В помощ на бедните: Нова такса за производителите на ток

Идея от ДКЕВР: Събраните пари ще дават на социално слабите
Обновена: 8 окт 2014 14:12 | 8 окт 2014 13:03,
44
В помощ на бедните: Нова такса за производителите на ток
Снимка: ЕК

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля вариант за въвеждане на нова такса за производителите на електроенергия, стана ясно от думите на председателя на Комисията Светла Тодорова пред журналисти.

Средствата, събирани от новата такса, ще бъдат използвани за подпомагане на социално слабите граждани да покриват разходите си за електричество.

Този път с таксата ще бъдат обложени не само ВЕИ централите, а всички дружества, произвеждащи електричество.

Тодорова съобщи още, че експертите на регулатора са готови с проверката на производителите на електроенергия от възобновяеми източници и първият междинен доклад е изготвен. Заради натовареността на ръководството на регулатора в последните дни обаче документът още не е обсъден.

Има нарушения, включително и по отношение на това кога са сключени договорите за присъединяване и кога е започнала фактическата работа на предприятията, коментира тя. Това разминаване е важно, защото по-ранното подписване на договорите би могло да означава и по-благоприятни условия за производителите – например да се възползват от по-високите преференциални цени за изкупуване на енергията, които важаха преди две години.

Дали работата по изграждането действително е продължила и след сключването на договора за присъединяването, трябва да бъде доказано безспорно, заяви още Тодорова. За тези допълнителни проверки обаче липсват достатъчно средства.

Бюджетът на ДКЕВР за 2014 година е бил 3,9 млн. лева, или с 2 млн. лева по-малко от поисканите от ръководството на регулатора. Допълнително са били удържани 5% като резерв, а преди по-малко от месец служебното правителство е поискало съкращение на разходите с още 10 на сто.

Така, в момента дефицитът в ДКЕВР е около 700 хил. лева, изчисли Тодорова. Най-голямото перо в него идва от одитите на електроразпределителните дружества, направени през пролетта – малко над 200 хил. лева. По закон тези проверки се заплащат от дружествата и те са сторили това, но са превели средствата директно в републиканския бюджет и ДКЕВР очаква те да бъдат преведени по тяхната сметка. Друг сериозен разход на регулатора са съдебните дела.

Освен към договорите на ВЕИ производителите усилията на ДКЕВР за възстановяване на баланса в електроенергийната система са насочени още и към договорите с т.нар. американски централи - ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3. Според Тодорова се обсъждат различни варианти и един от тях е предложението на министър Васил Щонов за разсрочване на възвръщаемостта на инвестициите. Подобен вариант се обсъжда и по отношение на договори с ВЕИ инвеститори.

На трето място се работи за подобряване на ефективността в управлението на държавните дружества в сектора на енергетиката, припомни Тодорова.

Председателят на ДКЕВР допълни, че служебното правителство работи по промените в Закона за енергетиката, които касаят избора на членове на енергийния регулатор. Според нея предложението е ръководството на комисията да се избира от Народното събрание, а не както досега от Министерския съвет. Ще бъде „прекъсната връзката между председателя и властта“, допълни още Тодорова.

В момента всички членове имат равни права при вземането на решения, но председателят има и допълнителни функции, смята тя.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ДКЕВРСветла Тодорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 9 години
А познайте, кой ще събира тази такса? НЕК. Нали се досещате, АЕЦ Козлодуй +ТЕЦ-овете какви пари ще наливат в НЕК? Та с някакви си 100-200 млн годишно. лева ще се покриват сметки на ст-ст 10 млн годишно, а останалите пари къде ще отиват? В НЕК, а от там в нечие партийно джобче. И НЕК пак ще си остане пробита лейка. Колкото и пари да се наливат нищо няма да остава, а даже и ще трупа загуби. ПОДЛЕЦИ!!! МАФИЯ!! КРАДЦИ!!! ДКВЕР и МИЕТ са причинителите на високите сметки за ток.
29
1
 
2
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Време е да "прикачим" Люлин към Филиповци,дето се вика,човек се учи ,докато е жив.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хора се самозаблуждават че помоща ще отиде при тези със малки заплати и при пенсионерите а истината е че ще отиде при трайнобезработните със много деца които и без това не си плащат тока и така ще покриват загобите които са стотици милиони годишно.Само 10 процента от населението е сравнително добре платено останалите 90 процента са със доходи под 500 лева чисто и са изключително бедни а от малцинствата са най бедни и там евентуално ще отиде и тази помощ която вие ще осигурите.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам заплатите ни да се превеждат направо в хазната и ако чак па толкова нещо не успеят да изхарчат, накрая на годината може да ни го върнат.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България ще внесе 500 000 долара в доверителния фонд за Афганистан България ще внесе през 2015 г. в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щ. долара, съобщи пресслужбата на кабинета.Приемането на решението на Министерския съвет урежда осигуряването на необходимото финансиране за приноса на страната ни към трайното партньорство и дългосрочния ангажимент на НАТО към Афганистан след приключване на операцията на ръ
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До все другите са ти ..Защото депутатите и администрацията искат все по-високи заплати, а аз не искам да ми вдигат данъка.
24
2
 
