САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара

"Гардиън" за покачването на напрежението между двете сили
Обновена: 5 яну 2015 14:07 | 5 яну 2015 09:52, Елка Василева
315
САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара
Снимка: архив, Reuters

Задълбочаващият се разрив между Москва и Вашингтон заради крилатите ракети и все по-дръзките патрули на руски подводници, способни да носят ядрено оръжие, заплашва да сложи край на ерата на контрол върху въоръженията и да възобнови опасното съперничество между двете водещи ядрени сили, пише британският в. "Гардиън".

Напрежението се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета от Русия. Според Вашингтон това нарушава един от ключовите договори за контрол върху въоръженията от времето на Студената война и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.

Един от по-видимите признаци за безпокойството беше по Коледа, когато американската армия задейства над Вашингтон експериментална система, предназначена да засича идващи крилати ракети.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточни естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници, посочва изданието.

Тези подводници, които правят набези в Атлантическия океан, са въоръжени с крилати ракети, способни да носят ядрени заряди.

В светлината на агресивната реторика на Москва и изтичането на срока на ограниченията, основаващи се на договорни задължения, има несигурност дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали. На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, посочва изданието.

Това, което най-много тревожи САЩ, е изпробването на крилата ракета със среден обсег от Русия, което според Вашингтон е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който сложи край на опасното противопоставяне между американските и руските крилати ракети в Европа. Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение, а това поражда страхове и у двете страни от изненадващи
изпреварващи удари, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусияядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
5
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Предлагам,да направят една 1000т ракета и да си я заврат отзад.
191
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде, Путин вече набира рускоговорящи за чуждестранния си легион. Полурусначетата, стегайте мешките!
190
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо путинофилите постоянно плашат с ракети и ядрени взривове? Воюва ли ви се? Какъв ви е проблема? На Запад никой не иска да воюва, просто са наложили икономически санкции.
189
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен239Браво "специалисте"!
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До StrikerИ как приключват нещата бе,шнорхел?Господ да е на помощ на чипсовете,които май само търсят под вола теле.
187
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Вашингтон вече раздават памперсите.
186
2
 
2
 
! Отговори
Ангел до Венелин преди 9 години
Ооо ама ти ми цитираш статия на днес.бг ,която пък от своя страна цитира ПРОГНОЗА на някой си експерт.Ето че прогнозата не се сбъдна ,вече сме 2015.Други икономисти дават прогноза и за 2030 г и 2035 , прогнози колкото щеш.Влез в сайта на световната банка.
185
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хамериканците и Канадците скачат за Украйна, че ги е стрх чукчите в Аляска и те да не вземат да направят референдум и да се върнат в Русия :)А ядрена война няма да има. Докато има кой да разбива падачите астероиди над земята. На планетата нищо лошо няма да й се случи.... ;)
184
2
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Не говорим за минали години, а за състоянието в момента:"Знаехме, че този ден наближава, но ако цифрите на Световната банка са точни, той идва по-рано, отколкото много експерти прогнозираха, пише Робърт Дж. Самюълсън във "Вашингтон пост". Въз основа на тези данни (които отчитат състоянието до 2011 г.) съм на мнение, че БВП на Китай през 2014 г. ще достигне 16,8 трилиона долара спрямо 16,1 трилиона долара за САЩ."Е това пише в интернет, Ангеле, та не виждам за какво да ти се извинявам!
183
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е като ония жаби, които се надуват за да изглеждат големи! Иначе е въздух под налягане.Русия винаги е намирала предатели и всякаква ***, като нашите комунисти, които са продавали вярата си и са се гаврили с интересите на народа си за ПАРИ.Дедите им /на комунистите/ преди векове са се продавали на турците. Генетична наследственост!
182
4
 
20
 
! Отговори
Бръчков преди 9 години
Хора , истината е че мирът се крепи на атома , защото и децата знаят , че победител и победен няма да има след след ядрена война ! Нека си спомним филма ,,Военни игри " ...отразява пълната реалност ! Ако нямаше ядрено оръжие , американците да са превзели всички петролни залежи по света , е разбира се за руските щяха да само да се облизват !
181
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До да,ама неНе съм русофилистик ама самолетоносачите са за да плашат държави като нашата.На тоя самолетоносач му стига една ракета или едно торпедо и е на дъното
180
3
 
23
 
! Отговори
иван преди 9 години
голяма война се вихри тук ,мили *** ,който и да спечели ако има война вас няма да ва има,знаете ли защо?защото държава без армия е разграден двор ,кой мине все нещо оставя я купчина л...на или локва пи....я така че недейте гледахте ни на изток ни на запад ,гледайте родната туалетна и измислете как да измием *** петна по нея......
179
10
 
3
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
Обещах статия за Русия, виждам че троловете работят на Мах
178
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи войни експерти сте се събрали в този форум, разбирачи познаващи и свръх секретните оръжия на чуждите страни. А мислят ли ви *** картунки, че при ядрен конфликт ще бъде засегнат целия цвят и съществуването на човечеството.
177
16
 
11
 
! Отговори
ПЕНТАГОНОВ преди 9 години
ОБИЧАМ ОРЪЖЕЙНАТА НАДПРЕВАРАКОЙ ИЗДЪРЖИ ИЗДЪРЖИ ,ЗНАЕМ КАК ЗАВЪРШВА ТАЗИ ИГРА !
176
11
 
12
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Поговорката "на гол *** чифте пищови" май ще се окаже руска народна поговорка..
175
7
 
13
 
! Отговори
голямата картина преди 9 години
Сатанистите които стоят зад кулисите а и доста наяве изправят двете най-големи ядрени държави една срещу друга .Целта е "Израел"да стане следващата империя и от Йерусалим да управлява антихриста.Възвръщането на Крим с демократичен референдум не съвпадна с международните закони на двойни стандарти и е пречка за изтриване от картата на Иран и Сирия.Нещата не само трябва да станат по дизайн на антихриста но иска хората по свободна воля да вършат черните му дела за да му се даде право(временно)да излезе официално на сцената на световен терор и унищожение на християнството доколкото му се разреши.
174
8
 
23
 
! Отговори
Време е! преди 9 години
Дойде време за една малка война обхващаща територията на Северна Америка! Да опитат американците удоволствието от войната на собствена територия...
173
3
 
14
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Маркс за ракетите лъжат, но за външния дълг няма как... Външния дълг на Америка е повече от 18 трилоина долара, а златния резерв е 8133 тона. За справка световния златен резерв е 166500 тона, като го съпоставим с еквивалента на външния дълг на Америка в злато от 471682 тона, какво излиза господа анализатори?

Спонсорирани публикации