Средствата в пенсионните фондове не се топят, а се увеличават

С последните промени се действа недалновидно, смята шефът на ПОК "ДСК-Родина"
Обновена: 9 яну 2015 14:17 | 9 яну 2015 12:15, Надежда Бочева
14
Средствата в пенсионните фондове не се топят, а се увеличават
Снимка: Bulgaria On Air

Пенсионните фондове имат положителна доходност дори след отчитане на инфлацията. Това каза пред БНТ главният изпълнителен директор на ПОК "ДСК-Родина" Николай Марев. Той коментира пенсионната реформа от последните дни на 2014 г., след която е възможно партидите на работещите да се прехвърлят от пенсионните дружества към държавното обществено осигуряване (НОИ).

Марев упрекна управляващите, че промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) са били приети буквално за 5 дни и това буди безпокойство. Нямаше обсъждане нито с пенсионните фондове, нито с работодателите, а само със синдикатите, подчерта той.

Експертът опроверга изявлението на Менда Стоянова преди дни, че средствата на хората се топят и доходът за 2002-2014 е отрицателен, ако се отчете набраната инфлация.

Той е изчислил, че реалната доходност, т.е. постигнатата номинална доходност минус натрупаната инфлация за периода 2002 – 2014 г., е положителна и е 0,46%.

„Това означава съхранена покупателна способност на средствата на хората. Тези сметки са много сложни, мога да ги предоставя и на КФН, и на г-жа Менда Стоянова, защото трябва да се вземат много източници на информация“, декларира Николай Марев.

Той посочи още, че в момента в частните пенсионни фондове има около 7,5 млрд. лв., а като се добавят и средствата от третия стълб, се получава една сума от около 8 млрд. лв.

Николай Марев подчерта предимствата на частните пенсионни фондове: наличието на лична партида, инвестиране на внасяните пари, които се умножават, както и възможността за наследяване.

„Пенсионните фондове не могат да фалират, те са създадени така. Средствата на осигурените лица са в банка попечител и така се инвестират. Приходите на пенсионните компании са единствено от таксите, които събират“, коментира още той.

Марев заяви, че след като в Унгария е предприета подобна реформа с прехвърляне на налични средства в първия стълб, като резултат са „изчезнали“ 10 млрд. евро. На осигурените е било обещано да се открият лични партиди в първия стълб, но това не се е случило. Сега съотношението държавен дълг към БВП на Унгария вече гони 90%, подчерта специалистът.

Според него с последните промени в пенсионната система на България се действа недалновидно, защото за в бъдеще държавата поема голям ангажимент и то в ситуация на демографска катастрофа. „В момента 76 пенсионери се издържат от 100 осигурени лица. За 2060 г. по разчети на НОИ 109 пенсионери ще бъдат осигурени от 100 работещи. Няма да има кой да плаща вноските. Това означава ниски пенсии и натиск за увеличаване на данъци и осигуровки“, заяви Марев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ъхъ увеличават се я, като челядта на ялова ромка....
12
0
 
0
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименБрей такива хвалби не се раздават така, явно фонда ти ще накара хората да пийнат студената вода. тъй
11
0
 
1
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
фондовете частни, мили, парите ни отдавна са свили. А Вие вярвайте на техните слова, че като ангели над парите бдят, докато накрая стенете за смях.
10
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
парите отдавна са в офшорките
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом почват да се хвалят значи има нещо нередно ,ами покажете нагледно за какво става въпросколко пари сте получили и в какво сте ги инвестирали и с колко сте ги увеличили -дайте пример по колко плащате на пенсионер и т.н според мен сте истинска пирамида в която се наливат пари и с тези пари се плащат заплати имоти и коли .............
8
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Докато има право на избор между частвнбите фондове и НОИ, всичко си е на ред. Кой в каквото вярва там да си влага парите, така всеки е си сърба попарата после. Лошото започва винаги когати ти кажат за твое дбро ще ти преместим парите там. Във 100% от случаите това свършва зле. Соред мен никой разумен човек не си държи допълнителното осигуряване в НОИ но това си е мое мненеие. и докато не ми се месят (за щастие на мен не могат) всичко е на ред.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля,че е в пъти по-добре парите от доброволните,но задължителни пенсионни вноски,да не се местят в НОИ,тъй като загубата им там е абсолютно сигурна,пък и не искам с парите ми да се насърчава безогледното *** размножаване или да се плащат пенсии на същите тези твари,поради наличие на фалшиви заболявания! В пенсионния фонд маже и да загубя,но може и да не загубя!Пък и ми писна от гербаджийските Бойково Дянковски фалшиви номера!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е хубаво да се обобщава нещо си за всички пенсионни фондове.Има такива, на които аз лично вярвам и такива, на които не вярвам.Някой друг може да има различен поглед от мене и да разпредекя доверието си по друг начин.Може би наистина е добре да се вдигне много шум за тая работа, че всеки да се замисли сериозно за себе си. А после, по-добре да не правят много големи промени в закона!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия сополанковци от фондовете са заграбили парите на хората и си играйкат на брокери.Ако управляват някаква банка до сега да са фалирали 100 пъти.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колеги популисти - по лекичко! Щом толкоз ви се иска, грабвайте си кинтите от частните фондове и файрум в НОИ!Един от тай - големите ПФ има общо 47 служители на щат, двамата изпълнителни директори имат 1 секретарка и си карат сами колите!Доходността за периода 2010 - 2014 г е над 6,8%Коя банка днес дава такъв лихвен процент?И още, при разходно - събирателният модел на НОИ, в деня в който си прехвърлите парите там -фю,фю,фю,за пенсии на днешните пенсионери..А пък ако *** по-рано - дръжки
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличават се , амам се увеличават НЕ средствата в пенсионните финдова , а баламурниците дето се опитват да ни баламосват
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хич не ми се вярва , че ги управляват добре. Получават си заплатките, стоят си в офисчетата при наточените колежки , навярно в края на годината получат и бонуси за сметка на всички нас. Във всяка банка която и да е тя, тези пари щяха да получават лихви и на лихвите лихви.
1
1
 
9
 
! Отговори
естеествено преди 9 години
естествено че се увеличават, нали всеки месец ни крадат по 5% от парите.Не е проблем в увеличаването на парите, проблема е в управлението им. Не могат да покрият инфлацията камо ли да постигнат ръст.

Спонсорирани публикации