КЗП ще съди телекомите заради таксите при спиране на договор

И 3-те компании въвели неравноправна клауза
Обновена: 15 сеп 2014 14:19 | 15 сеп 2014 14:15, Екип на Investor.bg
27
КЗП ще съди телекомите заради таксите при спиране на договор
Снимка: архив, Reuters

Комисията за защита на потребителите (КЗП) завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора у нас. Причината са прекомерно високите неустойки при прекратяване на договорите по желание на клиентите, съобщават от регулатора.

Проверката на Комисията е установила, че и трите компании са въвели една и съща неравноправна клауза в общите условия на срочните договори за предоставяне на мобилни услуги. Те предвиждат клиентите да заплатят като неустойка всички месечни такси до изтичане на срока на договора в случай на прекратяването му по тяхно желание, независимо по каква причина.

В този случай обаче, ако потребител поиска да прекрати договора си заради лошо качество на услугите или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, той е задължен да заплати на оператора необосновано висока неустойка, смятат в КЗП.

Още по-фрапиращи са случаите, когато клиентите плащат предвидената неустойка при смяна на адреса и невъзможност на оператора да доставя услугата на новото място.

От КЗП уточняват, че клаузата за неустойката при прекратяване на договор попада в хипотезата на текст от Закона за защита на потребителите (чл. 146, ал. 2), който се отнася за предварително изготвени клаузи, върху чието съдържание потребителят не е имал възможност да влияе.

В този смисъл и неустойките се разглеждат от Комисията като неравноправни клаузи, тъй като принудително обвързват потребителя и водят до явно неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора.

Комисията е изпратила писма до трите оператора, в които им е представила направените констатации и е дала препоръки за коригиране на неравноправните клаузи в определени срокове. Компаниите обаче не са се съобразили с препоръките и по тази причина КЗП завежда колективни искове срещу тях за прогласяване на въпросните клаузи за нищожни.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 9 години
нау4етее ги наред не некви си клоуни да ти се хилят насре6та като им се обади6 всеки има права на тоя свят независмо на кои операторс мтел или виваком или теленoр с това трябва да се саобразват.Обаждам се насре6та една ми се хили се едно 4ее пияна срам няма ли тоя народ пла6таме като попове ако са им малко парите да ги дигат
16
0
 
0
 
! Отговори
срамни преди 9 години
интересно мие колко ли пари искат та се налага да си ползвам два модема 6тото единия забива а другия поддържа ниска скорост ей сега сам на тест той ми подддържа скорост на половина та интересно мие кои я ползва аз не сам но явно някои сия полза да муе честита а аз скоро щеви се обадя и да им дам добар урок на етика или ще изхварля модема в кофата за *** там кадето муе мястото срамно е из тия градове като лове4 да спят заради това 4е пла6таме
15
0
 
6
 
! Отговори
жалки са преди 9 години
последния път като си идвах в БГ си използвах чуждия номер, защото се оказа, че роуминга ми излиза по-евтин отколкото една прима и поминутното отчитане. ... та какво да коментира човек
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вероятно съдът ще се произнесе с решение по въпроса,след около десет години.Дотогава ще разчитаме на фалита на телекомите.Та нали Виваком е на Цветан Василев.Тази масирана реклама по всички телевизии на Виваком с този ненормалник Димитър Павлов не е ли много съмнителна,за зарибяване на клиенти и след това много им здраве.
13
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
neznam ama kato xodq da pla6tam telefana postoqnno skandali xorata psuvat i se vazmu6tavat ,posledniq pat edin obigran (konsultant) zarebqva6e vazrastna jena bez vsqkakva jalost takiva laji drapna 4e svqt da ti se zavie,ma staricata izleze s akala si i ne podpisa i kaza 6te se konsultiram s rodninite i onq udari na kamak xa,xa,xa
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Не се изказвай неподготвен.Такава клауза отдавна няма в договорите.След изтичане на срока,договора става безсроче и може да се прекрати по всяко време.
11
0
 
19
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Сетиха се най-сетне. Аз колко жалби изписах по този повод.Откъде на къде ще платиш всички такси до края на договора, след като си прекратил договора и не си ползвал услугите им????
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чак сега ли се сети КЗП да го направи това, то тази практика е от край време при мобилните оператори!!!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 16Виваком малко по малко ги махам. Няма по нагли от тия
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Телевизия и интернет и телефон още 11 месеца и ако пропуснете след 11 месеца да дойдете и да прекратите, ви се подновява автоматично отново за 1г. Може ли да си представите? Значи, не трябва те да ме извикат да подпиша договор а се самоподписвал!! Сега плащам въпреки, че не живея на адреса и чакам още половин година да ми изтече договора, за да го прекратя и броя месеците, за да не прескоча, че отиде още една година да плащам.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купих си ново жилище и 4 месеца, преди да се преместя, докато траеха ремонтите и обзавеждането отивам във Вива ком , на които съм клиент 14г. ползвам, интернет и телфон и от година и нещо цифрова телевизия, та отивам и ги питам дали имат оптичен интернет на новия адрес, където ще се местя, казаха че нямат. Казах, добре след 3- 4 месеца, значи ще трябва да прекратим договора и ще се преместя при друга фирма. Отговора бе, че преди един месец, тъй като не съм заявил желание за прекратяване договора ми бил самоподновен! Нямало как да не плащам! Добре кога изтича питам? Телевизия и интернет и теле
6
0
 
14
 
! Отговори
сс преди 9 години
Дано стане факт това. Крайно време е.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
същото е и с кабелната телевизия и интернет, нормално е 2-3 месеца неустойка, но година и половина всички такси ?!??
4
0
 
33
 
! Отговори
бла преди 9 години
Жми да те лажем.... тия от комисията са умрели от скръб !!! 3 жалби съм пускал когато тия гадове от Мтел имаха проблеми със сметките и фактурите преди години и ми нашихана 600 лева телефон при положение, че телефона ми повече от 7 години винаги е спиран при правене на 70 лева лимит ! Тиа гадове ми пращаха сметки за по 100 и кусор лева и като попитах кво стана с лимита бе вие луди ли сте ?!!? Отговора беше, че това не било официална услуга а по усмотрение на оператора...
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички сa рекетьори.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да осъди и банките за огромните неоснователни такси при закриване на сметка.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проверете и банките,там направо свят ще ви се завие,не говоря за бързите кредити а точно за банковите институция,правят си каквото искат,изтеглих кредит,плащах го 5 год и ми останаха 3,имах затруднение но не съм закъснял и исках да ми дадат 1г да плащам само лихва,казаха че трябва да съм закъснял че да искам разсрочване,невнесох два месеца и пуснах молба за разсрочване,отговора беше става предсрочно изискуем от 32 000 на 65 000 с тксите/ честито на печелившите

Спонсорирани публикации