Няма да има режим на тока, успокои шефката на ДКЕВР

Има предпоставки цената да скочи и до 50%, но 10% бил лимитът, който е социално поносим
Обновена: 29 сеп 2014 14:02 | 29 сеп 2014 10:28,
64
Няма да има режим на тока, успокои шефката на ДКЕВР
Снимка: Архив Reuters

Има обективни предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но предложените 10% са лимитът, който е социално поносим, и едва ли някой ще поиска по-рязко поскъпване, обясни в ефира на bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Ако трябва да бъдат покрити всички дефицити и преодолени бъдещи натрупвания на дефицити в системата само с цената на тока, може да се стигне до поскъпване с до 50%, каза още председателят на енергийния регулатор, но допълни, че „това не може да бъде единственият изход”.

Още по темата
„Ако се стигне дотам, означава, че държавата наистина е абдикирала от всичко”, каза Тодорова.

От гледна точка на енергията, която се генерира, не може да се стигне до режим на тока, категорична беше Тодорова. Възможно е обаче при проблем с електроразпределителната мрежа да се стигне и до режим, „колкото и да се произвежда”.

„Не мисля, че тази зима ще се стигне до режим на тока. Дадохме възможност на ЕРП-тата да задържат допълнителни суми, които да бъдат използвани за спешни ремонти”, заяви още тя.

Експертът подчерта, че не е получавала политически обаждания за цената на тока. „Когато трябва да се вдига цената, никой не се обажда от политическите сили, те се обаждат когато трябва да имат някакви политически дивиденти”, подчерта тя.

Според нея всички институции, политически сили и участници на пазара трябва да обединят усилията си и да ограничат „влиянието на някои конкретни цени върху средната цена”.

Повишението на цената на тока не решава проблемите на Националната електрическа компания (НЕК), смята още Тодорова. Тя обясни, че има различни варианти за бъдещето на компанията, но нейното мнение е, че тя може да бъде оздравена и няма смисъл да бъде фалирана.

Дефицитът в държавната енергийна компания е трупан през годините, когато е имало и „необективно определяни цени”, каза Тодорова. Според нея е имало политически натиск за намаляване на цената и последните две години са показателни за това – вземани са решения, обратни на фактите. Във всички случаи става дума за комбинация от решения, бездействия и действия, най-вече от страна на парламента.

Показателна за това е таксата от приходите на ВЕИ централите в размер на 20%, която съдът отмени. Тодорова беше категорична, че тези средства никога нямаше да могат да се ползват от НЕК, каквито бяха предварителните заявки. „Това са средства от такси и данъци, които отиват в бюджета и не могат да бъдат насочени към нито една компания”, обясни тя.

Светла Тодорова каза още, че не приема замерянето с яйца от миналата седмица като лична атака, а като изливане на емоции и чувства, а по думите ѝ е било организирано и предварително. „Засега мисля, че това са хулигански заплахи и няма нужда да ходя с охрана”, каза тя.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при тоя излишък от ток, тая си измисля проблем който е решила. това само една партия го може да измисли проблем който е решила. аз пък ви казвам че реших проблема слънцето да не се премести.БЕЗСРАМНИ МАНИПУЛАТОРИ
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Развалянего на договорите с американските ТЕЦ и ВЕИ наистина ще доведе до осъдителни присъди и милиони неустойки.Но зад всеки договор има подпис и три имена:Еди кой си в качеството си на еди какъв си на тая и тая дата подписа неизгоден договор с което ощети държавата с милиарди.Конфискация на цялото имущество и доживотна присъда за държавна измяна.Като ги набутат в панделата и им отнемат всичко,следващия ***,който реши да подписва нещо ще чете внимателно.
51
0
 
7
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Като не разбира от замеряне с яйца следващия път с плътни тухли единички и ако може по точно!!!
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази госпожа където я пребиха с яйца ли го казва? Следващия път ще е с камъни.
49
0
 
6
 
! Отговори
solaris преди 9 години
До solaris вн И нека българския народ им е съдник !
48
0
 
13
 
! Отговори
solaris вн преди 9 години
Как мислите за ток и сметки,като има избори не ми е ясно ! Това е най-важното нещо в държавата ! Пък после кучетата яли българския народ,не са високи сметките,българския народ е беден и докато не се вземе в ръце нищо няма да се промени,помните ли май 2013,вземете по-добре да си го спомните и дайте да го надминем,не само да говорим,че това го можем най-добре,тези хора нямат сърца,поставете ги там където им е мястото - в затвора ( без изключения )
47
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигне ли се цената на тока революцията срещу политико-олигархичната проционистка мафия е неизбежна. Никой няма право да договаря задължително изкупуване на ел. енергия от държавата от, каквито и да е производители. Това не е пазарна икономика, а фашизъм. Костов и Борисов трябва да бъдат арестувани веднага и съдени за национални предателства.
46
0
 
14
 
! Отговори
Ах...морето преди 9 години
Туристическия сезон привършва и може и да ни уплашат с нЕкой режим на тока!Важно е, че хотелите на мафията и олигархията се понапълниха!Трай-трай народе наш....
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спиране на тока ,а не режим ще има само ако непослушното стадо българи се противят на увеличението. 10% ,50% ако трябва и 100 % ! Монопол !
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ търсят само пари за да се задържат на власт вместо да почнат реформи по ликвидация на ВЕИ, ТЕЦ и ЕРП които източват НЕК.
43
0
 
8
 
! Отговори
Сиганин преди 9 години
До L.Това не е довод а факт. А колкото до социализЪма ние не сме излизали от него. Просто направихме хибрид социализъм с фасадна демокрация!
42
4
 
4
 
! Отговори
L. преди 9 години
Режимът на тока е един от върховите доводи срещу социализма. Да разбирам ли, че ако пак има, но сме се върнали пак там?
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обещаха и енергийна помощ но тя се отлага след вдигането на цените.
40
0
 
5
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
Te purwo da naprawjat zaplatite na + 50%, puk togawa da lajat kakwo trjabwalo da se wdiga..
39
1
 
16
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
има обективни предпоставки след утрешното вдигане цената на тока (за увеличние на печалбите на енергийната мафия) и след решението за нов държавен дълг за да се спаси КТБ (след като Цв. Василев е заплашил хорат на които е плащал да проговори), на 05.10.2014г. управлявалите в последните 24г. т.нар. демократи да бъдат забравени завинаги. Както сте забелязали след омлета в ДКВЕР не са пускали т. нар. соц. прогнози за нагласите за гласуване. Защо ли?
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще докарат народа до революция и бесилки пред НС !
37
0
 
5
 
! Отговори
Оптимист преди 9 години
А, ще има, ще има, като не го платиш един месец и си постоянно в off line режим.
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ся кво, да се радваме ли? Нямало да има режим на тока. То с тия цени какъв режим. Измикяри мръсни!
35
0
 
29
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Май без лопати по китарати няма да мине работата...Иде зима,няма да са платените 1000-2000 човека по бански на жълтите павета,а ще е озверелия от лъжи НАРОД!!!!
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 41 Вдигането цената на тока не е хулиганска проява а ГАВРА !

Спонсорирани публикации