Зам.-министър: "Напоителни системи" е част от националната сигурност

Изготвена е методика за изчисляване на обществената дейност на компанията
Обновена: 18 сеп 2014 14:26 | 18 сеп 2014 08:43,
1
Зам.-министър: "Напоителни системи" е част от националната сигурност
Снимка: архив, Булфото

Съоръженията на дружеството „Напоителни системи” са част от националната сигурност, а това лято стана ясно колко разрушително въздействие могат да имат водите, заяви в ефира на БНТ зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

Той направи този коментар по повод отпуснатите вчера 4,5 млн. лева за покриването на заплати и осигуровки на служителите в компанията до август включително. "Те не са получавали заплати от юни, а осигуровки не са плащани от по-дълъг период от време”, уточни още Костов.

Според правителственото прессъобщение средствата се осигуряват от централния бюджет. а с тях ще трябва да се гарантира по-добро стопанисване, поддръжка и експлоатация на обектите и съоръженията и "да се създадат подходящи условия за работа на работещите в сектора".

Още по темата
Служебното правителство е предприело и някои мерки за дългосрочно решаване на проблема в компанията. Сред тях е например утвърдената вече методика за изчисляване на обществената дейност на компанията, защото по думите на Костов тя има и печеливши дейности. Ще бъде извършен и одит на задълженията, който да покаже кои са безспорни, допълни зам.-министърът.

След обнародване на решението на Министерския съвет в Държавен вестник средствата, отпуснати от правителството вчера, ще бъдат разпределени от МЗХ, стана ясно още от думите на Костов.

Междувременно синдикалните организации в „Напоителни системи” ще излязат на протестно шествие днес. Очаква се те да връчат своите искания на премиера Георги Близнашки. Работещите настояват не само за изплащането на заплатите си, но и за това старите задължения на „Напоителни системи” да бъдат включени в готвената актуализация на бюджета.

Костов уточни, че задълженията на компанията са трупани в периода 2008 – 2013 година. Те са вписани в Закона за водите и е трябвало да бъдат изплатени до 31 март 2014 година. Това обаче не е било изпълнено.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Напоителни системи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации