Готвят мерки, за да няма скок на тока от април

Рано е да се говори за поскъпване, успокои Тодорова
Обновена: 8 яну 2015 14:02 | 8 яну 2015 13:45,
16
Готвят мерки, за да няма скок на тока от април
Светла Тодорова. Снимка: БТА, архив

За да се облекчи натискът върху крайните цени на тока от април, регулаторът ДКЕВР и енергийното министерство готвят съвместни мерки.

Според председателя на ДКЕВР Светла Тодорова е твърде рано от началото на януари да говорим за поскъпване на тока след три месеца.

По думите й комисията е в процес на уточняване с Министерството на енергетиката на всички възможни законодателни или други инициативи, които трябва да бъдат предприети в тази връзка до края на март в краткосрочен план.

В средносрочен план се предвижда продажбата на акции на дружества от Българския енергиен холдинг (БЕХ), става ясно от документ на Министерството на енергетиката, до който Investor.bg получи достъп. На този етап това е само в идейна фаза.

Мярката е част от програма с краткосрочни и дългосрочни мерки за оздравяване на енергетиката, изпратена от министерството на ДКЕВР. Идеята за листване на част от акциите на държавните енергийни компании на борсата се появи през 2009 г., но впоследствие беше позабравена.

"Не са предвидени мерки за намаляване на действащи изкупни цени, а други законодателни мерки, които да позволят да се балансира системата", съобщи Тодорова.

Тя отказа да даде повече подробности по предвидените мерки, но уточни, че една от тях например е по-пазарен модел за стимулиране на енергията от възобновяеми източници, сред които раздаването на зелените сертификати.

Продължават и преговорите с т. нар. американски централи, което също е мярка в програмата. Разговорите се водят от енергийното министерство и се очаква да приключат към края на февруари. Предвижда се и изключване от микса на неефективните заводски централи и топлофикации.

До края на годината ще бъде променен моделът и законодателството, така че да бъде либерализиран енергийният пазар у нас, съобщи още Тодорова. Тя посочи, че при сегашния модел - с Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик, либерализация на пазара е невъзможна.

Преди да бъде освободен пазарът, ще бъде въведена и енергийна борса. "Тя вече е лицензирана и трябва да заработи в следващите няколко месеца", допълни още тя.

По-рано днес в сградата на ДКЕВР се проведе обществено обсъждане на преференциалните цени за изкупуване на електричество от биомаса. Регулаторът предвижда значително намаление на тези цени, но това не би се отразило на цената на тока. Централите на биомаса заемат много малък дял от микса на НЕК, призна Светла Тодорова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: енергетикаДКЕВРБЕХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOKA TRIABVA VEDNAG ZAVINAGI S 300 %,ZA DA SME V KRAK S EVROPEISKIAT SAUZ.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да видя физиономията на тази лелка ако ни излъжат у вдигнат тока. Яйцата които полетяха по нея определено ще бъдат заменени с камъни. Нито един българин няма вина за сключените договори с НЕК за да плаща кражбите!!!
9
1
 
7
 
! Отговори
Ясно преди 9 години
Казват.,,В средносрочен план се предвижда продажбата на акции на дружества от Българския енергиен холдинг (БЕХ)Ясно.Схемата купувам скъпо , продавам евтино , създавам огромни задължения е за да се приватизират за жълти стотинки ВЕЦ-ове , Павец Чаира , АЕЦ Козлодуй.Поне АЕЦ Козлодуй руснаците да го спрат , за да е по малка тази наглост , а и да не го гръмнат тези безскрупулни баничари
8
4
 
7
 
! Отговори
няма как... преди 9 години
колосалните кражби с десетки милиарди вече 70 години на комунистическите феодали, ще ги плаща някой ! Аз обаче отказвам да плащам ! След 9. 09. комунистическите бандити заграбиха частното, след 10. 11. техните изчадия ограбиха държавното и не им стигна ! Стойте тук и им плащайте !
7
3
 
2
 
! Отговори
SmaZan GuLub преди 9 години
Не мисля, че се прави така просто, по-скоро бих се оповал на старата практика. Трябва да се направят комитети (граждански) където да се обсъждат нещата, да се изготвят синдикати за защита на човешките права (във всички сфери от театър до железниците) по европейската юрисдикция, да се пуснат съответните жалби за нарушенията и ако няма резултат, защото би трябвало да има след като сме в ЕС да се обяви гражданско неподчинение в абсолютно радикална форма. Синдикат се регистрира най-много за месец.
6
0
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
5: и 30 000 няма да може да спре.Гарантирано!!!Тия дето ореваха света, че ходили пеш цели 3 км. на границата ,няма как да озаптят озверял човечец!!!
5
0
 
6
 
! Отговори
SmaZan GuLub преди 9 години
Ами нека се организираме където пишем под тея статии и да ги смажеме. Ама то си е отиваш с молтов и хвърляш, биеш тупаници, крещиш, шамари и накрая обесваш човек. Ако има готови да го направят това е начина да дадеш пример, който ще се запомни. Смисъл отива се с идеята, че си на война, което си е стряскащ факт за доста хора иначе полицията може да спре 30 000, но не и 1000000!
4
0
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Бензина от 2,55 ще падне под 2!!Следователно подръжката и бензина е по-евтина!!Тока само се вдига???Как става това бе?Ама то и стоките не мърдат!!Иначе се пищи бензина поскъпва, хляба и той!!Е хляба що не мърда, бе държаво смотана??
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според статистиката има дефлация и цената на тока също трябва да спадне както другите цени и заплати. Липсват и енергийните помощи обещани още преди изборите.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До като не почнем ние да ги съдим няма да се оправят нещата! Достатъчно е един корумпиран да виси на въже пред входа на НС за да е пример за останалите. Като влизат на работа да гледат и да знаят какво ги очаква.
1
0
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
25 годин така готвите тия мерки,че по 3 пъти на година вдигате.Всеки път "вдигаме щото инвестиции и да не поскъпва"Е та 25 години ли инвестирате та все поскъпва.?????Като с едно увеличение сте инвестирали след 3 месеца пак ли инвестирате ,та всеки път увеличавате бе кожодери???Народееее ,спиш ли?

Спонсорирани публикации