Бивш прессекретар на Елизабет II развенчава митове от придворния етикет

Кралицата искала първо хората да се чувстват удобно
27 сеп 2014 19:57,
11
Бивш прессекретар на Елизабет II развенчава митове от придворния етикет
Снимка: Reuters

Редица митове за британския придворен етикет са разсеяни от бившия прессекретар на Бъкингамския дворец Дики Арбитър в новата му книга "На служба при кралицата" ("On Duty with the Queen"), съобщиха британски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Във Великобритания до днес е широко разпространено убеждението, че е задължително да се прави поклон /от мъжете/ или реверанс /от жените/ при среща с кралицата. Според Арбитър обаче това не е необходимо, а и самата кралица Елизабет Втора проявявала толерантност, когато не й бил оказван подобен знак на внимание. "Няма да ви изпратят за това в Тауър" - пише Арбитър.

Сред другите митове, развенчани от Арбитър, е, че в присъствието на кралицата трябва да се изчака тя да заговори
първа.

"В Бъкингамския дворец няма ръководство по протокола, но хората обикновено се стремят да се кланят или да правят реверанс на кралицата и това е просто проява на добри маниери. В действителност никой не ги задължава за го правят" - твърди Арбитър. Според него няма и твърдо правило да се изчаква кралицата да заговори първа. "Монархът иска само хората да се чувстват удобно" - пише прессекретарят.

Арбитър е бил прессекретар на кралица Елизабет Втора в периода 1988-2000 г., пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
таен обожател преди 9 години
Мария Нестерова,ти си прекрасна!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ в България като навсякъде има хора и хора. Докато бях бременна доста често ми се случваше да ми отстъпят място в трамвая, но и аз винаги заставах до мястото за бременни и майки с деца, никога не съм очаквала място на последна седалка
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да дойдат в България никой не държи на възпитание и етикет, при нас цари единствено закона на джунглата. Мъжете явно не са мъже и нямат никакво кавалерство към жените. Скоро се смях в един автобус с момче и момиче които видимо бяха влюбени отскоро, целуваха се непрекъснато но на слизане момчето не си направи труда да подаде ръка и да помогне на момичето да слезе, а тя беше с доста висок ток и щеше да се метне на плочките. Смешно и жалко. А някой да направи място на бременна, възрастни или дете..
3
1
 
16
 
! Отговори
Дедо ти преди 9 години
"Редица митове за британския придворен етикет са разсеяни от бившия прессекретар на Бъкингамския дворец Дики ..."Марийче, много ти е дълга редицата, мари - цели два "мита".
2
3
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Нямате ли си друга работа освен да превеждате статии от чуждата преса.Свършиха ли новините у нас??
1
6
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Ами аз като бях при...кралицата като посланик на...добра воля не се кланях,защото видях Плевнята да се...кланя и помислих че е...достатъчно.

Спонсорирани публикации