САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара

"Гардиън" за покачването на напрежението между двете сили
Обновена: 5 яну 2015 14:07 | 5 яну 2015 09:52, Елка Василева
315
САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара
Снимка: архив, Reuters

Задълбочаващият се разрив между Москва и Вашингтон заради крилатите ракети и все по-дръзките патрули на руски подводници, способни да носят ядрено оръжие, заплашва да сложи край на ерата на контрол върху въоръженията и да възобнови опасното съперничество между двете водещи ядрени сили, пише британският в. "Гардиън".

Напрежението се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета от Русия. Според Вашингтон това нарушава един от ключовите договори за контрол върху въоръженията от времето на Студената война и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.

Един от по-видимите признаци за безпокойството беше по Коледа, когато американската армия задейства над Вашингтон експериментална система, предназначена да засича идващи крилати ракети.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточни естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници, посочва изданието.

Тези подводници, които правят набези в Атлантическия океан, са въоръжени с крилати ракети, способни да носят ядрени заряди.

В светлината на агресивната реторика на Москва и изтичането на срока на ограниченията, основаващи се на договорни задължения, има несигурност дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали. На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, посочва изданието.

Това, което най-много тревожи САЩ, е изпробването на крилата ракета със среден обсег от Русия, което според Вашингтон е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който сложи край на опасното противопоставяне между американските и руските крилати ракети в Европа. Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение, а това поражда страхове и у двете страни от изненадващи
изпреварващи удари, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩрусияядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
2
 
! Отговори
Петко преди 9 години
САЩ четът международните договори,като дявол евангелието,или гледат това само което им изнася!Да припомня само че имено те първи в лицето на Буш младши нарушиха договора през 2002г с Русия,като започнаха разполагането на противоръкетна отбрана,да не говорим и за обещанията че ако СССР се разпадне,НАТО няма да се разширява и прочие!САЩ са царе в незпазването на поетите ангажиментии не зпазването на международното право!
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тази година Русия се отказва да използва долара в международните си сделки,Китай в сделите си с русия също!Всеки койтоима поне малко представа от икономика енаясно за какво става въпрос!Това е сериозен удър срещу долара и икономиката на САЩ!
210
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чичо Сам си е опекъл работата и не чака на приходи от нефт, смешнико.... Шистовия добив е само остен, с който подкарват такива като Иванушка Дурака да помпат повече при по-ниски цени.
209
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Austin PowersА като се ядоса чичо САМ петрола става $10 на барел и самият чичо САМ и неговите мечти за шистова революция са банкрот.
208
3
 
2
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Водкаджиите да връщат веднага откраднатите територии от Украйна че този път наистина ядосаха чичо САМ! А като се ядоса чичо САМ петрола става $10 на барел.
207
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКакво значи струва на борсата? Някой ще плати толкова ли или какво? Борсата е критерии за балъци, които купуват хартийки срещу живи пари и ако навреме не си намерят други балъци изгарят. Ето например играчите у нас вдигат капитала, задържат основния пакет, намират алчни инвеститори, прибират им парите, като им продават изкуствено постигнатата разлика над 51% и пак от начало. След всяка врътка дела на инвеститора пада, а парите ги има само на документ. Не е измислено у нас.
206
7
 
6
 
! Отговори
втора серия преди 9 години
Тоз филм вече сме го гледали - рушката *** фалира и без надпревара
205
4
 
10
 
! Отговори
хулиган само с бой преди 9 години
А онова обещание за неразширяване на НАТО и на инч на изток, дадено на Горбачов от Буш 1990?!?Не може хем да искаме да подклаждаме войни ,да печелим от икономика базирана на нефт и оръжия , а после да ревем пред света колко е лоша Москва, че не е съгласна да ди развяваме коня под носа й. Досега САЩ с качествен противник война не са водили, а от края на ВСВ, са влезли в 72 военни конфликта... може да прочетете ако ви се струва преувеличено...
204
3
 
