Европа още се надява "Южен поток" да бъде реанимиран

Руски печат: София беше превърната от Брюксел в основен препъникамък
Обновена: 13 яну 2015 14:06 | 13 яну 2015 08:34, Елка Василева
61
Европа още се надява "Южен поток" да бъде реанимиран
Снимка: Reuters

Европа все още се надява да бъде реанимиран "Южен поток" - проектът за нов газопровод от Русия към Стария свят, пише вестник "Московский комсомолец".

Българският премиер Бойко Борисов се обяви за изграждане на тръбата въпреки пречките от страна на ЕС и решението на руския концерн "Газпром" да се откаже от строежа на газовата магистрала, твърди изданието. София, превърната от Брюксел в основен препъникамък, изгуби вече близо 50 милиона долара и ще изгуби десеторно повече, ако проектът не бъде осъществен, пише вестникът.

Според цитирани от изданието експерти мнението на София може да бъде подкрепено и от други страни, през чиято територия трябваше да мине "Южен поток" - Австрия, Сърбия, Унгария, Италия и дори Германия. Всички те имат нужда от руски газ, а вариантите, предлагани от Брюксел, едва ли ще задоволят потребностите им, се казва в статията.

Още по темата

Европейците търсят начини да върнат всичко на място, пише "Московский комсомолец" и припомня, че утре новият заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за за енергийния съюз, Марош Шефчович смята да посети Русия. Вестникът се пита какво може да предложи Шефчович на Русия с оглед "енергийната криза в Украйна, потенциалната заплаха Киев да краде руския газ за износ и възможния глад за горива в Европа".

"Ако от гледна точка на европейската юрисдикция е невъзможно строежът на "Южен поток" да бъде подновен, Брюксел трябва да преразгледа законите си. Ако ЕС все така държи на собствената си интерпретация, ще се наложи да търси алтернативни източници на горива", заключава руският всекидневник.

Отказът на Русия от "Южен поток" е смятан главно за политическо решение, насочено срещу ЕС - част от играта на санкции между Русия и Запада. В основата му обаче са залегнали икономически причини, се казва в анализ на "Независимая газета".

Енергийната сигурност на ЕС идва от диверсификацията на доставките и европейците нямат интерес да се увеличи делът на руския газ в техния внос. Нещо повече, търсенето на газовия пазар в ЕС намалява (неотдавна спадна на 450 милиарда кубика) и скоро не се очаква да бъде възстановено. Съответно би било нелогично Русия да похарчи 35 милиарда долара за "Южен поток" - прекалено е скъпо, а "Газпром" има други инвестиционни приоритети: разширяване на добива, проекти за разработване на находища и втечняване на газ, строежът на газопровода "Силата на Сибир", който се очаква да струва 55-65 милиарда долара, обяснява всекидневникът.

Решението на Русия да се откаже от "Южен поток" под предлог, че условията от Третия енергиен пакет на ЕС са неизгодни за Москва, е абсолютно логично от икономическа гледна точка – ако това не е политическо послание. От друга страна, "Южен поток" вече изигра своята роля - да забави или дори да блокира осъществяването на конкурентни проекти, най-вече на тръбопровода "Набуко".

От 2007 г. в "Южен поток" бяха инвестирани 4,6 милиарда долара и в крайна сметка той постигна основната цел - главният му противник "Набуко" с проектна мощност 31 милиарда кубика е мъртъв. А газът от юг, алтернативен на руския, ще стигне до европейските пазари едва към 2019-2020 г., след като през Гърция бъдат прекарани в Италия Трансанадолският и Трансадриатическият газопровод, добавя "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
9
 
! Отговори
емо преди 9 години
винаги когато българия е имала вземане- даване със запада това се превръща в национална катастрофа.разликата е че вече в сегашните отношения е провинция а не държава.затова да но русия и светът сложат край на западните престъпници, за да живнем и ние
47
3
 