4
 
! Отговори
все другите са ти .. преди 9 години
До АнонименКато завиждаш заповядай в София. ако взимаш 2000 лв заплата, то 5-600 лв от теб отиват в хазната. а от твойте 240 лв - 50-60 лв. Защо ако аз взимам по-голяма заплата от теб трябва да съм ти длъжен? Заповядай - учи, работи. Както искаш така го направи.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКое точно подкрепяш? Финансирането от държавата, т.е. от всички нас, на хора, които са се изкарали социално слаби? Щото първо много бизнесмени се водят безработни или фирмите им работят на минимална печалба, че даже на ръба на загубата. И второ - дежурните "социално слаби" са *** братя, дето през живота си работа не са похващали. Не просто не подкрепям, а съм ПРОТИВ!
22
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може хора със заплати по 600-700 лв да плащат същата цена като тези със заплати от 240-300 лв !!! Подкрепям напълно идеята. И не само това време е на Софийските богаташи да им вдигнат рязко данъците. До 300 лв --> 0 %, от 300 до 600 лв - 10%, от 600-900 лв 20 процента от 1000 лв нагоре 50 процента ! от 2000 лв - 75 %
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до анонимен 21ми да- хамериканска демокрация и ценности- на труда пазара е свободен, щом има бели роби да работят за 240 лева на месец на олигарсите, но на тока не е свободен, щото така са казали от ЕУ.Дето викат руснаците- не ви взеха вас и румънците в ЕС за сте добре, а за да направят мръсно на Русия.
20
1
 
1
 
! Отговори
ДААА преди 9 години
Воленеееееее къде си бе майна да свалиш цената на бензина и дизела хаиде да стачкуваме от 124 долара за барел вече под 90 колко трябва да е дизела сега а 1,80 най-много ами газта ами дизела ..........Воленееееее хляба се вози с бусове пикапи ,жъне се с комбайни те работят с ДИЗЕЛ ако не знаеш де Волене изкам да ме освободиш от ЛУКОЙЛ те са монополист май а немислиш ли!!!!
19
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Тези да не пипат нищо.Иде ново Правителство и по традиция-ново ДКЕВР....
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоАми докарай от другаде газчица, бе. какъв ти е проблема. Ей ти САЩ, ей ти Норвегия. Ама от техния газ ще ти се сгади. Цениците ще са двойни от на гадните рашъни. Анадъмо?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То там е проблемът, че пазарът не е свободен. Тая енергия, дето ни я пробутвам американците и зелените, ако не сме ние да я плащаме насила, могат да си я пласират/заврат на едно единствено място, дето слънце не огрява. В същото време "нашите хора" изкупуват евтина енергия от АЕЦа и я продават навън на цени, по ниски от "регулираните", алъш-вериш да става за сметка на обществото.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От толкова евроатлантически ценности, хамериканска демокрация и свобеден пазар станахме нация от социално слаби.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига вече с тия бедни! Или направете опит да решите проблема кардинално- с американските ВЕЦ-ове и зелените си благодетели, или си мълчете и надувайте - то скоро ще се спука! И няма да са "бедните" тия, дето ще хвърлят камъни по централите, ами ние - богатите, дето се чудим как да вържем края с две "средни" заплати.
14
0
 
27
 
! Отговори
някой от народа преди 9 години
ЗАЩО ДКЕВР НЕ КАЖЕ КОИ СА СОЦИАЛНО СЛАБИ? МИРИШЕ МИ ПАК НА ДИСКРИМИНАЦИЯ. пак всички ние ще плащаме тока на ***, защото разбираш ли те са социално слаби. ЕХОООО, ДО КОГА?
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таксата от 20 % вече беше отменена в конституциония съд по искане на Плевнелиев.
12
0
 
26
 
! Отговори
aviatora преди 9 години
Излиза зачи,че ние първо си плащаме като гламави, пък после "Държавата", преразпределя на по-бедните? Вие *** ли сте? ПР, ли си правите след изборите? На дискриминация ми мирише. И искам БХК да ме защити.......
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо държавата да субсидира цената на тока за всички, сега предлагат държавата да субсидира само ромите, което ще породи дискриминация към българите и е равно на корупция и купуване на ромски гласове.

Спонсорирани публикации