Банките да търсят спасение от пазара, зове Хърсев

Печатането на нови банкноти е рутинна процедура, смята икономистът
Обновена: 21 авг 2014 14:14 | 21 авг 2014 11:37,
8
Банките да търсят спасение от пазара, зове Хърсев
Снимка: Телевизия Bulgaria on Air

Банките и вложителите трябва да се научат, че решение на кризисни ситуации трябва да се търси първо на пазара и с пазарни механизми, заяви в ефира на Bulgaria on Air икономистът Емил Хърсев, член на експертния съвет към работодателските и синдикалните организации, който анализира ситуацията около КТБ.

Експертът посочи, че ползването на публични средства по принцип трябва да е последната инстанция за спасяването на банкова институция. Примерите обаче не само у нас показват, че търсенето на подкрепа от държавата е първата реакция на банките, заяви икономистът, давайки за пример ситуацията около португалската банка Espirito Santo.

Според него при КТБ ползването на публични средства също е един от вариантите за оздравяването й. От експертния съвет обаче смятат, че КТБ може да бъде стабилизирана с частни средства.

За бъде реализирана тази идея, трябва да се изработи пакет от действия, които да гарантират, че, веднъж „освободена от особения надзор“, банката ще заработи и ще се стабилизира, а „няма да изпита отново онези проблеми, които доведоха до поставянето ѝ под особен надзор“, обясни Хърсев.

Икономистът коментира и публикуваната преди дни обществена поръчка на БНБ, свързана с отпечатането на банкноти. По думите му това е рутинно действие на централната банка. „Една от основните задачи на БНБ е да снабдява обращението с банкноти. Тези банкноти, които се печатат, попадат в нейните трезори – т.е те не се пускат в обращение“, коментира икономистът.

Основната част от парите в обращение са тези по сметките в банките, обясни експертът. Според него БНБ е обявила търга и под влияние на банковата паника в края на юни, когато имаше масирано теглене на пари от банките. „Сумата от 1 млрд. лева, с която намаляха парите по депозитите, е пренебрежимо малка. Тя представлява 1/45 част от всички спестявания в банките“, допълни той.

Друго основание за отпечатването на нови банкноти е износването на хартията, поясни Хърсев.

Ситуацията около КТБ можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: КТБЕмил ХърсевBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
3
 
! Отговори
info. преди 9 години
Този на снимката заедно с ортака му Костов са едни от най големите далавераджии на прехода.Откраднаха милиарди с така нареченият външен дълг
6
0
 
4
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 9 години
Крадеца дава примери от 90 те години как да се откраднат едни пари и да няма виновни ............... това е НАЙ големия експерт по кражби .......
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закона за защита на депозитите не действа торпилиран от шикалкавенето на БНБ и псевдоексперти като този. Това е главното което интересува хората, които са вложили своите пари в банките и които скоро ще изтеглят своите спестявания.
4
0
 
6
 
! Отговори
ОФШОРКАТА ХЪРСЕВ преди 9 години
да влиза в затвора и от там да дава интервюта
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, писна ми от експерти закърмени с ленинската политикономия
2
0
 
9
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
хърсев ни обяснява, че банкнотите са нещо като въжетата на асансьорите, само спирачките от сурване нанадоле де са- не ни каза. другаря "финансис може ли да ни обясни и как се раздават банкови лицензи, или вече е забравил как става тая работа?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Друго основание за отпечатването на нови банкноти е износването на хартията, поясни Хърсев.-------------Според мен хартията се е поизносила ...

Спонсорирани публикации