Русия възстановява космическата база в Крим

Това не е капан за Запада, увери Москва
Обновена: 16 сеп 2014 14:12 | 16 сеп 2014 11:36, Елка Василева
286
Русия възстановява космическата база в Крим
Снимка: архив, Reuters

Плановете на руската федерална космическа агенция Роскосмос за възстановяване в Крим на база за подготовка на експедиции на Международната космическа станция /МКС/ нямат никакво отношение към политиката. Това твърди ръководителят на Научно-изследователския изпитателен център за подготовка на космонавти „Гагарин“ Юрий Лончаков.

По-рано западни медии съобщиха, че възстановяването на базата в Крим е коварен план на Москва, в резултат на който Западът ще трябва да счита Крим за част от Русия или да се откаже от МКС.

„Днес нашият център има възможност да възстанови и разшири базата за специална подготовка и рехабилитация на космонавтите, която първоначално беше създадена за това – преди 50 години, когато с това се занимаваха Юрий Гагарин и неговите другари от първи отряд“, разказа Лончаков пред „Российская газета“.

След разпадането на Съветския съюз базата, която се намира на брега на Черно море близо до град Евпатория, беше предадена на Украйна.

Преди това космонавтите започнаха да се обучават край Новоросийск и в района на Сочи, а през последните три години това ставаше на язовира на специалния център на Министерството на извънредните ситуации в Ногинск в Московска област. Лончаков изтъкна, че местоположението на създадената преди половин век база има много плюсове за бъдещите космонавти – те могат „да провеждат пълноценни тренировки на море, а не да се ограничават с имитация на приводняване“.

Освен това близо до базата се намира летище „Гвардейское“, което може да приема транспортни самолети с едрогабаритни товари, включително и тренировъчните капсули на спускаемите апарати „Союз“.

„Точно поради тези съображения предложихме да бъде възстановена базата на Центъра за подготовка на космонавти в Крим, така че в бъдеще там да се провеждат отговорни тренировки на международните екипажи. Мисля, че те биха могли да започнат още през следващата година“, добави Лончаков.

За „дипломатически капан“, който руската страна била подготвила на Запада, писа по-рано британският вестник „Таймс“. В материала на вестника се посочваше, че в момента западните космически агенции практически изцяло зависят от Русия, тъй като те достигат до МКС с руски „транспорт“. Следователно Русия има възможност да  „отлъчи“несговорчивите колеги от работа в космоса. Или пък американците ще трябва да ходят в Крим без украинска виза, признавайки по този начин новия дипломатически статут на полуострова.

„Това много прилича на ситуация, в която една двойка се опитва да получи развод, но живее в един и същи дом – единият на първия етаж, другият – на втория, но те са принудени отново и отново да се срещат в кухнята“, цитира изданието думите на експерта по разработка на космически програми в Американския университет /Вашингтон/ Хауърд Маккърди.

Междувременно американската телевизия NBC твърди, че възстановяването на базата в Крим ще бъде само бреме за руския бюджет, след като тренировките в Черно море могат да се провеждат и в Сочи, където космонавтите тренираха по-рано.

САЩ в момента се опитват да преборят зависимостта от руските ракети носители „Союз“. НАСА иска да сключи договор с една от частните американски компании, която да създаде алтернативна совалка за транспортиране на астронавтите до МКС. Кога това ще стане, не е известно.

По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин посъветва НАСА да изпраща своите астронавти в орбита с помощта на батут. Той не изключи също така след 2020 г. Русия може да се откаже от експлоатацията на МКС, пише Newsru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
2
 
! Отговори
Баби преди 9 години
До анонимен! Много им беше удобно на американците да ги загубят - говоря за лентите и филмите.Освен това - още малко за кацането на американците на Луната: На 800 км над Земята има радиационна област (името и е с инициал Д - нямам намерение да обяснявам на незнаещите и ***)- оттам и досега не може да мине човешко същество, ако между него и външната среда няма минимум 2 метра олово. Всеки физик, който е в час, ще се съгласи. ВАЖНОТО Е ЗАЩО РУСНАЦИТЕ НЕ ГИ ОБОРИХА, ЗАЩО СИ ЗАМЪЛЧАХА!
200
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби От NASA официално заявиха, че оригиналните снимки и филми за кацането на Луната са изчезнали. Сега когато китайците кацнат на Луната ще намерят само останките от руския Луноход. И тогава ще лъснат насраните *** на американците. И ще видим как ще обяснят липсата на американското знаме, липсващите лунни модули и електромобили. Между другото, гледах американски фантастичен филм за кацането на американци на Марс. Толкова реално беше направен-еша си няма.
199
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 години
За стъпването на американците на Луната - опашата лъжа и нищо повече. Доказателста: 1. Знамето (американското) се вее, но на Луната няма атмосфера и следователно ВЯТЪР. .2. Сенките хвърляни от " краката" на лунния модул са в различни посоки, а светлинният източник с нашатазвездна система е само един - Слънцето. Следователно - сенките трябва д а са в една посока!! 33. Стъпката в лунния пнясък е ясно отпечатена. Но т
198
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
ДО КОМЕНТАР 260 - ТИ НЕ СИ истинския БОБИ!!! Освен това през 2010 г. Американците изпитаха два пъти безпилотната си совалка Х-32. Първият път през лятото тя прелетя над руска територия и тогава избухнаха големи пожари в подмосковието. И още нещо - малко след това руснаците показаха прототип на своя совалка - КЛИПЕР - за трима космоновти. След това засекретиха проекта.
197
0
 
11
 
! Отговори
колио преди 9 години
До герб27.Те гербаджиите били изключитлно *** бе,когато в Бьлгария се произвеждаше правец82 в Япония и европа не се произвеждаха още персонални комптри празнагербаджиска главо пьрвото копие пригодно за серийно производство на епьл се казваше Имко2 и бе направено в бьлгария.Такаче по онова време бяхме по отворени от Китаиците.
196
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Русия,браво!За пореден път Путин се доказа като най-добрият и далновиден държавник,защитаващ си националните интереси!Въпреки всички усилия на запада и пропагандата,Русия си следва интересите и щът не щът запада ще признае Крим за руски,както си е всъщност!Просто Крим винаги си е бил руски,Путин и жителите на Крим поправиха една историческа несправедливост на Хрушчов!Ако продължават да скачат срещу руснаците американците ще трябва да летят с балони до космоса!
195
0
 
0
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Малко инфо за Крим от американски журналист:youtube/watch?v=kJ_mWtDyBUo&index=3&list=FLd0B203NekrQxdSsfDEHhhA Гледайте много е интересно
194
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
май не ти е известно, че американците имат малка совалка без хора за военни нужди - Х32! Летя 2010 година!
193
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6Отворко , първо чети, а не действай като чукчата! Преди да се отвори парашута, ракетата се преобръща с двигателя напред, и го включва, за да намали скоростта на капсулата с космонавти, после има аеродинамично спиране в земната атмосфера и чак накрая, когато падне скоростта, се отваря парашута. Ако космонавт скочи с парашут от космическата станция, той ще изгори в земната атмосфера, защото скоростта му е много висока - първа космическа.
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13Не казвай никога, казал го е един много умен човек.
191
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМоля? Нещо не чух? Великите американските космически технологии не могат да пратят в момента и един астронавт, защото руснаците им спряха двигателите. Сега ще гледат тъжно звездите, които са на светлинни години от тях. Те не могат да направят един свръхзвуков пътнически самолет, французите им се подиграха, какви технологии, какви 5 лева!
190
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21После СССР се разпадна и не им беше до космически полети. А Буран не е копие на американските совалки, тъй като излетя и кацна сам, без екипаж (т.е имал е компютър на борда), а американските се управляват ръчно при кацане.
189
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21Пояснение: Совалките Шатъл не могат да изстрелват каквото и да било. Те могат да пускат спътници в около земна орбита (с механична ръка), а ако тези спътници имат собствен двигател, може да се запътят нанякъде иначе след няколко години падат на Земята.
188
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕРБСтига бе, нещастници, като не разбирате, не коментирайте!!! Аман от тъпоъгълници! Какво му беше лошо на Правеца? За времето си беше добър компютър. Като му сложих японски процесор на 20 MHz (тогава японците още правеха процесори, ех)ь започна да чертае обемни фигури на AutoCad. А Правец-8 си беше чист Ейпъл. Като го доработих, сина се учеше да програмира на него и си правеше игрички.
187
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 41Нещо не разбрах - кои руски совалки са се взривили, я по-точно?
186
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 61Ало, анонимния, с какво се изстрелва Спейс Екс Драгон, а? С американски ракети с руски двигатели. А сега ще го изстрелват с прашки. Американците си признават,че да разработят нова ракета носител, ще им трябват 6 до 10 години. А дотогава, руснаците и китайците ще са на Марс. И това ако е мощна икономика - не могат една ракета да си направят като хората.
185
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До демократКрим не е на украйна - украйна не си е регистрирала границите в ООН, тя е една измислена държава.
184
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BurgБъди спокоен - астронавтите нямат ракети и не се знае кога ще имат. Сега сигурно ще си направят филм за кацането на Марс, както стана с Луната. А Путин каза: "До 2020 г. на Луната, до 2030 г. на Марс." Този човек си държи на думата, каквото каже го прави. А ако се обединят космонавтите с тайконавтите, космоса ще им се види тесен.
183
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТопчоАйде стига с глупостите. Украйна никога не е имала космическа база в Крим, защото няма космически кораби, космонавти и прочее. Ние имаме космонавти, но те нямат. Каква кражба сънуваш? Базата в Крим е останала от времето на СССР, строена е преди 50 години и сигурно е в развалини. А и какво ли не е останало от СССР - заводите, оръжието на укр.армия, институтите... Нищо ново не построиха след отделянето от СССР, само лапаха. Ама и на това му идва краят.
182
0
 
0
 
! Отговори
щкс преди 9 години
Кухи ***!!!

Спонсорирани публикации