Броиха $365 хил. за стар компютър на Apple

Някога лично Стив Джобс го продал на клиент
12 дек 2014 11:27,
11
Броиха $365 хил. за стар компютър на Apple
Снимка: Reuters, архив

В Ню Йорк на търг на аукционна къща "Кристис" за 365 000 долара беше продаден един от първите компютри на Apple, предадоха Ройтерс и ТАСС. Организаторите се надяваха да получат за него между 400 и 600 хиляди долара.

Лотът е от поредицата "Apple-1" и е в работно състояние. Той е от първата партида подобни устройства, изготвени през лятото на 1976 година, от един от основателите на компанията Стив Возняк. Той и сътрудниците му сглобили компютрите в калифорнийски гараж, който принадлежал на родителите на другия основател на Apple - Стив Джобс.

Изтъргуваният сега от "Кристис" "Apple-1" е единственият компютър, който Стив Джобс лично е продал на клиент. Сделката е била извършена в гаража през 1976 година. Компютърът е купен от калифорниеца Чарлз Рикетс и устройството и досега носи името на първия си собственик.

През 2004 г. "Apple-1" е бил купен от колекционера от щата Вирджиния Робърт Лутър. Той го е предложил на търга сега. Името на новия собственик на "Apple-1" не се съобщава.

През октомври на търг на аукционна къща "Бонамс" в Ню Йорк компютър с марката "Apple-1" беше купен за 905 000 долара, което почти два пъти надхвърли първоначалната оценка. Смята се, че до наши дни са се запазили не повече от 50 подобни компютъра, като само 6 от тях работят.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: търгкомпютърЕпъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешно е, когато бедняци без 5лв в джоба дават оценки на хора с пари, които най-вероятно сами са развили успешен бизнес и са постигнали нещо в живота.
6
3
 
1
 
! Отговори
Comp преди 9 години
$365.000 за някаква си реликва? Дали може въобще да стартира Майкрософт офис, има и версия за Мак компове?За какво ми етози е комп, да го държа в мазето. Дори не става за рутер, много е бавен.
5
0
 
3
 
! Отговори
Горан преди 9 години
А, бе хора... Apple I е дънна платка, дори не се е продавал сглобен, а е трябвало, да си го сглобиш сам... Снимката е просто тематична, но няма общо с 1-вия Apple. 1-вият завършен продукт на Аpple е Apple II, най-успешният компютър в историята за всички времена, точно той дефинира понятието персонален компютър, и влиза в домовете на хората. Негови клонинги са всички компютри от фамилията Правец 8, с изключение на Правец 8Д
4
1
 
8
 
! Отговори
не броя преди 9 години
Може ли думата "БРОИХА" да не се споменава в печатна МЕДИЯ с големи претенции за такава ! това е махленски израз.........
3
0
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Казват в ИДИЛ били много актуални продуктите на Макинтош, пфу! На новопристигналите бойци им давали веднага по един айпод та да заснемат ако резнат някоя тиква на фул ейч ди дефинишън.
2
0
 
2
 
! Отговори
SeoKungFu преди 9 години
До Джобсyeah, bitchez, това са първите Mac-и !
1
1
 
3
 
! Отговори
Джобс преди 9 години
Това на снимката не е Apple 1 ***!!!

Спонсорирани публикации