17
 
! Отговори
Тервел Рилски преди 9 години
За жалост, България наистина се превърна в държава без самостоятелна политика, явявайки се безгласен придатък на ЕС! Българските политици не умеят да защитават националния интерес, от което се получи така, че българският народ да тъне в социално-икономическа мизерия. България трябва да бъде равностоен член на Съюза, но за целта е нужно българите да излъчат компетентен политически елит, който достойно да ги представлява! Русия също трябва да бъде съюзник на България и то основен!
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
daiti potoka tukq ua
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
be nideiti be.iskami nii pak da sme kum rusnaciti.to tui Ivropata lo6u I gei puk to tui rusiqta gotinu I ibe ot drugiq pol
44
0
 
16
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Не можахте да разберете че Южен поток в този си вид е мъртъв!Руснаците си спестяват около 4-5 млрд$ от морският участък който е най-скъп!Едно е да положиш 960 км през най-дълбоката част на Черно море а друго 350 км на дълбочина 300 м няма нужда да строиш сухоземна част която да минава по-съвсем ново трасе а друго е да разшириш съществуващо такова!А и като добавим и малко политика всичко си идва на мястото!Искам да ви кажа че за нас е много лошо когато Турция и Русия играят насреща ни!
43
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да се съживи мъртвец.Тъпака Борисов направи всичко възможно този проект да не се случи,за да угоди на САЩ,сега се прави,на ни лук ял ,ни лук мирисал.Пълен ***!
42
0
 
27
 
! Отговори
... преди 9 години
Бре казано на най-простичък език на нас и руснаците ни го начукват и американците ни ги начукват! Сега ни остава да видим къде е по-голям и къде по-малко боли!
41
21
 
8
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Вие да не сте деца, че се занимавате с измислиците на руснаците? Още 2008 г. писах-големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки!
40
2
 
25
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Приятели, и аз знам за Южен поток толкова, колкото и вие. Т.е. - НИЩО КОНКРЕТНО. Но някак ми се струва, че тръбите ще стигнат до Европа дори и да не минат през България. Ами да погледнем картата. Руснаците просто си спестяват 700 км. полагане на тръби в Черно море. Минават през Турция (която помага в строежа), после през Гърция и от там може да свие на север през Македония. После е ясно - със Сърбия никакви проблеми и т.н.
39
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Касъв шистов газ?!. Само това ни липсва още. АМЕРИКАНЧЕТО НА 15-ТИ ЗА ТОВА ЛИ ЩЕ ИДВА?
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
predatelite rusofili se aktivizirahe poslednite meseci.rublata pada I bratu6kite napirat ot vsqkude da lapat.prpaganda za Patoka za da izto4at miliardi ot bude6tite pokoleniq v BG
37
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес така, утре като дойде Кери ще се извърти пак опашката - то и на руснаците не им е лесно с шизофреничната политика на ЕС да се занимават...
36
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
porednata statiq ot ruskiq pe4at da podhranva balucite v BG.Marsh ot BG s tiq trabi!
35
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газ пак ще отиде до Австрия !През Турция ,Гърция - Италия .От Италия - Австрия !Сече не ги интересува повече България !!
34
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е такъв *** , че ще ви остави и без ток ???
33
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен това са едни несериозни хора и не заслужават да ръководят ЕС!
32
2
 
58
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Бат`Бойко усеща в какво блато се оказахме, стремейки се да бъдем най-верен сателит на чичо Сам, огромни загуби и възможно най-лоши отношения с Москва! Едва ли той вярва, че Ю.П. ще бъде възобновен, по-скоро се стреми да пооправи връзките с Москва, идва 2017г., когато трябва да бъдат спрени 5 и 6 блок на Козлодуй, ако "Росатом" не разреши продължаване на експлоатацията, а това означава катастрофа с цената на тока -увеличение на ценита с 250-300"%, което ще го превърне в лукс!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГлупак, това е бизнес, изгодно - не е изгодно, само!
30
0
 
48
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
А защо ЕвроГейският не реанимира някой умрял, по лесно и по реално е, тия направиха и невъзможното да унищожат Южен поток, и сега имитират дейност.
29
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй де Южен поток умря, да живее Южния турски (анадолски) поток! Е сега малко по-скъпо ще е *** нали сме ГОУЕМИ!

Спонсорирани публикации