2
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Шоп 260 Не само няма да ги изтегли,ами отново ще си ги върне в България.Нали знаеш колко много бяха у нас.Да ти ги изброявам ли?
203
7
 
7
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До dp 253 Ако краварите се почувстват по-силни от руснаците 5 минути,веднага ще им обявят война. Затова малкия, Русия ги респектира толкова години и винаги е била пред тях поне 30 години пред тях.Анадъмъ!
202
6
 
7
 
! Отговори
Путин е Антихрист преди 9 години
Молошевич как запали братоубийствена война само и само да се задържи на власт, така ще направи и Джуджи, впрочем той вече я запали с анексирането на Крим и опита за заграбване на югоизточна Украйна чрез подклаждане на сепаратистки движения и създаване на въоръжени от Кремъл формации! Заради Путин десетки хиляди невинни християни загинаха и от двете страни! Путин май ще се окаже новия Антихрист, който е посочен от Нострадамус че ще дойде от Изток, поради това си мислх че ще е някой шейх, но с пос
201
13
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
А защо Русия например не си изтегли базите на 1000 км от границите на България? Вместо това преди половин година се придвижиха с още 500 км към нас.
200
2
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
До Ангел1. Това не е прогноза, а оценка към онзи момент! (средата на 2014)2. На сайна на Световната банка гледаш данните за 2013 г. (не 2015)3. През 2030 г. брутният продукт на Китай ще е приблизително 2 ПЪТИ по-голям от този на САЩ, ако икономикете им се развиват със сегашните темпове и, ако САЩ все още съществува.
199
4
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Човек, не се коси за 4-5 минуса. Мен директно ме заплашват. Кво да ги правиш, демократи!
198
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво точно не харесват четиримата в публикация 255? Нещо аргументиращи, интелигентен начин за решение или им е казано да бъцкат Карамазъ бутон и ще има парички за екстази?! Това е за жалост купеното обществено мнение у нас. *** лесно се купува и не го интересува търсенето на мир. Може и утре да умре, но да има за дрога днес. България бедна!
197
15
 
7
 
! Отговори
! преди 9 години
Рашъните толкова ли не разбраха, че няма как да спечелят от такова нещо? Единствено могат да предизвикат края на света или държавицата им отново да рухне и да се разпадне на още по малки части. Няма как да се сравняват с финансовия потенциал на САЩ и тяхната техника... просто вече не е 1960 г
196
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако САЩ желаят мир ще си изтеглят интересите на 1000 км от границите на Русия, ще престанат с подклаждане на конфликти в Европа, Азия и Северна Африка и изнасяне на цветни революции. Ако сторят дори и привидно това съм склонен да се съглася, че пролемната е Москва. Към момента САЩ и съюзниците им водят уверено света към унищожение.
195
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА АМА НЕ.
194
23
 
14
 
! Отговори
dp преди 9 години
Ами предната надпревара приключи с изтласкването на руския ботуш няколко хиляди километрана изток, и тая сега пак така - май светът няма да има мира докато не ги прати отвъд Урал.Не самите руснаци разбира се, хората там са си ОК, проблемът е в контролиращите гифеодали.Тоя път няма да трае толкова дълго като предния, Путин и компания са практически 100% блъф, нямат основата върху която да стъпят - т.е. или трябва да се самовзривяват или да бягат бързо, това са им опциите.
193
10
 
12
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Война ще има, тя е факт. Руснаците знаят, че са във война и, че се намират в предвоенно положение. Точно както ние знаем, че сме последната дупка на кавала, бедни и както стана ясно защитавани от не отдавнашната ни поробителка Туркменистан. Както ние се преклонихме пред Европа, така и Европа ще се преклони пред Русия. Не забравяйте историята, та те Швабите превзеха цяла Европа... А дръпнатите изтърбушиха цял град и пристанището му пълно с бойни кораби и самол. Пърл Харбър и то само с камикадзет

Спонсорирани публикации