Политическите страсти се успокоиха, търсим кредит за жилище

Средният размер на заемите през октомври е около 35 хил. евро
Обновена: 17 ное 2014 14:04 | 17 ное 2014 12:11, Десислава Попова
10
Политическите страсти се успокоиха, търсим кредит за жилище
Снимка: www.freeimages.com

Успокояването на политическата сцена у нас се отразява положително върху поведението на потребителите на ипотечни кредити през октомври, отчитат консултанти в сектора.

През есенните месеци домакинствата традиционно пристъпват към проучване на възможностите за покупка на жилище. Октомври показа оптимизъм и има всички предпоставки тази тенденция да се запази до края на годината, пишат експертите от „Кредит Център“ в месечния си анализ, разпространен до медиите.

Те посочват две основни причини за активността на домакинствата - първите знаци за очертаване на политическа стабилност след дълъг период на несигурност, както и желанието на част от домакинствата да повишат качеството си на живот, сменяйки по-малкия си апартамент с по-качествен.

“Ръстът на запитванията в големите градове на страната през октомври беше осезаем. Вярваме, че всички причини, които го предизвикаха, ще продължат да влияят и до края на годината”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

Ръстът на запитванията в „Кредит Център“ е 12% спрямо предходния октомври и 8% спрямо изминалия септември.

“И двете страни – финансиращи организации и потребители, имат желание да ускорят процедурите и да стигнат до сделка в рамките на трите месеца до края на годината”, посочва Тошев. “У част от клиентите наблюдаваме дори припряност, особено когато харесат имот, преди да имат одобрение за кредит. Важно е да знаят, че особено когато са се спрели на имот, който все още няма Акт 16, трябва внимателно да се преценят възможностите за финансиране, разходите за довършителни работи и другите съпътстващи сделката разходи”, допълва той.

Средният размер на кредитите за страната през октомври се задържа на нивата от 35 хил. евро за цялата страна, сочат данните на компанията. Делът на евровите кредити намалява постепенно.

Средният размер в София е нараснал осезаемо за сметка на морските градове, където отминаването на лятото дава своето отражение в поведението на потребителите. В столицата прави впечатление драстичната промяна в дела на евровите заеми. От 33% през септември те падат до едва 9% през октомври, но общият показател за страната се компенсира от спада на ипотеките в левове във Варна.

Слабо се е повишил броят на най-младите кредитоискатели в страната за сметка на групата на най-възрастните (над 45 години). Най-активни остават потребителите между 36 и 45 години, които вече са над 47% от всички. След тях е групата на купуващи първо жилище – тези на възраст между 26 и 35 години – 33,2%.

Видима разлика в посока намаление се вижда при най-малките по размер ипотеки – тези под 10 хил. евро. Тегленето на такава сума никога не е било оправдано откъм усилия и допълнителни разходи за преминаване през цялата процедура на кредитиране за минимална сума и потребители вече си дават сметка за това, отбелязват консултантите.

Затова и преминаването на психологическата граница от 10 хил. евро е видимо, а делът на ипотеките между 10 хил. и 30 хил. евро вече е над 55%. И през октомври малко над една четвърт от ипотеките са на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро, а най-скъпите – тези над 90 хил. евро са малко над 3%.

Най-предпочитаният срок за погасяване остава този между 16 и 20 години – вече над 46% са избрали този период. Вторият по популярност е периодът между 21 и 25 години, докато над 30 години са склонни да задлъжняват едва 1% от потребителите.

Сравнително равномерно остава разпределението при процента финансиране. Между 60 и 80% финансиране избират 43% от клиентите на банките през октомври.

Графика с изменението на средния размер на кредитите през последните пет години може да видите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ами вече чуваме само хвалби за новото правителство-колко кадърни били,колко работливи,колко честни -това гледаме по всички телевизии.Защо не сте писали в сайта си например ,че вече новото правителство урежда нов дълг от 4,5 млр.Нямат търпение да изтеглят още парички за харчене,я спомнете си какви ги плещеше Борисов когато Орешарски искаше да се тегли кредит -ле,мале поколения щели да връщат после,а сега за поколенията не се говори,всички мълчат.Слънчицето вече е на власт а той е щедър към прияте
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най се кефя, когато хА ТАКА-истчетата излезнат под масата и за парче пица окупират коментарите, зайченца :)
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИЩО НЕ СЕ Е УСПОКОИЛО, НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА!!!!!! КВИ КРЕДИТИ, КВИ ПЕТ ЛЕВА?ВЕЧЕ НЕ ВИ ВЯРВАМЕ, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ????
5
3
 
14
 
! Отговори
циганин преди 9 години
Този Тошо Тошев от 2-3 години всяка есен и пролет излиза с ей тези номера -търси се жилище ,дигат се цените ,ръст на продажбите .....все таквиз глупости пуска ... омръзнаха ми тези платени и безморални лица -сега знаят че ще раздават от КТБ парите и трябва да им вземат парите на хората .А цените падат ,търсенето на имоти също пада ,земята има застой и май и тя ще пада ,ЕС я чака рецесия ,България я чака криза напрлет ...и кой ще купува имот когато е по изгодно под наем -ама пустия ни мантилитет
4
9
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 9 години
Аз търся кредит за жилище. Те пишат от мое име. И да, изчаках да видя политическата обстановка, преди да се реша на тази крачка!
3
12
 
5
 
! Отговори
аз взех Кредит преди 9 години
45 000 евро , купих си тристаен с гараж...който чака - ще Изгуби момента
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са се успокоили политическите страсти!
1
1
 
14
 
! Отговори
Стаи за почивка преди 9 години
Няма такова нещо като "успокояване на полит. страсти". А хората не могат да се занимават с кредити.

Спонсорирани публикации