Непрекъснато поскъпване на тока не е най-добрият вариант!

Зам.-министър Павлов не очаква свръхаварийност в мрежата при газова криза
Обновена: 24 сеп 2014 14:06 | 24 сеп 2014 12:13,
58
Непрекъснато поскъпване на тока не е най-добрият вариант!
Архив: Булфото

Непрекъснато поскъпване на тока не е най-добрият вариант за спасяването на енергийната система, а е само една хипотеза, коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов. По време на конференция за развитието на енергийния пазар той посочи, че очакваното увеличение на цената на тока от 1 октомври ще покрие едва една пета от загубите на Националната електрическа компания (НЕК), които годишно са около 1 млрд. лева. По думите му тези дефицити са факт заради некомпетентни решения.

Още по темата
Пред журналисти Павлов уточни, че до 10 дни работните групи, които подготвят мерки за оздравяване на енергетиката, ще изготвят анализи на ситуацията и ще направят предложения за излизане от кризата. На тяхна база енергийният борд ще предложи най-добрия вариант.

Основният проблем на енергийната система през последните години е липсата на реален енергиен баланс на държавата, коментира Павлов. За него приоритет на следващото правителство е именно това - изготвяне на план за действие, който да покаже какво трябва да се направи в системата. Този план трябва да е основата на енергийната стратегия, която ще изготви новото правителство. След това трябва се направят разчетите за инвестициите и оттам ще стане ясно каква ще е цената, обясни още Павлов.

Друг проблем са дългосрочните договори с двете т. нар. американски централи (ТЕЦ “Марица Изток” 1 и ТЕЦ “Марица Изток” 3), както и преференциалните цени за ВЕИ централите, посочи още Павлов. Той допълни, че в момента се водят преговори с тези инвеститори и има желание от тяхна страна за предоговаряне на условията. Те също имат интерес да се водят преговори и да се промени ситуацията, защото "така бизнес не се прави", смята Павлов. Той припомни, че разчетите на плащанията на НЕК са показали невъзможност за издължаване към двата ТЕЦ-а.

По отношение на производството на зелена енергия "в рамките на 3 години направихме това, което трябваше да направим за десет години", обясни още зам.-министърът и допълни, че това е станало, без да има подготвен план за действие в тази сфера.

При евентуална газова криза потреблението на енергия ще се повиши, но Павлов не очаква свръхаварийност в мрежата, нито недостиг на мощности. Електроразпределителните компании са намирали ресурс за инвестиции в мрежата, въпреки че от години енергийният регулатор не признава като разход вложените в мрежата инвестиции, обясни той.

За индустрията преминаването от един енергоносител (природен газ) на друг (електричество) също изисква инвестиции и не е евтино, допълни обаче зам.-министърът.

Павлов посочи, че кризисният щаб към Министерството на икономиката и енергетиката работи активно за намиране на алтернативни доставки на природен газ.

Днес министър Щонов ще предложи на Министерския съвет плана за преминаване на топлофикациите на мазут, уточни Павлов. Ако се наложи, дружествата ще получават регулярни доставки от алтернативното гориво, а доставчикът ще бъде избран от кризисния щаб. Според зам.-министъра това ще стане на базата на това кой ще предложи най-добра цена.

Не е самоцел промяната на ръководствата на държавните енергийни предприятия, но при установяване на неефективно управление, решенията се взимат веднага, категоричен беше зам.-министърът.

Той посочи, че основната причина за уволнението на директора на АЕЦ Козлодуй Иван Генов е намалението на състава на борда на компанията. "Това беше бордът с най-голям брой участници, което не беше редно. За мен големите, раздути бордове, създават условия за политическо влияние", каза Павлов.

Той направи коментар и по отношение на стачките на миньорите и обърна внимание, че те са започнали стъпаловидно - първо в “Бобовдол”, а след това и в “Черно море”. Зам.-министърът не смята, че това е кампания срещу правителството. Стачките показват сериозен проблем в сектора, защото миньорите не са получавали заплати с месеци и проблемите са решавани на парче досега, уточни той.

Павлов посочи още, че частните минни дружества не плащат концесии, заплати и осигуровки. Правителството е предприело действия за събиране на средствата от концесии, а Агенция “Митници” - за събиране на дължими акцизи. "Не мисля, че държавата седи и бездейства, особено сега от страна на служебното правителство", допълни Павлов.

Проблемите се натрупват и трябва да се търси дългосрочно решение. Не е решение да бъдат опростени задълженията на един участник на пазара, защото това не е конкурентна среда, обясни още зам.-министърът.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
ай стига сте ревали кво толкова 300% увеличение цената на тока няма да ви се отрази на жизнения стандарт.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЛОО ЕКСПЕРТА ДА НЕ БИ ТОКА ДА Е ПО КРАСИВ ЧЕ СЕ ВДИГА >> ЕКСПЕРТА Е СМОТАНО БАНКЯНСКО *** ЛИЖЕЩО МЕКИЯ НА БУДА ...но народа ще вдигне и експерта ще виси по дърветата
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мика Зайкова го каза просто и ясно - карат ни да плащаме на тези, които ще КРАДАТ ОТ НЕК пари за слънцето и вятъра - такива като Иво Прокопиев и Цв. Бориславова - ако ви харесва гласувайте за ГРОБ
38
1
 
