Русия се кани за огледални санкции срещу ЕС

Медведев не изключва и затварянето на руското въздушно пространство
Обновена: 8 сеп 2014 15:38 | 8 сеп 2014 10:10, Миглена Иванова
290
Русия се кани за огледални санкции срещу ЕС
Снимка: архив, БТА

Руското правителство вероятно ще въведе огледални санкции срещу Европейския съюз (ЕС), ако Брюксел разшири ограниченията срещу руската икономика, предупреди премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за в. Ведомости, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Ако бъдат въведени нови санкции, свързани с енергетиката, както и допълнителни ограничения към нашия финансов сектор, ние трябва да отговорим симетрично", коментира Медведев.

Той не изключва и въвеждането на ограничения за преминаването на самолети над територията на Руската федерация.

"Ние вярваме, че имаме приятелски отношения с нашите партньори, така че небето над Русия е отворено за полети, но ако ние сме ограничени, трябва да отговорим“, посочва още той.

Медведев изтъква, че ако западните превозвачи не могат да ползват руското въздушно пространство, някои от тях на практика ще бъдат доведени до фалит, тъй като и без това са в затруднено положение.

Още по темата
„Надявам се, че нашите партньори ще бъдат по-умни“, заключава Медведев в интервюто.

Руският премиер обаче не изключи възможността в бъдеще да бъдат снети ограниченията за внос и на други храни, освен за млечните продукти без лактоза. Той изтъкна, че правителството не иска да навреди на гражданите, но че трябва да се опита да използва ситуацията „в интерес на страната и нашата икономика“.

Медведев казва още, че войната на санкции не спомага за установяването на мир в Украйна, а напротив, застрашава системата за сигурност в света. Той изразява надеждата си, че украинската криза „ще бъде уредена с добрата воля на украинското ръководство“.

Същевременно световните агенции съобщават, че днес най-вероятно ЕС ще разшири санкциите срещу Русия въпреки постигнатото примирие в Украйна. Предвижда се разширяването на списъка с компании, които няма да имат право да набират капитал в Европа. Сред тях са държавните петролни компании Роснефт, Транснефт и Газпромнефт, както и три компании от военната индустрия – Oboronprom, United Aircraft и Uralvagonzavod, пише WSJ.

Предвижда се забрана на продажбите на руските технологии с двойна употреба в ЕС.

Изданието припомня, че европейските лидери изтъкнаха, че може да не въведат новите санкции, ако се представят доказателства за спазването на мирното споразумение в Украйна и се намери политическо решение за прекратяването на кризата в страната.

Според Еврокомисията за набирането на такива доказателства е необходимо въвеждането на постоянен мониторинг на руско-украинската граница и оттеглянето на въоръжените групи от Украйна, включително и на руските сили, които действат на територията на страната. Примирието обаче е застрашено заради продължаващите боеве в няколко града в Източна Украйна.

Още световни икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
5
 
28
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 142. Кой цял свят е против Русия бе, да не би САЩ и европодогите да са целия свят. Да не говорим че някои страни от ЕС не са съгласни изобщо с тези санкции. Цяла Азия е с Русия, също и Лат. Америка и държавите от Европа които не са имали глупостта да влезнат в ЕС. Турция, както и доста арабски страни също. Целия свят бил против Русия, айде като пишеш мисли малко. А, и в БГ език няма думи, които в множествено число се пишат с "й" накрая. Хем неграмотни, хем акъл давате!!!
154
12
 
10
 
! Отговори
trafoPOST преди 9 години
Какво значи "огледални санкции"? ЕС спира мерцедесие за Русия и Русия спира Ладите, така ли? Белгия спира стридите и Русия спира пирожките? Не разбирам Руснаците не могат дори нефта и газа само да си го извадят, ами разчитат на холандци и англичани. Дори танковете им са с двигатели Волво, а тренажорите им са Сименс. И защо, и санкициите на запада и санкциите на Русия, наказват руските граждани?
153
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
201 Не си след като защиваш империалистическите и амбиции , отдавна приключиха останалите Империи Одисей 1
152
2
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
До Одисей 1Ne me kvalificirai ako obi4a6...btw izob6to ne me e*e v koi vek si i koi kade te vru6ta. Az sm v 21. Rossiq su6to! ;-)
151
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
199 Защо ти какво предлагаш латинописача , да се съгласи Европа с анексията на чужда суверенна територия , това ли предлагаш , дай да се върнем в 19 век ,а може и по назад . Одисей 1
150
2
 
13
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Надявам се, че нашите партньори ще бъдат по-умниKum momenta ne demonstrirat mnogo akul...
149
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
197 Чакай кой е Медведев да се меси в чужда държава , от къде накъде руснаците ще определят външната политика на Украйна и ще нареждат в какви съюзи да влиза ив какви да не влиза .Одисей 1
148
10
 
17
 
! Отговори
До Василев преди 9 години
Русия ако една година не получава от Европа пари срещу суровини е банкрутирала...Парите са хартийки, ако не ги призават. Кому са нужни долари в Русия - на продажните олигарсите, за да ги внасят в американски банки и харчат на запад. Където живеят, защото ги е страх от народа. Суровините са основа на икономиката. Руснаците ще си ядата хайвера, ще си пият водката и ще си наливат евтин бензин. Да, ще трябва да се лишат от швейцарски часовници десетки хиляди $ с китайски механизъм 5 $.
147
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВОТО СЕ ПОВИКАЛО-ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО...
146
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анониме дрънкаш глупости
145
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕвропа е по зависима от Русия, отколкото Русия от Европа
144
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкциите на ЕС и САЩ са менталиви, а Русия им дрънна истински. Това е разликата.
143
14
 
7
 
! Отговори
Макаров преди 9 години
До славянин 172Аз не съм хитър ами ти с тоз руски реотан не стопляш ! Както за умрелия х-й не важат сантиметрите , така за тоталиризма не важат процентите !Набий си го в главата , ако има нещо в нея!!!!!!!
142
8
 
26
 
! Отговори
666 преди 9 години
Българинът казва:Каквото повикало това и се обадило!Какво повече да се каже за *** от ес.
141
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много приятна новина! Русия ще затвори въздушното си пространство за ЕС, САЩ и прочее... После в отговор ЕС, САЩ и прочее ще затворят въздушното си пространство за Русия... Кеф! С всеки отговор на санкции Русия сама задълбочава ефекта от санкциите за себе си! Да не се окаже скоро, че СССР е бил в пъти по-отворен за света и към света от Русия! Страхотни са тези руснаци!!! Герои! Навремето рисуваха СССР като голо ангелче, запасано с пищови и бомби... Сега може да е примерно Хитльо с руски щандарт
140
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевМи аз най-вероятно съм *** ама без суровини кво ще произвидеш? Но пък и ти си платен *** така че какво ли се занимавам.
139
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Призовавам офисния планктон да спре да дреме пред компа и да се повготви за честване на 9 септември- 70 години от народното въстание! Утри с букети пред паметниците на най-великия ръководител на България Тодор Живков, партизаните и славната Червена армия -освободителка. Снимки задължително, нали знаете че трябва да се мисли за утрешния ден. Демокрадцията умре, ако не ви и ясно - скоро ще ви се изясни.
138
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надявам се, че нашите партньори ще бъдат по-умни, заключава Медведев...Какъв наивник! Безмерна алчност и патологична простотия владее ЕС и САЩ. Вижте тези смешковци Барозу-марозу, Ромпой-колбасаря, Алабама, само физиономиите им ги издават. Имат късмет, че не са по време на бай Сталин, че онзи с мустаците щеше да ги отнесе като бясна крава теленцето си. Тогава Хитлер обра колая, но той си е виновен щом шефовете на разузнаването му бяха английски агенти.
137
2
 
1
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
То пък го изтрили офицера...
136
6
 
5
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
175Не само интересите, ами и аватара ми ако не забелязваш са ***, защото това е уважението ми към *** като теб. Останалите държави за твое сведение се ИЗВИНИХА за действията си в Чехословакия, само *** като теб се гордеят. И е доста по-вероятно с мойте данъци да се плаща твоята пенсия...***

Спонсорирани публикации