предприемат никакви кампании в негова защита.В същото време тези медии гърмят на висок тон в подкрепа на оня *** Кобляков, който се правеше на французин и онзи още по-голям *** - березовски. Какво говоря, бе - изобщо не е странно. Толкова е предвидимо!
15
1
 
7
 
! Отговори
Станислав преди 9 години
Съсипаха поредния велик човек
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До а защо?А КОЙ да го изнесе и къде?
13
2
 
3
 
! Отговори
а защо? преди 9 години
Не е ли възможно да го изнесат с дипломатически автомобил? Това се чудя откак влезе там?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксТи май си живия пример на последното от твърденията си.
11
3
 
30
 
! Отговори
циника преди 9 години
това, което ще се случи с Асанж ще тежи на съвестта на всички нас,които иначе помпозно твърдим че живеем в ерата на някакво гражданско общество.Как точно ще се намерят хора,които да са готови да си слагат главите в торбата и да се борят,когато същите тези хора получават като отсрещна реакция от страна на обществото бездушие,апатия,бездействие. Не е достатъчно само да ходиш на работа,да изкарваш някакви пари и да си гледаш семейството.Доста повече е нужно,но хората не сме готови да жертваме.
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не го бива, като повечето ниграмотни ав$$$$$$таеуиоралийци!
9
1
 
4
 
! Отговори
bez преди 9 години
Horata sa ovce. No te gubyat ot svoyata tapota. A kato se usetyat, shte e kusno! No na *** ne mojesh da pomognesh. A i ne tryabva.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От друга страна ако му прилагат микровълновата фурна, то разболяването му в затворено пространство е неизбежно, както на всеки, на който прилагат това. Какво е микровълновата фурна?
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве кво е това посолство да не може да се справи с такива елементарни работи?!!! Явно гостенина е поомръзнал на домакините, а средства за безлекарно лечение, при това работещи - колкото щеш!Само трабва да си понапазарува от интернет, не вярвам да са обсадили и да проверяват всекидневните доставки на храна и необходими неща. Да не би посланика да живее в окупация и да не може да излиза навън?!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо бе хора, защо говорите против предател, та той е като вас?! Шегичка, той е предал големи хора, а не обикновени и бедни, не е като вас, той не е герой.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как не Ви е срам да пишете такива небивалици, че американците ще го измъчват! Те изобщо не са такива хора! Те са демократи! От цял свят хората се стремят да отидат в Америка и бленуват американската мечта! Специално за Сноудън, от сигурен източник знам, че ще го изпратят на санаториум в Гуантанамо. Запазили са му цял етаж за да не се чуват радостните му писъци. Ама дали пък Обама не го закри този курорт, както казваше? Нищо, и така да е има десетки други по цял свят.
4
3
 
32
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Със сигурност е по-добре да умре в посолството, отколкото да го предадат на американците, които доста ще го мъчат преди да умре от "сърце"
3
3
 
47
 
! Отговори
me преди 9 години
Асанж е изключително интелигентен човек. Жалко, че се оказа заложник на лицемерието на световната политика. И на слабостта на Европа. Разбира се, и той, и Сноудън са направили каквото са направили, защото са вярвали в него и вероятно биха повторили. Жалкото е за нас, че не можем да осигурим на хора като тях, светът, който заслужават.
2
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се сети и този пияница, че не е добре да играеш по свирката на путиня.
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега да видим кон боб яде ли....

Спонсорирани публикации