2
 
! Отговори
хмм преди 9 години
На всички е ясно, че ВЕЙ централите и американските тецове са причината за този "дефицит". Ножа е опрял до кокала и сега трябва спешно да се вземат мерки. Приема се един закон, който ограничава изкупната цена на тока, до нивата на АЕЦ и точка. Всички договори се обезсилват и точка. Няма как да преговаряме с тези крадци, просто обществото се събира и РЕШАВА в своя полза. Да ходят да се жалват на арменския поп. Ние не им искаме енергията на тази цена!
37
1
 
0
 
! Отговори
мноого търговци бе преди 9 години
Павлов съобщи, че преди десет години участниците на свободния пазар на електроенергия у нас са били едва 11. През 2013 г. те са вече 2157. От тях 9 са производители, 2096 потребители, и 52 - търговци на електрическа енергия, като координаторите на стандартни балансиращи групи са 13. Миналата година лицензи за търговия са имали 1130 търговци. През 2013 г. количествата, търгувани на свободния пазар от потребители в страната, са се увеличили с близо 30% (6 871 571 MВтч, спрямо 5 295 565 MВтч през 2012 г.), като най-голям относителен дял предоставят АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица изток 2.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май някой сериозно се опитва да види до къде ще стигне търпението на хората. Е, молете се зимата да е мека, че иначе ще видите кон боб яде ли.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
37Реалната цена на ел. енергията е около 0,35лв. на киловат. Всичко под тая цена носи загуби за системата и държавата.Тази цена е възможна само при 800 лева минимална заплата и 1500 лева средна заплата!
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ново вдигане на цената на тока в началото на 2015 г. ще изкара народа на улиците.
33
0
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Доскоро не управляваха ли БСП в комбина с ДПС.Защо се чудите ,че всичко е в колапс.Сега ще дойдат и ГЕРБ да довършат започнатото.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и олигарсите в България ток не плащат. Енергийните дружества ни крадат, първо като потребители, след това отново ни крадат, ограбвайки и НЕК в лицето на държавата.Е как да работи тази енергийна с-***?
31
6
 
0
 
! Отговори
Първолаче преди 9 години
КАТО ПРЪЦКА ЧИЧО П0ТИН ПРОИЗВЕЖДА ГАЗ,ЗА ДА Е СВЕТЛО И ТОПЛО У НАСНО ЗА НЕГОВ УЖАС И СТРАХГАЗ ЩЕ ДОСТАВЯ ДОБРИЯ АЯТОЛАХ
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...ще покрие едва една пета от загубите на Националната електрическа компания (НЕК), които годишно са около 1 млрд. лева. По думите му тези дефицити са факт заради некомпетентни решения..."Следвайки нормалния ход и логика, би трябвало тези "некомпетентни решения" да си имат своята предистория, автор(и) , действащи лица и т.н.С други думи, един орган, ако се брои за независим, но не в смисъла, че нищо не зависи от него, а в другия добрия, би трябвало отдавна да се е позаинтересувал от казуса
29
5
 
2
 
! Отговори
Експерт преди 9 години
Реалната цена на ел. енергията е около 0,35лв. на киловат. Всичко под тая цена носи загуби за системата и държавата.
28
0
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Да, "Непрекъснато поскъпване на тока не е най-добрият вариант!"Непрекъснато поскъпване на тока трябва да бъде заменено с РЯЗКО поскъпване на тока, и понеже после и той няма да е добър вариант, може да бъде заменено с Непрекъснато поскъпване на тока!...Начините за лъгане на маймуните не са много, но не защото управителите на маймуните не са умни, а защото маймуните са достатъчно ***!
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЕЦ Белене беше спряна умишлено от ГЕРБ, за да се пусне скъпия ток на ВЕИ и НЕК да фалира.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е виновен народа, че да плаща за грешките на измислените политици. Който е подписвал договорите с Марица - 1 , Марица -3 и който е давал разрешителни за ВЕИ-та да плаща за престъпната си простотия. Прокуратурата да изиска договорите и да изготви обвинения към престъпната ***,.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора говорите само за ЦЕНИ а заплати..
24
5
 
4
 
! Отговори
централа ГЕРБ преди 9 години
Цените трябва да се изравнят със средно европейските иначе системата фалира! Сега както се очаква да затворят Аец Козлодуй а Белене не се строи цените ще трябва да се вдигат отново. Очаква се да има и газова криза при която потреблението на ток ще скочи и това също предполага по високи цени. Няма как, ще трябва да се затяга колана. Има и нови 4 милиарда заеми да се плащат. А парите за пенсии и социални плащания са на ръба. Сигурно догодина ще се наложи да се вземат още 5 милиарда заем.
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЕЦ - 80 лв. за 1 Мвт чТЕЦ Марица 1 и 3 - 200 лв за 1 Мвт чФотоволтаици - 400 лв за 1 Мвт чПовече от ясно е откъде да се почне!
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костов за Мариците, Доган за Цанков камък, Станишев за Белене, Кунева за спрените мощности на Козлодуй, Борисов за ВЕИ-тата и сигурно и други *** има, не се сещам в момента, тези хора докараха положението до тук и трябва да бъдат съдени.

Спонсорирани публикации