Русия възстановява космическата база в Крим

Това не е капан за Запада, увери Москва
Обновена: 16 сеп 2014 14:12 | 16 сеп 2014 11:36, Елка Василева
286
Русия възстановява космическата база в Крим
Снимка: архив, Reuters

Плановете на руската федерална космическа агенция Роскосмос за възстановяване в Крим на база за подготовка на експедиции на Международната космическа станция /МКС/ нямат никакво отношение към политиката. Това твърди ръководителят на Научно-изследователския изпитателен център за подготовка на космонавти „Гагарин“ Юрий Лончаков.

По-рано западни медии съобщиха, че възстановяването на базата в Крим е коварен план на Москва, в резултат на който Западът ще трябва да счита Крим за част от Русия или да се откаже от МКС.

„Днес нашият център има възможност да възстанови и разшири базата за специална подготовка и рехабилитация на космонавтите, която първоначално беше създадена за това – преди 50 години, когато с това се занимаваха Юрий Гагарин и неговите другари от първи отряд“, разказа Лончаков пред „Российская газета“.

След разпадането на Съветския съюз базата, която се намира на брега на Черно море близо до град Евпатория, беше предадена на Украйна.

Преди това космонавтите започнаха да се обучават край Новоросийск и в района на Сочи, а през последните три години това ставаше на язовира на специалния център на Министерството на извънредните ситуации в Ногинск в Московска област. Лончаков изтъкна, че местоположението на създадената преди половин век база има много плюсове за бъдещите космонавти – те могат „да провеждат пълноценни тренировки на море, а не да се ограничават с имитация на приводняване“.

Освен това близо до базата се намира летище „Гвардейское“, което може да приема транспортни самолети с едрогабаритни товари, включително и тренировъчните капсули на спускаемите апарати „Союз“.

„Точно поради тези съображения предложихме да бъде възстановена базата на Центъра за подготовка на космонавти в Крим, така че в бъдеще там да се провеждат отговорни тренировки на международните екипажи. Мисля, че те биха могли да започнат още през следващата година“, добави Лончаков.

За „дипломатически капан“, който руската страна била подготвила на Запада, писа по-рано британският вестник „Таймс“. В материала на вестника се посочваше, че в момента западните космически агенции практически изцяло зависят от Русия, тъй като те достигат до МКС с руски „транспорт“. Следователно Русия има възможност да  „отлъчи“несговорчивите колеги от работа в космоса. Или пък американците ще трябва да ходят в Крим без украинска виза, признавайки по този начин новия дипломатически статут на полуострова.

„Това много прилича на ситуация, в която една двойка се опитва да получи развод, но живее в един и същи дом – единият на първия етаж, другият – на втория, но те са принудени отново и отново да се срещат в кухнята“, цитира изданието думите на експерта по разработка на космически програми в Американския университет /Вашингтон/ Хауърд Маккърди.

Междувременно американската телевизия NBC твърди, че възстановяването на базата в Крим ще бъде само бреме за руския бюджет, след като тренировките в Черно море могат да се провеждат и в Сочи, където космонавтите тренираха по-рано.

САЩ в момента се опитват да преборят зависимостта от руските ракети носители „Союз“. НАСА иска да сключи договор с една от частните американски компании, която да създаде алтернативна совалка за транспортиране на астронавтите до МКС. Кога това ще стане, не е известно.

По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин посъветва НАСА да изпраща своите астронавти в орбита с помощта на батут. Той не изключи също така след 2020 г. Русия може да се откаже от експлоатацията на МКС, пише Newsru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименквичи шумадиецо ясенси времето е близо
180
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"в момента западните космически агенции практически изцяло зависят от Русия, тъй като те достигат до МКС с руски транспортАми да си развиват своя транспорт, кой им пречи :)))
179
1
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Rossiq 6te vazstanovi mnogo ne6ta ;-)
178
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безродните червени *** съвсем сте го закъсали като дори помощ от брадската ви сърбия мъкнете да марси Български фором предатели си бяхте и такива ще си останете-------------Шало, родолюбеца, айде да научиш първо българския, моето момче. Пък чак тогава да даваш квалификации кой е безродник и кой не!
177
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безродните червени *** съвсем сте го закъсали като дори помощ от брадската ви сърбия мъкнете да марси Български фором предатели си бяхте и такива ще си останете
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименубити 103 хиляди шумадийче а само сърбетата над милионче ваши дани А ние с купони а при вас канибализам
175
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Темелкотакае другарю като нямате свинско да ядете как ще знаеш как се зима мас рупай газ на воля и пей интернационала
174
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
затрихме 8 сърби за един наш...400 000 убити, още толкова инвалиди, вдовици, сираци, бежанци, срината София, купонна система - за по-малко от 70 години славно Царство България , водено от дебилни немски князе ***.
173
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБразилия не изнася храни Аржентина е далече а и са блиски със чичоти Сам Чили същата работа транспорта не е малко Турция не изнася кой знае колко а и има да храни доста народ а дразненето на Америка едвали вещае нешто хубаво за Ердоган
172
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Темелкоза луната намали вотката а кой първи влезе в космоса не е много ясно може и да излезе че от райха са ги изпреварили
171
0
 
24
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Начетох се на глупости. Писна ми от русомразци - ккаажеш им ключовата дума и айде-е, юруш! И от тъпо по-тъпо. Тук все пак вината при подаването на командата е на умната красавица Йолка: защо *** моме, пак неподходяща снимка - изстрелване на "Протон", ама снимка от Ройтерс, а дали тяхен фотограф са го пуснали да снима - друг въпрос. От Крим никога не са изстрелвани такива ракети! Там няма космодрум. Няма и да има - стигат им Плесецк и "Восточный". Засега си плащат изправно на Казахстан за Байконур
170
6
 
2
 
! Отговори
С преди 9 години
До АнонименАко беше по-евтина другарю, защо до сега не я внасяха?
169
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СЗащо трябва да внасят по-скъпа храна? Аржентина, Чили, Бразилия, Турция по-скъпо ли продават от ЕС? Защо сега реват от контра-санкциите като се мислят за толкова незаменими?
168
9
 
0
 
! Отговори
С преди 9 години
До АнонименСтрахотна логика, поздравяваме сценаристите! А инфлацията как ще коментираме? А това, че Русия работи на 4.8% безработица - на границата на производствените възможности? А това, че или трябва да внесат по-скъпа храна или да махнат хора от други сектори, за да ги вкарат в хранителния (интересно)? По твоята логика няма нищо лошо в инфлация, галопираща и хипер?
167
4
 
13
 
! Отговори
Темелко преди 9 години
Не знам как се взима МАС от ПРАСЕ, ама знам, че комунистите първи полетяха в космоса и първи кацнаха на Луната.
166
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАС от ПРАСЕ и Власт от КОМУНИСТ се зимат само по един начин с ДРАНЕ
165
0
 
15
 
! Отговори
Унуфри преди 9 години
До ШопТи понеже си много нормален, затова баба ти взима 50 лева пенсия... Аман от нормални като тебе дето ни докараха дотук...
164
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За икономика като руската ориентирана главно към износ на суровини обезценяването на рублата е идеално-взема си Русия милионите долари и евра на ден от износа си...плаща си заплатите със все повечето рубли които и остават след обмяната че и за Крим ще има нещо...Ние да му мислим с нашия стабилен лев :)
163
0
 
22
 
! Отговори
Темелко преди 9 години
Добре, де... Как? Умът ми не го побира? Как ще строят космическа база, като Полша им спря вноса на ябълки?
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименхич да не е обаче влязахме два пъти в Белград а и затрихме 8 сърби за един наш ако това е спукване от бой моля вярвай на коминтерна а Гоантанамо те чака

Спонсорирани публикации